Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Тотальний наступ держави на права студентської молоді
Тотальний наступ держави на права студентської молоді
  • 12 серпня 2016

В 2015 році студентська молодь була позбавлена можливості лікування і профілактики захворювань в санаторіях-профілакторіях. Численні звернення профспілок до президента , Кабінету Міністрів, Верховної Ради України не принесли результатів, що призвело до втрати такого напрямку соціальної підтримки молоді як санаторно-курортне лікування та профілактика захворювань. Цього ж року з вини держави і колізій з фінансуванням лихоманило всю систему професійно-технічної освіти, яку фактично було доведено до грані розвалу, а точніше знищення. В 2016 році, не зважаючи на замовлення з областей на кількість бюджетних місць для вступу до ВНЗ, Міністерство освіти і науки розподілило все на свій розсуд, значно знизивши цю кількість у більшості регіонів (по Запорізькій області – на 27%) і значно збільшивши за цей рахунок кількість бюджетних місць у ВНЗ міст Києва, Харкова і Львова.

Утиск соціальних прав і гарантій студентської молоді на сьогодні досяг свого піку за всі роки незалежності. Йде постійний наступ на студентські профспілки.

Не зважаючи на постійні протестні дії профспілок по захисту прав і гарантій осіб, які навчаються у ВНЗ, ПТНЗ, вимоги учасників Всеукраїнської студентської акції “Профспілки. Боротьба за Україну”, органи державної влади продовжують свою антисоціальну політику. Так голова парламентського комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський розповів, що з 2017 року стипендії для студентів можуть бути відмінені. Така пропозиція поступила від Мінфіну в Міністерство освіти і науки України в офіційному листі від 28.07.2016 №31-04/10-09-9/21934 та додатку до нього у формі Рекомендацій МОН України щодо розподілу граничних обсягів видатків… (додається). О. Співаковський зазначив, що парламентський комітет виступає проти зменшення бюджетного фінансування освітньої системи. Зараз проходить обговорення з приводу визначення двох стипендій – соціальної (у розмірі не менше рівня прожиткового мінімуму) та академічної (залежної від успіхів у навчанні).

Міністерство фінансів, перевищуючи свої повноваження і нехтуючи нормами Конституції України, в Рекомендаціях Міністерству освіти і науки України, що є додатком до їх листа, пропонує:
  • забезпечувати стипендіями лише учнів та студентів пільгових категорій, а значить іншим студентам-бюджетникам державну стипендію скасувати;
  • фінансування підготовки студентів ВНЗ І-ІІ рівня акредитації (коледжі, технікуми) передати з державного на місцевий бюджет;
  • здобуття кращими студентами освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр» перевести повністю на контракту основу;
  • збільшити кількість студентів на одного викладача ВНЗ з 12 до 14 осіб, що призведе до вивільнення працюючих науково-педагогічних кадрів;
  • розробити та подати на розгляд Уряду зміни до відповідного законодавства.

Обурює той факт, що Міністерство фінансів поставило себе міністерством над міністерствами, дає вказівки, розпорядження, рекомендації, які носять антиконституційний та антизаконодавчий характер. Жодні з цих ініціатив не погоджувались із профспілками і носять антисоціальний дискримінаційний характер.

Обласна організація Профспілки та студентська молодь, працівники ВНЗ глибоко стурбовані змістом листів Міністерства фінансів та Міністерства освіти і науки України, намаганнями тотального звуження соціальних гарантій молоді та працівників ВНЗ.

Безкоштовність вищої освіти та стипендіальне державне забезпечення гарантовані статтею 53 Конституції України та статтею 62 Закону України «Про вищу освіту».

Вважаємо, що зміст листа МОН України, спрямованого до ВНЗ, на виконання Рекомендацій Міністерства фінансів України є прямим порушенням конституційних та законодавчих норм, перевищенням своїх повноважень, що призведе до руйнування системи вищої освіти, студентських профспілкових організацій, створенню напруги в суспільстві.

З цього приводу обласною організацією Профспілки було проведено таку роботу:
  • направлено листи-звернення до міністра фінансів України Данилюка О.О., міністра освіти і науки України Гриневич Л.М., голови Профспілки працівників освіти і науки України Труханова Г.Ф., голови комітету ВРУ Співаковського О.В., народних депутатів України від Запорізької області (додаються);
  • прийнято участь у засіданні ради ректорів ВНЗ Запорізької області за участю заступника голови Запорізької ОДА Гугніна Е.А.

У разі продовження цього процесу обласна організація залишає за собою право разом з іншими обласними організаціями та ЦК Профспілки право на ініціювання проведення масових акцій протесту, страйків.

Прес-служба
обласної організації
Профспілки