Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Уряд намагається допомогти людям у важкій економічній ситуації
Уряд намагається допомогти людям у важкій економічній ситуації
  • 28 січня 2021
politeka net 2 650x410
Федерацією профспілок України ведеться моніторинг щодо реагування влади на пропозиції Президії ФПУ, спрямовані на врегулювання ситуації з підвищенням цін і тарифів на комунальні послуги для населення.
 
На цьому акцентував Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий, коментуючи рішення Уряду, ухвалені 27 січня ц.р.
 
Як відомо, у зверненні до Уряду і Парламенту Президія ФПУ запропонувала Верховній Раді України невідкладно заслухати звіт Уряду в порядку парламентського контролю та переглянути державну політику ціноутворення в енергетичному секторі, а також прийняти рішення про посилення соціального захисту населення в умовах запровадження ринків газу і електроенергії.
 
Так, 26 січня 2021 року у ВР було заслухано інформацію Уряду з питання тарифів, а сьогодні, 27 січня, на засіданні КМУ було внесено проект постанови щодо надання компенсації деяким категоріям споживачів електричної енергії, в тому числі домогосподарствам, для яких скасовано пільговий тариф на електроенергію.
 
Григорій Осовий оцінив цей документ як спробу Уряду допомогти людям у нинішній важкій економічній ситуації та спосіб віднайти форми соціального захисту окремих категорій громадян в умовах підвищення цін і тарифів. За його словами, в постанові частково враховано вимоги ФПУ та людей, які з початку року виходять на акції протесту в регіонах через необґрунтоване зростання плати за комірне.
 
Постанову Уряд ухвалив із доопрацюванням, а Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль відзначив, що запроваджені компенсації для громадян, це лише один із кроків урядової стратегії з подолання тарифної кризи та створення справедливих правил на ринку газу. Він наголосив, що компенсації будуть надаватись автоматично, - людям не треба буде кудись ходити і носити довідки, - підкреслив глава Уряду.
 
В урядовій постанові визначено алгоритм дій на період опалювального сезону, спрямований на захист тих домогосподарств, де використовується електрична енергія для опалення. Цим домогосподарствам має надаватись компенсація на оплату електроенергії, спожитої ними у першому кварталі 2021 р. Водночас багатодітним сім’ям, дитячим будинкам сімейного типу, для яких відмінено пільгову оплату за електрику, а також для деяких інших категорій, має призначатись субсидія. За попередніми оцінками, таким субсидуванням можуть скористатися близько 120 тис домогосподарств, зокрема і ті, що мають електроопалювальні установки.
 
На ці цілі планується спрямувати 1 млрд. 400тис грн. бюджетних коштів і передбачається, що вони будуть акумульовані у спеціальному фонді Держбюджету.
 
Григорій Осовий, виступаючи на засіданні Уряду як представник профспілок, зауважив, що, здійснюючи заходи по захисту окремих категорій громадян в умовах підвищенні тарифів, чомусь не врахували тих людей, які проживають у будинках, обладнаних кухонними електроплитами. Як відомо для них була встановлена пільга: при споживанні до 100 кВт на місяць плата електроенергію становила - 90 коп. за кВт/год., яку наразі скасовано.
 
Лідер профспілок нагадав про вимогу ФПУ відновити державне регулювання цін для населення як на ринку природного газу, так і на ринку електроенергії щонайменше до виходу економіки з кризової ситуації та внесення належних змін до діючого законодавства з метою посилення соціального захисту населення.
 
За матеріалами сайту 
ФПУ