Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
Звернення голови ЗОО ПООНУ Гринь Н.І.
  • 19 вересня 2014

Ми впевнені, що високопрофесійні педагоги Запорізької області створюють серйозний вплив на майбутній успіх сьогоднішніх учнів та студентів, забезпечуючи високоякісну освіту.

А тому вчителі повинні бути і соціально захищені.

Після прийняття постанов Кабміну від 25.03.14 р. № 88 і № 89 освітянська Профспілка зайняла принципову, активну позицію по їх відміні. До уряду, Президента, Верховної Ради від обкому Профспілки, організаційних ланок направлено 103 листи і 25 звернень. Втративши надію бути почутими владою через листи і звернення, галузева Профспілка звернулася до окружного суду м. Києва, де до сьогодні виборює наші права.

Постановою КМ від 1.03.14 р. № 65 намагалися прибрати доплату за заміну уроків та неможливість заповнення вакантних посад.

Саме завдяки консолідованим діям і намаганням Профспілки при підтримці профільного комітету Верховної Ради ці положення було призупинено і відхилено "драконівський" законопроект № 4346, яким вчителів позбавляли всіх доплат і мали б тільки "голий оклад".

2 серпня 2014 р. набув чинності Закон України "Про внесення змін до Закону України від 31.07.14 р. № 1622 - VII "Про Державний бюджет України на 2014 р." В якому знову передбачалося низка антисоціальних норм (оптимізація штатів, примусові відпустки за власний рахунок, зменшення або заборона доплат і т. д.).

Завдяки спільним, наполегливим діям Профспілки в прийнятій редакції цього Закону виключено антисоціальні норми.

Педагогічна громадськість області, як і всі громадяни України, з розумінням ставиться до стану, який є в нашій державі, розуміємо фінансові та інші проблеми, які першочергово потрібно вирішити.

І тому не наполягаємо на "розмороженні" ЄТС. Більше того, не вимагаємо виконання ст. 57 Закону України "Про освіту", як основної в освітянському законодавстві. Але ми наполягаємо і вимагаємо зберегти посадові оклади і всю систему надбавок.

В умовах тяжкого стану економіки, недостатнього фінансування ми не можемо допустити, щоб освітяни залишались на одинці зі своїми проблемами. Тільки колективними діями, об'єднуючи всі свої зусилля, можемо забезпечити успіх і перемогу. Профспілка переконує владу в тому що не можна весь тягар фінансових проблем перекласти на плечі людини праці.

Тому заради дітей, майбутнього ми виборюємо сьогодні незалежність нашої країни. Саме сьогодні і завжди ми будемо прикладати максимум зусиль, щоб зберегти Вчителя, якісну освіту в нашому славному Запорізькому краї. Педагог - це перша людина, яка має бути захищена державою.

Коли ми єдині - ми переможемо.