Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Учитель для школи - це те ж саме, що сонце для всесвіту
Учитель для школи - це те ж саме, що сонце для всесвіту
  • 8 квітня 2021
 
На околиці міста Запоріжжя серед квітучої зелені розташувався Запорізький навчально-виховний комплекс №42. Це відома в місті школа-родина.
 
Продзвенів дзвінок. Вчитель увійшов у клас. На нього дивляться цікаві очі учнів, дивляться і чекають, чекають чогось непередбачуваного і таємничого.
 
Учитель чекає віддачі від своїх учнів, саме вона дарує радість творчості, і саме від неї народжується щасливе учительське натхнення.
 
Справжня праця педагога – це завжди творчість і натхнення, щедрість душі, любов, безмежна любов до дітей, до справи, якій вчитель присвятив своє життя.
 
Мої колеги – люди несхожі один на одного, але всіх їх об’єднує безмежна відданість своїй професії, своїм учням.
 
Знайомтеся…
 
Добрі і вимогливі, талановиті й ініціативні, креативні та віддані своїй справі педагоги…
 
Творчий педагогічний колектив закладу вже багато років втілює в життя ідеї педагогіки родинності.
 
Вчителі та вихователі комплексу працюють над формуванням компетентної особистості здобувача освіти, орієнтованої на життєвий успіх. У освітній процес впроваджуються інноваційні технології: здоров’язберігаючі, інформаційні, проектні. І всі вони ґрунтуються на українознавстві як філософії освіти. Особлива увага приділяється технологіям родинного виховання.
 
Колектив тісно співпрацює з батьками, реалізуючи основні положення концепції школи-родини: залучає батьків до активної участі у освітньому процесі, проводить численні зустрічі з батьками, які дозволяють краще вивчити ціннісні орієнтації, інтереси, потреби родин – для того, щоб більш ефективно здійснювати індивідуальний підхід до учнів, створювати умови для емоційного комфорту дітей.
 
Наслідком такої роботи є участь батьків у шкільних заходах- «Осінньому ярмарку», виставці родинної творчості, у конкурсах : «Знай і люби свій край», «Новорічні іграшки», «Таланти міста Z», «Місячник безпеки життєдіяльності», онлайн-олімпіади "На Урок", обласного фестивалю писанок «Писанковий рай» в рамках Всеукраїнського конкурсу з писанкарства «Великодні писанки» та інші.
 
Педагогічний колектив щедро  ділиться досвідом роботи зі своїми колегами, бере участь у всеукраїнських та міжнародних науково-практичних конференціях, виставках. Статті з досвіду роботи педагогів вміщені в фахових виданнях, на платформі «На Урок», «School_Z».
 
На чолі такого творчого колективу стоїть людина небайдужа, віддана справі виховання молодого покоління - Поливанюк Оксана Миколаївна.
 
Креативний колектив комплексу перебуває у постійному пошуку нових шляхів розбудови української освіти.
 
Кожному вчителеві властиві високий професіоналізм, досконале знання свого предмету, постійне вдосконалення майстерності, а головне - відданість обраній професії.
 
Заступниками директора з НВР: Карась А.І. та підтримуються ініціативи, підхоплюються всі нововведення, завдяки чому досягнення дітей та педагогів колосальні. Учні школи – активні учасники і неодноразові переможці конкурсів, олімпіад, МАН, Всеукраїнського конкурсу імені Т.Г.Шевченка, Міжнародного імені П.Яцика…
 
А скільки ж можуть наші вчителі початкової ланки? Нова українська школа – це ключова реформа Міністерства освіти і науки. Головна мета – створити школу, в якій буде приємно навчатись і яка даватиме учням не тільки знання, як це відбувається зараз, а й уміння застосовувати їх у повсякденному житті.
 
Тут прислухаються до їхньої думки, вчать критично мислити, не боятись висловлювати власну думку та бути відповідальними громадянами. Водночас батькам теж подобається відвідувати  школу, адже тут панують співпраця та взаєморозуміння.
 
Дуже ретельно відносяться до роботи – вихователі, бо до них приходить наймолодше покоління нашої школи – дошкільнята.
 
«Якщо вчитель має тільки любов до справи, він буде добрим учителем. Якщо вчитель відчуває тільки любов до учня, як батько, мати, він буде кращим за того вчителя, який прочитав усі книжки, але на відчуває любові ні до справи, ні до учня. Якщо учитель поєднує в собі любов до справи і до учнів, він – досконалий учитель!».
 
Саме такої думки дотримуються вчителі, які працювали багато років у ЗНВК №42: Санфірова І.В, Бачурська Н.В., Лаптєва В.П., Шама Н.М., Карась А.І.. Скільки було перших і останніх дзвінків, пам’ятних, зворушливих і сумних. І сьогодні вони крокують по знайомій доріжці в рідну школу, в улюблений клас, де чекають своїх наставників хлопчаки та дівчата – всі такі різні, кожен зі своїм характером і темпераментом. А вчителям потрібно знайти підхід до кожного і вони знаходять його, тому що саме цим людям притаманні і доброзичливість , строгість і стриманість, скромність, чуйність, щирість, інтелігентність , і товариськість , і любов до життя.
 
В колективі нашої школи є і молоді вчителі, які завжди з великою відповідальністю ставляться до проведення своїх уроків, прагнуть і досягають того, щоб кожен урок носив розвивальний характер. В закладі панує атмосфера взаємодопомоги. Колеги з досвідом надають методичні консультації молодим освітянам.
 
Весь колектив з великою повагою ставиться до ветеранів педагогічної праці.
 
Люди нашого колективу завжди співчувають, допомагають, підтримують один одного у важку хвилину і хвилини радості.
 
Також разом любимо відпочивати. Проводимо тематичні вечори: «Моя професія – мій вибір», «Атестація вчителя,» Привітаємо колегу з днем народження», а найбільше подобається відпочивати разом на природі.
 
Кожен день життя моїх колег – велика напружена праця, постійні пошуки нового. Дивишся на них і дивуєшся: звідки стільки сил і енергії, звідки таке завзяття?
 
Відповідь найпростіша: джерело невичерпних сил в любові, великої любові до дітей, до своєї справи, до життя…
 
Ахмадєєва С.В.
голова ППО ЗНВК №42