Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Навчання студентського профспілкового активу в МДПУ ім.Богдана Хмельницького
Навчання студентського профспілкового активу в МДПУ ім.Богдана Хмельницького
  • 9 квітня 2021
Динамічні зміни, що відбуваються у всіх сферах суспільного життя нашої держави, вимагають від профспілок оперативного реагування та підвищення ефективності роботи, яка певною мірою залежить від налагодженості та чіткості організаційної роботи.
 
Призначення і функції сучасних профспілок змінилися, але основна їхня місія – соціально-економічний захист спілчан – залишилася незмінною.
 
В діяльності профспілок закладів вищої освіти існує проблема в тому, що багато хто зі здобувачів, навіть не здогадуються про масштаби роботи профспілок і, врешті-решт, не бачать перспектив свого членства у профспілці. Профорганізатори академічних груп, як і всі голови профспілкових ланок різного рівня, повинні займатися донесенням інформації до студентства, а головне – робити це цікаво і змістовно, щоб достукатися до кожного і допомогти зрозуміти значимість профспілкової роботи.
 
Саме з цією метою, двічі на навчальний рік, у Мелітопольському державному педагогічному університеті імені Богдана Хмельницького традиційно проводяться навчання студентського профспілкового активу. Ця робота проводиться не перший рік і є системною. Завдяки соціальному партнерству і соціальному діалогу між адміністрацією і профспілковим комітетом університету ми можемо з упевненістю казати про ефективність і якість такої роботи.
 
Так, 8 квітня 2021 року в змішаному режимі (ofline та online) було проведено навчання студентського профспілкового активу «Організація та здійснення роботи з питань соціально-економічного захисту здобувачів вищої освіти університету». В семінарі взяли участь студентські профорганізатори академічних груп.
 
Відкрила роботу семінару і виступила з привітальним словом голова профспілкової організації університету кандидат педагогічних наук, доцент Дюжикова Т.М. Вона зауважила, що профспілкове навчання є стратегічним і пріоритетним напрямом статутної діяльності; сприяє підвищенню освітнього рівня профактиву; організує та координує роботу студентських профбюро; надає можливості навчання основам профспілкової діяльності.
 
Під час роботи семінару було розглянуто низку важливих питань, серед яких:
  • обговорення нової редакції Статуту Профспілки працівників освіти і науки України
  • робота профспілкових лідерів в умовах карантинних обмежень
  • мотивація членства у профспілці
  • розвиток вищої освіти України в умовах дистанційного навчання.
В роботі семінару взяли участь:
  • заступник голови профспілкового комітету по роботі за студентами Муртазієв Ернест Гафарович
  • головний бухгалтер університету Розумейко Людмила Сергіївна.
 
Для студентів були підготовлені роздаткові матеріали, а саме: буклети, календарі, мотиваційні листівки тощо. Жваве обговорення викликали питання фінансових та податкових обмежень в організації екскурсійних поїздок здобувачів, турів вихідного дня, забезпечення діяльності творчих колективів і спортивних секцій тощо.
 
Учасники семінару підготували звернення до студентів – членів первинної профспілкової організації, головна теза якого – це необхідність нарощування членства у профспілці шляхом активізації його мотивації та вдосконалення внутрішньоспілкової роботи.
 
 
Прес-служба
МДПУ