Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Профспілка проти наступу на права людей праці, молоді та пенсіонерів
Профспілка проти наступу на права людей праці, молоді та пенсіонерів
  • 24 грудня 2014

Намагання уряду, Міністерства фінансів України без обговорення з профспілками провести через Верховну раду України низку антисоціальних, антиконституційних змін до діючого законодавства України обурило працівників бюджетної сфери, студентську молодь, пенсіонерів. Пропозиції, спрямовані на економію державних коштів, стосуються насамперед вищезазначених верств населення. За ініціативою Профспілки працівників освіти і науки України Федерація профспілок України вирішила провести Всеукраїнську акцію протесту в м. Києві.

Напередодні, 22 грудня, відбувся попереджувальний мітинг біля будівлі Запорізької ОДА, організований Запорізькою обласною радою профспілок. Його активними учасниками були галузеві профспілки бюджетної сфери і перш за все – освітяни м. Запоріжжя та студенти Запорізького національного технічного університету. У виступах учасників мітингу виражена занепокоєність безапеляційним грубим наступом нової влади на трудові та соціальні права громадян: “замороження” заробітних плат, пенсій, відміна виплати стипендій, платна освіта, медицина, подовження пенсійного віку та інші. Учасники мітингу схвалили проект заяви Запорізької обласної ради профспілок (додається) і звернулись до Запорізької ОДА з вимогою донести до вищих органів державної влади обурення запоріжців неправомірними намаганнями Уряду.

23 грудня делегації від організацій галузевих профспілок області взяли участь у Всеукраїнській акції протесту біля Верховної ради України. Участь в ній взяли і представники Запорізької обласної організації Профспілки на чолі з її головою Гринь Н.І. Освітянська Профспілка області і України неодноразово висловлювала на різних рівнях занепокоєння станом фінансування галузі та намаганням уряду звузити права і гарантії працівників, студентів. Первинками, районними, міськими, обласною організаціями Профспілки направлено листи до Президента, Прем’єр – міністра, Верховної ради, народних депутатів України. Центральним комітетом Профспілки розроблено Вимоги з питань захисту трудових прав працівників освіти та збереження конституційних гарантій громадян України на здобуття освіти (додаються), які підтримані освітянами – учасниками Всеукраїнської акції протесту і передані до адміністрації Президента України, Кабінету Міністрів, Верховної ради. Освітянська Профспілка України на чолі з головою Георгієм Трухановим була найактивнішим учасником акції протесту профспілок.

До учасників акції вийшов і виступив народний депутат України від блоку П. Порошенка Сергій Каплін, який підтримав вимоги профспілок.

Розширену інформацію про акцію протесту, вимоги освітян, фотозвіт та відеорепортажі розміщено також на сайтах ЦК Профспілки та Федерації профспілок України.

Головний меседж обох попереджувальних профспілкових акцій – освітяни не хочуть і не повинні бути жебраками у своїй країні. Разом з найбільшою в Україні галузевою Профспілкою вони готові до кардинальних рішучих дій на захист своїх трудових, соціально – економічних інтересів.

Прес-служба
обласного комітету
Профспілки