Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Отримано відповідь з Парламенту про подальші трудові відносини вчителів-пенсіонерів
Отримано відповідь з Парламенту про подальші трудові відносини вчителів-пенсіонерів
  • 15 лютого 2021
Від імені президії ЦК Профспілки, засідання якої відбулося 10 лютого 2021 року, було спрямовано звернення до Голів Верховної Ради України та Комітету з питань освіти, науки та інновацій з приводу необхідності відновлення трудових прав педагогічних працівників-пенсіонерів, звужених Законом України «Про повну загальну середню освіту» від 16.01.2020 № 463-IX щодо переукладення з учителями, директорами та іншими педагогічними працівниками закладів загальної середньої освіти, які отримають пенсію за віком, безстрокових трудових договорів на строкові терміном від 1 до 3 років, що передбачено в його статті 22 та підпунктах 1 та 2 пункту 3 Прикінцевих та перехідних положень.
 
Профспілка працівників освіти і науки України отримала відповідь від Комітету про наміри законодавчого врегулювання означеної проблеми, зокрема через норми законопроекту «Про внесення змін до Закону України «Про повну загальну середню освіту» (щодо узгодження окремих положень законодавства)», (реєстр. № 3808 від 8.07.2020 року).
 
Цими документами пропонується виключити з закону норми щодо припинення безстрокового трудового договору з педагогічними працівниками державних і комунальних закладів загальної середньої освіти, які досягли пенсійного віку та яким виплачується пенсія за віком, та укладання трудових договорів строком від 1 до 3 років, а також норми щодо припинення безстрокового трудового договору з керівниками державних і комунальних закладів загальної середньої освіти та укладання з ними трудових договорів строком на шість років (з керівниками, які отримують пенсію за віком, – на 1 рік).
 
При опрацюванні законопроекту реєстр. № 3808, як і законопроектів № 3430 від 5.05.2020, та № 3430-1 від 21.05.2020, ЦК Профспілки запропоновано доповнити його нормами про визнання переукладених та припинених договорів з зазначеними педагогічними працівниками недійсними. 
 
Наголошено, що у разі прийняття закону, норма про виключення таких дискримінаційних норм вже після цієї процедури, що фактично відбулася до 1 липня 2020, не змінить стану трудових відносин між педагогами-пенсіонерами.
 
За матеріалами сайту
ЦК Профспілки