Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
Права не отримують, їх виборюють!
  • 12 січня 2015

В ніч з неділі на понеділок 29 грудня Верховна Рада України прийняла Державний бюджет України на 2015 рік. Навколо нього і у Верховній Раді та її комітетах, і під Верховною радою та Кабміном, у засобах масової інформації та суспільстві точилися гострі суперечки. Бюджет виживання року “затягнутих пасків” не задовольняв перш за все простих людей, бюджетників, профспілки. Акції протесту профспілок, чорнобильців, валютних позичальників, інших верств населення охопили Київ і обласні центри.

Десятитисячна профспілкова акція протесту під Верховною Радою України 23 грудня 2014 року виразила рішучий протест проти намірів Уряду вирішувати усі проблеми за рахунок людей праці, пенсіонерів та молоді. Її ініціатором і найактивнішим учасником стала Профспілка працівників освіти і науки України.

Завдяки активним діям галузевої Профспілки на рівні Центрального комітету, обласних комітетів, рад районних, міських організацій Профспілки, масовим листам – зверненням до Президента, Кабінету Міністрів, Верховної Ради, народних депутатів України вдалося відстояти багато позицій в оплаті праці, соціальному забезпеченні, збереженні надбавок для освітян, працівників вищої школи, студентів.

Освітяни продовжуватимуть отримувати раніше встановлені доплати і надбавки. Відхилено пропозиції про збільшення тижневого педагогічного навантаження, відміну стипендій, збільшення віку для виходу на пенсію (як за віком, так і за вислугою років).

Коаліцією Верховної Ради України відхилено намагання Уряду щодо передачі йому права на визначення умов оплати праці працівників бюджетних установ. Стосовно методичних кабінетів прийнято рішення не про їх ліквідацію, а про оптимізацію їх мережі та скорочення видатків на їх утримання.

Залишаються діючими норми Закону України “Про освіту” щодо матеріальної допомоги на оздоровлення, щорічної винагороди за сумлінну працю.

Не відмінено виплату надбавки до 20%.

Звичайно органи місцевої влади намагатимуться здійснювати наступ на соціально – економічні права та інтереси працівників галузі при формуванні міських, районних бюджетів. На попередження цього від первинних, районних, міських організацій Профспілки необхідно терміново надіслати листи до місцевих рад з вимогою закладення в місцеві бюджети необхідних коштів для виплати вищезазначених надбавок і доплат.

Права не отримують, їх виборюють.

Прес-служба
обласної організації
Профспілки