Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Україною прокотилася «Хвиля гніву»: профспілки проти рабства!
Україною прокотилася «Хвиля гніву»: профспілки проти рабства!
  • 30 січня 2020

 
Сьогодні, 30 січня 2020 року, у Києві та усіх областях України відбулися протестні акції профспілок проти рабського законодавства про працю – «Хвиля гніву».
 
У Києві о 14.30 біля будівлі Кабінету Міністрів України відбулася масштабна солідарна акція протесту «Хвиля гніву».
 
Учасники акції, в якій взяли участь кілька тисяч осіб, – Київська міська рада профспілок та її членські організації, представники всеукраїнських профспілок та обласних профоб’єднань, трудових колективів, громадські організації, небайдужі громадяни, висловлять категоричний протест та рішуче «НІ» проєкту Закону України «Про працю» (реєстр. № 2708) та низці законопроектів, які не відповідають Конституції України, міжнародним актам, містять норми, що звужують трудові та соціально-економічні права та гарантії працівників.
 
Невиваженими змінами законодавства про працю, про профспілки, соціальне страхування і соціальний діалог, Уряд України провокує до загострення ситуації в суспільстві, протистояння між працівниками і роботодавцями, до стихійної зупинки роботи підприємств та організацій, що може мати непередбачувані наслідки для країни.
Солідарні акції відбулися в усіх регіонах України. 
 
Їх мета – продемонструвати обурення та висловитися проти вищевказаних законопроектів, які порушують трудові права людини, руйнують збалансовану законодавчу систему трудових прав і гарантій, ігнорують норми Конституції України.
 
Солідарний мітинг у Запоріжжі відбувся біля обласної державної адміністрації та обласної ради. В ньому прийняли участь профспілки, громадські організації, громадяни міста. Рішення про його проведення прийнято президією Запорізької обласної ради профспілок.
 
Мітинг пройшов у рамках Всеукраїнської профспілкової акції “Хвиля гніву” і зібрав кілька сотень представників різних галузевих профспілок: освітян, металургів, медиків, комунального господарства, транспортників, ін.
 
Запорізька обласна організація Профспілки освітян і науковців була представлена всіма районними організаціями Профспілки м. Запоріжжя, м. Енергодара, Василівського, Вільнянського, Більмацького, Гуляйпільського, Запорізького, Оріхівського, Пологівського, Приазовського районів, Запорізького національного університету, студентами і працівниками Запорізької політехніки.
 
Учасники мітингу сказали своє рішуче “Ні” антиконституційним законопроектам і прийняли резолюцію (додається), яку вони направили в Кабінет Міністрів, Верховну Раду, передали її голові Запорізької ОДА Туринку В.В., голові Запорізької обласної ради Самардаку Г.В.
 
28 січня, у Брюсселі відбулося засідання Ради асоціації Україна - ЄС з метою оцінки прогресу, досягнутого Україною у реалізації Угоди про асоціацію між Україною і ЄС. Європейські та українські профспілки засудили нещодавні порушення цієї Угоди Урядом України, який представив низку змін до трудового законодавства без проведення будь-яких консультацій із соціальними партнерами, як цього вимагає національне та міжнародне законодавство.
 
Про це зазначено у спільному зверненні до Ради асоціації Україна-ЄС, яку підписали Лука Вісентіні, Генеральний секретар ЄКП та ПЄРР, Григорій Осовий, Голова ФПУ, Михайло Волинець, Голова КВПУ (додається).
 
На лист Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Верховної Ради України з інформацією про заплановане проведення комітетських слухань: «Сучасний стан українських профспілок. Потреба у перезавантаженні соціального/публічного діалогу» ФПУ поінформувало голову парламентського Комітету Галину Третьякову про те, що зазначене питання постійно знаходиться в центрі уваги Федерації профспілок України та її членських організацій.
 
Ведеться системна робота з реалізації завдань, визначених VII З'їздом ФПУ. Зокрема, у травні 2019 року стан профспілок та модернізація їх діяльності у сучасних умовах стали предметом розгляду широким профспілковим загалом, який представляв 44 всеукраїнські профспілки і 25 територіальних профоб'єднань.
 
Як наголошено у листі ФПУ, профспілки переконані, що питання подальшого розвитку профспілкового руху в Україні має розглядатись саме у профспілковому середовищі, а не в кабінетах комітетів Верховної ради.
 
14 лютого 2020 року у столичному Будинку профспілок збереться Конференція з питання: «Роль профспілок у захисті прав людини праці. Дотримання прав і гарантій діяльності профспілок у сучасних умовах». У ній візьмуть участь науковці, експерти, представники роботодавців та громадянського суспільства, профспілкові активісти. Голова ФПУ Григорій Осовий запросив Г.Третьякову та народних депутатів України також взяти участь у зазначеному заході.
 
У рамках акції «Хвиля гніву» 29 січня, Федерація профспілок України звернулася в інтересах Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні до Окружного адміністраивного суду міста Києва з позовом про визнання незаконними дії Кабінету Міністрів України в частині порушення Урядом визначених законами та Генеральною угодою на 2019-2021 роки процедур оприлюднення і погодження із СПО об’єднань профспілок проекту Закону України «Про працю».
 
Цей позов, спрямований на захист прав та законних інтересів кожного працівника від реальної загрози запровадження ліберальним Законом Уряду рабської праці в Україні.
 
Сподіваємось, що суд надасть справедливу оцінку протиправним діям Кабінету Міністрів.
 
Всі ці заходи профспілок є серйозним попередженням Президенту, Уряду, Верховній Раді України про те, що працюючі люди, народ не згоден з їх неоліберальною політикою і турборежимом прийняття антисоціальних та антиконституційних законів.
 
Прес-служба
обласної організації
Профспілки