Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Профспілкові пропозиції з вдосконалення законодавства
Профспілкові пропозиції з вдосконалення законодавства
  • 3 лютого 2021
Законопроект, який Уряд після розгляду на своєму засіданні 27 січня ц.р., направив на розгляд Верховної Ради, стосується удосконалення пенсійного законодавства.
 
Ним передбачається внесення змін до деяких законів України з метою проведення індексації пенсій для державних службовців, осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, та інших категорій громадян, розміри пенсій яких не переглядалися з 2008 року.
 
З цього приводу було багато звернень до ФПУ і профспілки займали однозначну позицію, що таку індексацію потрібно запроваджувати якомога швидше. На основі цього був підготований та переданий на розгляд Урядового комітету законопроект про збільшення пенсій для зазначених категорій осіб і планувалось, що це буде введено з 1 липня поточного року.
 
 Однак, Мінфін заперечив проти цієї дати, аргументуючи дефіцитом Пенсійного фонду України. Тому початок індексації пенсій було запропоновано відкласти до початку наступного - 2022 року.
 
- Таким чином, пропозиція профспілок не була врахована, що дуже прикро, - сказав Голова ФПУ Григорій Осовий, коментуючи зазначене рішення. – Це питання назріле і його врешті-решт Уряду і Парламенту потрібно вирішувати. Профспілки й надалі на цьому наполягатимуть.
 
З урахуванням позиції профспілок, Уряд відтермінував ухвалення постанови про внесення змін до постанови КМУ № 305 від 12 березня 2003 року стосовно удосконалення організації діяльності закладів дошкільної освіти різних типів та форм власності.
 
У своєму висновку стосовно цього акту, Профспілка працівників освіти і науки України не погодилась із запропонованою у ньому нормою щодо обрання та призначення керівника закладу дошкільної освіти за конкурсом, а також щодо розроблення положення про такий конкурс, оскільки це суперечить статті 31 Закону України про дошкільну освіту.
 
Наразі, відповідно до діючого законодавства, керівника закладу дошкільної освіти призначає на посаду і звільняє засновник такого закладу, або уповноважений ним орган. Тому профспілки вважають що проект постанови потребує доопрацювання, про що СПО профспілок поінформував розробника у встановленому порядку.
 
За матеріалами сайту 
ФПУ