Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Заява Профспілки працівників освіти і науки України про неприпустимість дискримінації працюючих учителів-пенсіонерів
Заява Профспілки працівників освіти і науки України про неприпустимість дискримінації працюючих учителів-пенсіонерів
  • 12 жовтня 2015

Висловлюємо глибоку стурбованість антиконституційними заявами посадових осіб держави щодо намірів звільнення з роботи учителів – пенсіонерів.

Як заявила на брифінгу в Укрінформі Перший заступник міністра освіти і науки України найважливішим завданням, що стоїть перед ними та передбачається пакетом змін до законодавства, є переведення на однорічний контракт учителів пенсійного віку. За її словами поновлення щорічно контракту з учителем «пенсійного віку» буде можливим, якщо «залишатимуться години, вільна ставка та буде потреба в додаткових викладачах».

Тож зважаючи, що у денних загальноосвітніх навчальних закладах працює близько 418 тисяч учителів, серед яких 16% пенсійного віку, може бути звільнено понад 66 тисяч таких працівників, а однорічні контракти будуть укладені лише з деякими з них.

Такі підходи міністерства до вирішення фінансових проблем освіти, зокрема за рахунок працюючих пенсіонерів - учителів, найбільш досвідченої частини педагогів, які через низькі заробітки отримують мізерну пенсію на рівні 1200 - 1400 грн. та змушені заробляти собі на прожиття працею, є неприпустимими, антиконституційними, антигуманними, протизаконними та такими, що не відповідають міжнародному законодавству і порушать права осіб похилого віку, гарантовані законодавством держави.

В першу чергу Законом України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» держава гарантує кожному громадянину похилого віку належний рівень життя, задоволення різноманітних життєвих потреб, зокрема шляхом реалізації права на працю відповідно до професійної підготовки, трудових навичок. Законом заборонено дискримінацію громадян похилого віку в галузі праці та гарантується право на працю нарівні з іншими громадянами. Забороняється звільняти їх з мотивів досягнення пенсійного віку. Посадові особи, які порушують ці гарантії, притягаються до відповідальності. Натомість зобов’язано трудові колективи створювати обстановку гуманного ставлення до працюючих громадян похилого віку, подавати їм всіляку допомогу.

Аналогічні засади щодо працюючих громадян похилого віку засвідчені в Рекомендаціях МОП №162 щодо літніх працівників та №166 щодо припинення трудових відносин з ініціативи роботодавця, Конвенції МОП №158 «Про припинення трудових відносин з ініціативи роботодавця 1982 року». Мадридський міжнародний план дій в галузі старіння ставить завдання забезпечити можливість літнім людям продовжувати займатися економічною діяльністю так довго, скільки вони бажають та спроможні працювати.

Профспілка вимагає від органів державної влади не допустити дискримінацію громадян похилого віку з числа учителів та інших педагогічних працівників з мотивів досягнення ними пенсійного віку, неухильно дотримуватися національного та міжнародного законодавства щодо реалізації їхніх прав та гарантій на працю відповідно до професійної підготовки, трудових навичок нарівні з іншими громадянами, а також гарантій ст.22 Конституції України щодо неприпустимості скасування конституційних прав громадян, звуження їх змісту і обсягу при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних.

Голова Профспілки
Г.Ф.Труханов