Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
Позиція ФПУ по тарифам
  • 14 січня 2021
На засіданні Уряду 13 січня 2021 року одним з основних розглядалось питання про необхідність вжиття заходів із вирішення ситуації, що виникла через підвищення з початку року тарифів на комунальні послуги для населення.
 
У регіонах України люди виходять на мітинги, перекривають траси, протестуючи проти зростання цін на газ, електроенергію та опалення. При  цьому ФПУ, її членські організації відразу рішуче заявили про свою позицію щодо неприпустимості збільшення цін на послуги ЖКГ. Особливо, коли в країні запроваджено черговий локдаун, пов'язаний з поширенням епідемії коронавірусу. Такі дії розцінюються ФПУ як провокативні та такі, що потребують відповідальності перед суспільством.
 
Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Оовий, коментуючи ситуацію навколо цін і тарифів, нагадав про те, що Федерація профспілок України та Спільний представницький орган профспілок ще восени   минулого року звертались до Уряду у зв’язку із запровадженням в країні з 1 серпня 2020 р. ринку природного газу. Тоді профспілки чітко зазначили, що в Україні поки що не створено належних умов для застосування тих правил, які є звичайними для енергоринків економічно розвинених країн.
 
- Для нас це нова справа і нам потрібно ще багато чого зробити, щоб створити належні умови для конкуренції на енергетичному ринку, а головне – збалансувати доходи громадян з видатками, які об’єктивно будуть коливатись, виходячи з ринкової ціни на газ, - наголосив Г.Осовий.  - Отже, позиція профспілок полягає у тому, щоб на період дії обмежувальних заходів у зв’язку із поширенням пандемії COVID-19, або як мінімум – до завершення опалювального сезону призупинити підвищення тарифів. Потрібно також звернути увагу на зменшення доходів громадян і, в тому числі трудових доходів, тому що за  минулорічний період (за оцінками профспілок) працівники не дотримали більш як 140 млрд. грн. заробітної плати. Це відбулось через карантин, запровадження неповного робочого часу, або зменшення обсягів виробництва. Тому те, що було оголошено на засіданні Уряду, який ініціював, принаймні до завершення карантинних обмежень, або поточного опалювального сезону запровадження державного регулювання ціни на газ для побутових споживачів, співвідноситься із вимогами ФПУ, - підкреслив лідер профспілок.
 
Він поінформував, що завтра, 14 січня, Президія ФПУ ухвалить рішення, спрямовані на захист споживачів і запропонує широкий спектр дій, необхідних для стабілізації ситуації.
 
Представники профспілок також готові долучитись до роботи в складі груп, які будуть утворюватись урядовими структурами для вироблення справедливої ціни на газ та  електроенергію для населення, а також пошуку шляхів законодавчого вирішення питання щодо тарифів.
 
- Ми будемо наполягати на необхідності збалансування економічної і соціальної складових у процесі проведення реформ енергоринку і, насамперед, забезпечення підвищення грошових доходів громадян: заробітних плат, пенсій, а також індексації цих доходів, - сказав Голова ФПУ. – Адже ситуація по тарифам має бути вирішена на користь людей.
 
За матеріалами сайту
ФПУ