Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Відбувся другий захід довготривалої консолідованої акції профспілок України
Відбувся другий захід довготривалої консолідованої акції профспілок України
  • 4 червня 2015

3 червня профспілки вдруге вийшли під стіни Кабінету міністрів України. Прийшли понад 1000 профспілкових активістів, щоб висловити своє негативне ставлення до урядової політики «затягування пасків».

Учасниками акції були представники профспілок працівників освіти і науки, АПК, охорони здоров’я, працівники соціальної сфери, Пенсійного фонду, Академії наук України, шахтарі, залізничники, представники регіональних профспілкових організацій з Черкаської і Вінницької областей.

Проведене 3 червня Друге пікетування Кабміну довело високу організаційну готовність профспілок до застосування таких форм акцій.

Головними ознаками цього пікету були більша ніж планувалась чисельність учасників від майже всіх профоб’єднань України, висока самоорганізованість, застосування більшої кількості і змістовності плакатів і транспарантів.

Важливим є збереження уваги преси і телебачення, які все ще обережно висвітлювали профспілкову акцію, однак тональність подання інформації була переважно позитивною і об’єктивною. Вже все більше профорганізації, самі учасники пікетування поширюють через соцмережі фото, відео і текстову інформацію про перебіг подій.

Мітинг відкрив керівник СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий. Зокрема, він сказав: «Ми прийшли, щоб в чергове сказати – ні – безробіттю в Україні. Ми прийшли, щоб сказати Уряду: ні – заморожуванню зарплат і пенсій. Із 2013 року рівень мінімальних соціальних гарантій залишається без змін, а рівень мінімальної заробітної плати становить сьогодні ганебних – 1218 гривень. Людей обманюють і не говорять їм правду – якою є насправді вартість життя в країні. Ми цього не можемо допустити. І ми прийшли, щоб сказати ні – наступу на трудові права!».

Григорій Осовий також привернув увагу спілчан на функціонування санаторних закладів – єдиного джерела відновлення та відпочинку працюючої людини.

«Уряд чомусь вирішив скасувати санаторно-курортне лікування працівників, дитяче оздоровлення, заборонити фінансування робітничих і студентських санаторіїв-профілакторіїв. Він хоче розпоряджатися коштами, які йому не належать, бо соціальний внесок є власністю працівників,» – підкреслив очільник СПО, – «Ми переконані в тому, що наша боротьба є законною, справедливою, тому що це боротьба за забезпечення права працюючої людини. Ми з цього шляху не звернемо. Слава українським трудівникам, слава українським профспілкам – організаторам робітничого класу!,» – виголосив на завершення Григорій Осовий.

До учасників мітингу звернулися представники від всеукраїнських профспілок, об’єднань, трудових колективів, які взяли участь у пікетуванні КМУ.

Учасники акції протесту прийшли під стіни Кабміну з транспарантами та гаслами «STOP політиці дешевої робочої сили!», «Ні – бідності і дискримінації праці!».

Представники освітньої та наукової сфер вимагали, щоб «затягування поясів» стосувалося всіх, у тому числі, й олігархів, а не лише тих, хто отримує мізерні заробітні плати.

ФПУ провела опитування біля 100 тис. членів галузевих Профспілок: чи готові ви захищати свої права? Люди підтвердили, що вони на це готові – 25% зазначили, що готові вдаватися до страйків, а 50% спілчан сказали, що потрібно використати шанс переговорного процесу, тому ми сьогодні вступили в Трудовий колективний спір з Урядом і наразі працює примирна комісія. Також ми знаходимось в Колективному трудовому спорі з роботодавцями, де працює трудовий арбітраж. Якщо нас не почують, ми звернемось до профспілкових організацій – що нам робити далі?

До позитивів цих заходів можна віднести, хоч і не без зволікання, прийняте офіційне рішення Кабміну про формування примирної комісії для перемовин з профспілками щодо висунутих ними вимог.

Відбулись конструктивні перемовини з очільниками Мінекономікиі, що відкривають перспективу активної участі профспілок у співпраці з цим Міністерством, дано фактично старт проведенню переговорів з укладання галузевих угод у промисловій сфері, а також у сфері торгівлі. Таким чином соціальний діалог набуває реалістичних форм.

Жорсткі перемовини щодо відновлення санаторно-курортного лікування та трудової реабілітації, літнього оздоровлення дітей таки зрушили це питання з мертвої точки і є вірогідність внесення на голосування відповідних законодавчих правок. Ця профспілкова вимога має багато ворогів, тому кожен крок на її вирішення є вкрай важливим.

Велику зацікавленість до позиції і пропозицій профспілок стали проявляти парламентські фракції, розпочались активні консультації та публічні зустрічі з профактивом.

Обстоюючи законні права громадян, профспілки виступають проти:
  • підвищення ціни на газ і тарифів на комунальні послуги;
  • «безстрокової шокової терапії», що проводить Уряд;
  • відсутності реальних соціально-економічних реформ.
Профспілки вимагають:
  • Внести на розгляд Верховної Ради України законопроект щодо підвищення з 1 липня, 1 грудня 2015 року розміру прожиткового мінімуму, мінімальної заробітної плати та прийняття Постанови Кабінету Міністрів України щодо збільшення посадового окладу (тарифної ставки) працівників першого тарифного розряду Єдиної тарифної сітки з метою відповідної компенсації їх інфляційного знецінення у 2014-2015 роках.
  • Забезпечити до 1 липня 2015 року проведення індексації грошових доходів населення для забезпечення ефективного захисту трудових доходів, пенсій, соціальних доплат та страхових виплат в умовах високого рівня інфляції.
  • Забезпечити до 1 липня 2015 року погашення заборгованості з виплати заробітної плати в повному обсязі на державних підприємствах та підприємствах, у яких частка майна належить державі.
  • Вжити вичерпних заходів для погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах інших форм власності.
  • Забезпечити дієвий державний нагляд та контроль за додержанням законодавства у сфері трудових відносин, охорони праці та гігієни праці з метою попередження правопорушень, зниження рівня виробничого травматизму і професійних захворювань, нелегальної зайнятості та «тіньової» виплати заробітної плати.
  • З метою протидії масовим порушенням трудових прав усунути невиконання Україною Конвенцій МОП № 81 та № 129 про інспекцію праці, для чого з першого півріччя 2015 року привести нормативно-правові акти України у відповідність до норм вказаних Конвенцій, гарантувати вільний, безперешкодний доступ державних інспекторів праці до об’єктів перевірки і робочих місць, необхідну їх кількість та достатнє матеріально-фінансове забезпечення Державної служби України з питань праці.
  • Підтримати законопроекти № 2245 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо надання соціальних послуг) і № 2296 «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», які знаходяться на розгляді Верховної Ради України, щодо відновлення з 1 червня 2015 року санаторно-курортного лікування застрахованих осіб і оздоровлення дітей, як ефективного засобу профілактики захворювань і збереження трудового потенціалу нації. За результатами внести відповідні зміни до бюджету Фонду соціального страхування України.
  • Внести законодавчі пропозиції щодо відновлення з 1 січня 2016 року соціальних прав та соціальних гарантій працівників, пенсіонерів, чорнобильців, дію яких призупинено та скасовано у 2015 році.
  • Забезпечити виконання п. 6.3 Генеральної угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2010-2012 роки щодо здійснення соціального діалогу у процесі розроблення проектів законів України та інших нормативно-правових актів у сфері соціальних, економічних, трудових відносин, а також соціального захисту та досягнення узгодження інтересів і позицій Сторін Угоди.

10 червня заплановано підсумкове Трете пікетування Уряду, що завершує ПОПЕРЕДЖУВАЛЬНІ акції на захист конституційних трудових прав членів профспілок. Від дій уряду та парламенту залежить, чи перейдуть профспілкові акції відразу у більш активну і масштабну форму, чи повноцінно стартує реальний соціальний діалог на вирішення гострих соціальних проблем.

На сьогодні наші з Вами дії дозволили розпочати такий діалог і низка політичних декларацій і публічних заяв керівників держави вселяє надію, що вимоги профспілок не просто почуті, а вже міняється позиція влади на користь інтересів Людини Праці.

Найбільш вагомим є проголошена Президентом Петром Порошенко позиція про необхідність прискорення проведення індексації зарплат і пенсій – власне, що і є ключовою вимогою профспілок. Прем’єр-міністр А. Яценюк зголосився на розгляд Урядом проблем вчасності оплати праці, системного збереження і створення робочих місць, а також перегляду політики легалізації зайнятості. Маємо вже тенденцію на скорочення зарплатних боргів, що дозволяє говорити про початок реалізації другої нашої вимоги.

Прес-служба
обласної організації
Профспілки