Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Міжнародний День Землі – відновимо нашу планету разом!
Міжнародний День Землі – відновимо нашу планету разом!
  • 22 квітня 2021

Щорічно 22 квітня відзначається Міжнародний День Землі, що знаменує початок сучасного екологічного руху.

Мета цього дня – звернути увагу на проблеми навколишнього середовища. 22 квітня проводиться безліч екологічних заходів.
 
Глобальне потепління, забруднення та вирубка лісів – це далеко не всі проблем, які постійно обговорюються, адже вони несуть велику загрозу для природи на усій планеті.
 
Щорічно в заходах, присвячених Дню Землі, беруть участь понад 1 мільярд людей, які проживають у 192 країнах, що робить цей день найбільшим громадянським святом у світі.
 
Тема Дня Землі 2021 – «Відновимо нашу Землю». Основна увага цього року приділяється природним процесам, появі зелених технологій та інноваційному мисленню, що допоможе відновити екосистеми світу.
 
У День Землі в різних країнах, за традицією, лунає Дзвін Миру, закликаючи людей Землі відчути всепланетну спільність і докласти зусиль до захисту миру на планеті та збереження краси та багатства нашого спільного дому.
 
Цей Дзвін є символом спокою, мирного життя та дружби, вічного братерства і солідарності народів та заклик до дії в ім’я збереження миру і життя на Землі, збереження людства та культури.
 
Перша екологічна акція відбулася в цей день в 1969 році. Сенатор США Гейлорд Нельсон закликав до створення дня, який приверне увагу суспільства до екологічних проблем. У минулому Нельсон був свідком великого розливу нафти у водоймі. Він зібрав групу з ініціативних студентів і організував першу екологічну демонстрацію.
 
Відтоді третій тиждень квітня щорічно відзначався як тиждень Землі.
 
Цей день став дуже популярним в США, а до 90-их років отримав популярність у всьому світі. У 1990 його вперше відзначили в СРСР. У 2009 році ООН встановила відзначати офіційне свято – Міжнародний День Матері Землі. Це свято призвело до прийняття багатьох важливих екологічних законів у США та інших країнах.
 
У 2016 році ООН обрала День Землі для підписання Паризької кліматичної угоди, яка містить заходи щодо зниження викиду вуглекислого газу. 
 
За матеріалами сайту
ЦК Профспілки