Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Розпочато довготривалу консолідовану акцію протесту профспілок
Розпочато довготривалу консолідовану акцію протесту профспілок
  • 28 травня 2015

27 травня за рішенням президії ФПУ в м. Києві під стінами Кабінету Міністрів України розпочато довготривалу консолідовану акцію профспілок.

Мітинг відкрив заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк, який розповів про причини, через які профспілки були знову вимушені пікетувати Кабмін, а також поінформував, що таких акцій планується провести три у дні засідання Уряду – 3 та 10 червня.

Сьогодні в акції беруть участь представники профспілкових організацій підприємств виробничої сфери і регіональних об’єднань профспілок, на другому етапі до них приєднаються репрезентативні профспілкові об’єднання, які входять до Спільного представницького органу профспілок та інші профспілки, а учасниками третьої акції разом з профспілками стануть представники інших громадських організацій, які також представляють інтереси людей праці, ветеранів, афганців, чорнобильців, тому що антисоціальний наступ, який ведеться останнім часом, на жаль, зачепив не тільки працюючих, а й інших обездолених людей.

Він закликав урядовців почути людей, які доведені до відчаю, дослухатись до їхніх найболючіших проблем, розпочати конструктивний соціальний діалог, спрямований на поновлення конституційних прав трудящих, які наразі порушуються.

Відповідно до закону про колективні договори і угоди ми використали можливість застосування механізмів вступу до національного колективного трудового конфлікту з Урядом і роботодавцями.

Чого ж конкретно вимагають профспілки?

Сергій Кондрюк сказав наступне:

Не можна вирішувати економічні проблеми лише за рахунок пенсіонерів, трудівників та інших соціально незахищених категорій громадян. В країні існують джерела, звідки можна взяти гроші, щоб долати проблеми, які наразі виникли, - не людина праці створила кризу в Україні, а ось саме ті, хто її створив, і мають поділитися з державою у цей скрутний час своїми статками.
Тому ми вимагаємо від Уряду:
  • почати виконувати Конституцію і платити працівникам зарплату у розмірі, що визначений законом;
  • почати виконувати закони, а також ратифіковану Україною Конвенцію МОП, і припинити затримувати людям зарплати, негайно повернути борги;
  • перестати конфісковувати у пенсіонерів 15% заробленої ними пенсії;
  • відновити можливість санаторно-курортного лікування для працівників, які працюють у шкідливих та тяжких умовах праці, студентської молоді;
  • розпочати конструктивний результативний соціальний діалог і не виштовхувати людей на протестні акції.

За словами організаторів, учасникам пікету вже сьогодні потрібно сформувати звернення від трудових колективів, від працівників до парламентських фракцій, тому що саме парламент визначає що і як має робитись в країні, а Уряд виконувати закони. ФПУ вже уклала договори про співпрацю з усіма парламентськими фракціями і за дорученням учасників акції відразу після її завершення розпочнуться активні перемовини з парламентарями про пошук рішень у вигляді конкретних законопроектів, які, до речі, вже підготовлені профспілками і передані на розгляд законотворцям.

Продовжили мітинг виступи представників трудових колективів провідних вітчизняних підприємств.

Перед учасниками акції виступив Голова ФПУ, керівник СПО профспілок Григорій Осовий:

Ми встали на шлях боротьби, боротьби справедливої, боротьби за законні права і інтереси працівників, які довірили вам тут, під стінами Кабінету Міністрів, представляти їх права і домагатися ставитися до людини праці так, як вона заслужила своєю повсякденною працею, створюючи ВВП країни, перераховуючи бюджетні кошти на утримання влади, на забезпечення соціального добробуту і миру в нашій країні, - проголосив лідер.

На сьогодні влада працює вже більше, ніж рік і має демонструвати результати ефективності для народу. Як представники робітників, ми зазначаємо, що ми не бачимо жодних позитивних зрушень. Ми втратили за минулий рік 1млн. 200 тис. робочих місць. Кожна сім’я з тих мільйонів стала жебрацькою. Ми втратили зарплату внаслідок девальвації гривні і інфляції – нас відкинуто до рівня 2007 року. Більш того йде ігнорування реального конструктивного соціального діалогу, коли профспілки і Уряд мають сідати за стіл перемовин і вирішувати проблеми підвищення зарплат, забезпечення соціальних гарантій і створення робочих місць.

Якщо буде така пасивність влади і відверте нехтування переговорним процесом, ігнорування наших вимог, ми вимушені будемо вдатися до наступного кроку – вся Україна встане – це буде Всеукраїнський національний страйк, якого ще не було в нашій державі. Але ми не прагнемо до цього, профспілкові організації України об’єдналися в спільній боротьбі, - це знакова подія для профспілкового руху, коли ми не в розбраті, а в єдності будемо боронити свої права і трудові гарантії. Нас підтримують міжнародні організації. Зокрема, Міжнародна конфедерація профспілок, яка висловила солідарність нашим працівникам та приєдналася до наших акцій по захисту людини праці.

Ми переконані в тому, що наша боротьба є законною і справедливою. Порушується Основний закон – право на працю.

Наступна ініціатива від штабу проведення акції – зібрати підписи з вимогами до депутатських фракцій парламенту і розпочати консультації з Верховною Радою – це народна влада, яка також має зробити кроки на зустріч народу.

Прес-служба
обласної організації
Профспілки