Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
Знову акція, знову протест
  • 14 листопада 2019
Нещодавно, 29 жовтня 2019 року, в Києві, біля Верховної Ради України, відбулася багатотисячна акція протесту освітян Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України з рядом вимог (стаття від 31.10.2019) .
 
Вона викликала широкий резонанс у суспільстві. Після неї відбулося засідання Кабінету Міністрів України, яке переглянуло фінансування галузі в 2020 році.
Але виникли нові загрози для людини праці.
 
Днями у столичному Будинку профспілок відбулася нарада керівників членських організацій ФПУ з обговорення подальших дій з популяризації у суспільстві профспілкового Трудового кодексу.
 
У ході наради було зазначено, що на виконання рішення СПО об’єднань профспілок від 4 листопада 2019 року щодо подальшої активізації дій на підтримку проекту Трудового Кодексу, розробленого профспілками, проведено низку організаційно – інформаційних заходів. Результатом чого стала реєстрація у Верховній Раді України альтернативних «ліберальному» законопроектів, а також публічні обговорення профспілкового документа, розробленого в інтересах людини праці.
 
За участю профактиву, представників трудових колективів відбулися презентації позиції профспілок щодо нової Трудової конституції.
 
На місцях ведеться інформаційно-роз’яснювальна робота, а звернення від профспілок щодо недопущення у новому ТК утиску прав працюючих направлені до Президента України, Прем’єр-міністра, народних депутатів, у яких інформується влада і суспільство про позицію профспілок.
 
Але слуги народу ігнорують його думку, не бажають зважати на пропозиції профспілок як представників людей праці.
 
14 листопада 2019 року активісти всеукраїнських профспілок та територіальних профоб’єднань, представники трудових колективів, працівники апаратів ФПУ та ЦК вийшли на солідарну акцію в Києві.
 
Спілчани провели мітинг на площі Конституції перед будівлею Парламенту з вимогами щодо проекту Держбюджету-2020 та на підтримку профспілкового проекту Трудового кодексу.
 
Цього дня парламент планує розглядати проект Державного бюджету на 2020 рік, в якому не враховані пропозиції профспілок щодо необхідності належного фінансування бюджетної сфери, галузей енергетики і промисловості.
 
На переконання профспілок, це поставить працівників та їхні сім'ї на межу виживання, призведе до масових скорочень і нової хвилі трудової міграції з країни.
 
Владою вже внесено зміни до низки законів, якими позбавлено прав на соціальний захист державних службовців і працівників бюджетної сфери при їх вивільненні.
 

На розгляд Парламенту готується проект Трудового кодексу, який містить дискримінаційні норми щодо трудових прав найманих працівників та загрожує їх колективному захисту.

 

 

 

Прес–служба
обласної організації
Профспілки