Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Вчительська династія Чигрин Василівського району
Вчительська династія Чигрин Василівського району
  • 21 травня 2015

Подружжя вчителів Чигрин Олександр Юхимович і Чигрин Галина Іванівна, мешканці с. Шмальки (нині с. Тополине) Василівського району Запорізької області, пропрацювали на педагогічній ниві багато років (все своє трудове життя).

Галина Іванівна (дівоче призвіще Іщенко) народилася в с. Томаківка Дніпропетровської області 15 червня 1927 р. Після закінчення Запорізького педагогічного інституту, факультет математики, у 1953 р. за направленням прибула до Шмальківської семирічної школи Василівського району Запорізької області. У цьому ж році до села вслід за коханою приїхав після військової служби Чигрин Олександр Юхимович. Молоді одружилися і впродовж 10 років родина поповнилася чотирма дітьми. Галина Іванівна, окрім основного предмету - математики, викладала німецьку мову. Її старша сестра Іщенко Марія Іванівна, за освітою вчитель початкових класів,пропрацювала в селі Томаківка недовго і за станом здоров`я звільнилася з роботи.

Її донька, Любов Миколаївна Іщенко, після закінчення Запорізького педагогічного інституту, факультет української мови та літератури, трудилася в місті Марганець Дніпропетровської області 35 років (зараз на пенсії). Вона проявила себе як талановитий вчитель і вихователь.

Чигрин Олександр Юхимович (21 травня 1928 р. народження) народився в селі Балки Василівського району Запорізької області. Перші роки після армії працював в селі Шмальки завідуючим клубом, потім позаштатним дільничим міліції, організував групу дружинників села. Завжди користувався великим авторитетом серед односельців та в районі. З 1969 року за запрошенням директора починає викладати уроки фізкультури, праці та креслення. Подружжя Чигрин випустило у самостійне життя багато учнівської молоді, які з вдячністю пам’ятають своїх наставників. За сумлінну роботу педагоги неодноразово нагороджувалися Почесними грамотами і Подяками.

Ось що пригадує випускниця школи, а згодом колега – Науменко (Щербань) Галина Пилипівна: «З перших днів роботи, нам, учням, дуже сподобалась строга, але справедлива вчителька, яка дуже дохідливо пояснювала новий матеріал, багато часу проводила з нами в позаурочний час. Я до цього часу, вже будучи на пенсії, пам’ятаю ті дні (збори загону, завзяті піонерські пісні, походи та екскурсії). Галина Іванівна була вмілим наставником для нас, учителів-початківців. Вчителі Чигрин брали активну участь у громадському житті села: виступали перед трудівниками з лекціями, були постійними агітаторами. За роки роботи завоювали високий авторитет серед колег, учнів, мешканців села.

А ще сім`я Чигрин має прекрасних дітей, 2 сина та 2 доньки. Батьки дали всім вищу освіту: вони стали хорошими фахівцями своєї справи.»

Людмила Олександрівна Чигрин (Мартинова) – 01.04.1957 р. народження – після закінчення Шмальківської восьмирічної школи (відмінниця у навчанні) вступила до Запорізького педагогічного училища (1972 – 1976), фах – вчитель початкових класів, потім закінчила Бердянський державний педагогічний інститут за цим же фахом. Працювала в Ново-Дніпровській середній школі Кам`янсько-Дніпровського району Запорізької області 6 років. З 1982р. по 2003р. – продовжила трудовий стаж в Степногірській середній школі Василівського району Запорізької області, має звання «старший вчитель» (зараз на пенсії за вислугою років).

Наймолодша донька з родини Наталія Олександрівна Чигрин (Шаповалова) – 18.02.1963 р. народження. Закінчила Запорізький державний педагогічний інститут у 1984 р., фах – українська мова та література. За направленням прибула до смт. Степногірськ Василівського району Запорізької області на роботу. Працює в Степногірській загальноосвітній школі вже 30 років, має звання «старший вчитель».

Серед учнів користується авторитетом, її вихованці неодноразово завойовували призові місця в олімпіадах та конкурсах школи, району та області.

Аліна Володимирівна Шаповалова, 28.02.1990 р. народження, продовжила династію бабусі, тітки, матері. З 2012 р. навчається в Запорізькому національному університеті, фах – вчитель біології. Прагне стати хорошою людиною, педагогом, патріотом своєї країни.

Вона щиро завдячує своїй родині за виховання, освіту і любов.

Саме виховання, освіта і любов і є фундаментом цієї освітянської родини та педагогічної династії.

Прес-служба
Василівської РО
Профспілки