Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Міжнародний жіночий день: жінки-вчителі – це «невидимі супергерої»
Міжнародний жіночий день: жінки-вчителі – це «невидимі супергерої»
  • 9 березня 2021
Цього року, 8 березня, в Міжнародний жіночий день, Європейський комітет профспілок освіти та його членські організації вшановують жінок-вчителів та висвітлюють невтомну та різнопланову працю, яку вони виконують щодня для своїх учнів, своїх сімей та всього суспільства загалом.
 
Під гаслом «Більше ніж учитель» (#MoreThanATeacher, #БільшеНіжУчитель) – освітянські профспілки в Європі мобілізуються і організовують кампанії в соціальних мережах, семінари, дослідження та створюють відеокліпи, для підвищення обізнаності суспільства про статус жінок-вчителів та підтримки цих «невидимих супергероїв».
 
Статус жінок у нашому суспільстві знецінений, і жінки зіштовхуються з постійною нерівністю в освіті, в економічному, політичному секторі, в управлінській, а також і в профспілковій сфері.
 
Крім того, жінки, а особливо жінки-вчителі, зазнали непропорційного впливу наслідків кризи COVID-19. За інформацією Європейського інституту з питань гендерної рівності, пандемія призвела до значного збільшення кількості випадків невиплати зарплати жінкам за роботу по догляду, випадків нестабільного працевлаштування, збільшення гендерного насильства та домагань, а також відсутності можливостей для навчання.
 
Крім того, за інформацією європейських профспілок, після впровадження онлайн та змішаної форми навчання, жінки-вчителі також зіштовхнулися зі збільшеним навантаженням, нестабільним балансом між роботою та особистим життям та психологічними переживаннями.
 
З цього приводу європейський директор ЄКПО Сьюзан Флокен виступила із закликом: «Пандемія COVID-19 показала величезну роботу жінок у педагогічній професії та інших сферах. Водночас вона посилила гендерну нерівність у секторі освіти та наших суспільствах. Однак жінки не отримують визнання за всю свою роботу і часто змушені погоджуватися на нестабільну зайнятість, низьку заробітну плату, переживають домагання та можуть бути відсторонені від рівня прийняття рішень. Внесок жінок у відновлення після кризи COVID-19 є вирішальним для побудови більш справедливого суспільства та систем інклюзивної освіти. ЄКПО підтримує жінок, які беруть на себе ініціативу щодо відновлення суспільств з метою досягнення більш стабільного, справедливого та інклюзивного майбутнього».
 
Щоб вирішити всі аспекти гендерної нерівності в освіті та в профспілках, Європейський комітет профспілок освіти прийняв у 2020 році свій новий План дій щодо гендерної рівності.
У рамках його впровадження, під час спільної програми онлайн-навчання ЄКПО-Європейського інституту профспілок щодо забезпечення гендерної рівності на рівні прийняття рішень, представники профспілок підтримали дії ЄКПО щодо Міжнародного дня жінок, обмінюючись постерами та повідомленнями, які висвітлювали багато ролей, які жінки-вчителі виконують щодня.
 
З нагоди відзначення Міжнародного жіночого дня також організовуються багато заходів та ініціатив на міжнародному та європейському рівнях.
 
Інтернаціонал Освіти опублікував блог, в якому висвітлюється важливість жіночого лідерства в освітянських профспілках, та відео-повідомлення провідних жінок-політичних лідерів та регіональних жіночих організацій про досягнення рівного майбутнього у світі COVID-19.
 
Європарламент організовує спеціальне засідання міжпарламентського комітету «Ми сильні: жінки ведуть боротьбу з COVID-19», тоді як Європейська Комісія оприлюднила довгоочікувану Пропозицію щодо директиви про прозорість гендерних виплат, яка зобов'язує роботодавців надавати більш прозору інформацію про оплату праці жінок.
 
Після вдосконалення директива надасть профспілкам нові канали для боротьби з різницею в оплаті праці.
 
Крім того, з нагоди відзначення першої річниці Стратегії гендерної рівності 2020-25, під час головування Португалії в Раді ЄС, організовано вебінар «Гендерна рівність як рушій для відновлення». Мета заходу – напрацювати стратегію у світлі нових даних Європейського Інституту з питань гендерної рівності про соціально-економічний вплив кризи COVID-19.
 
Повну колекцію щодо діяльності профспілок у цей день та історії вчителів можна знайти на веб-сайті ЄКПО в рамках проекту «Профспілки та інклюзивні школи: різноманітність в освіті».
 
За матеріалами сайту
ЦК Профспілки