Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Участь в українсько-данському профспілковому проекті
Участь в українсько-данському профспілковому проекті
  • 11 травня 2015

У Чернігівському Навчально-методичному центрі профспілок відбувся перший захід в рамках спільного навчального проекту Федерації профспілок України та Данської профспілки 3F. Чотириденний семінар для молодих профспілкових лідерів з усієї України проводив міжнародний викладач Пер Айзенрайх.

Життєво необхідним для подальшого розвитку та оновлення профспілок є створення сучасної системи формування та розвитку кадрового потенціалу. Вона має передбачати організацію та підвищення кваліфікації профспілкових лідерів усіх рівнів та розвиток системи цільової підготовки саме в професійних навчальних закладах. Про це говориться в резолюції національної конференції в рамках реалізації дансько-українського проекту між ФПУ і 3F «Посилення внеску профспілок у забезпечення гідної праці, захисту прав працівників та демократизації в Україні», презентація якого відбулась 25 квітня в Академії праці, соціальних відносин і туризму.

Відкриваючи презентацію дансько-українського проекту, Голова ФПУ Григорій Осовий привітав присутніх з великою подією в житті двох профспілок – Федерації профспілок України і данської профспілки робітників 3F, з якою укладено угоду про продовження співпраці з метою підвищення потенціалу і посилення здатності членських організацій захищати права та інтереси людини праці.

«Україна, визначивши курс на євроінтеграцію, має опанувати європейський досвід, форми та методи роботи на всіх напрямах – політичному, економічному, соціальному і сфері громадських комунікацій та загального розвитку профспілкового руху, - зазначив він. – Сьогодні ми даємо старт спільної роботі, яка буде мати продовження впродовж 3-х років. Ми щиро вдячні данським профспілкам, які підтримали прохання ФПУ надати нам посильну допомогу у підвищенні кваліфікації наших спілчан. І таким чином за фінансової підтримки Уряду Данії, організаційної і кадрової підтримки профспілок 3F народився проект, який має важливе значення для розвитку профспілкового руху в нашій країні і має дуже актуальний сенс, що відобразився в його назві – «Посилення внеску профспілок у забезпечення гідної праці, захисту прав працівників та демократизацію в Україні».

Загалом у рамках проекту до кінця 2017 року заплановано провести 4 національні конференції, навчання 60 профактивістів, тренінги для майже 2000 тисяч членів профспілок, інформаційні зустрічі, соціологічні дослідження. Також буде розроблено і поширено навчальні матеріали. Шляхом анкетування вже сформовано три групи профспілкових активістів від всеукраїнських профспілок з усіх куточків нашої держави.

Від Запорізької обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України участь у проекті за поданням президії обласного комітету та рішенням президії Запорізької обласної ради профспілок прийматиме Марія Черняєва – аспірант ЗНУ, член ПК об’єднаної ППО ЗНУ, президії комітету ЗОО ППОНУ, Запорізької обласної ради профспілок.

Організатори очікують від реалізації проекту:

  • зростання участі ФПУ у соціальному діалозі на рівні області, району та міста;
  • підвищення інформованості та знання про трудові права на українському ринку праці, а також про міжнародні конвенції в сфері праці;
  • створення нових профспілкових організацій, що призведе до збільшення кількості компаній з укладеними колективними договорами;
  • зростання впливу молодих членів профспілок (до 35 років) на виборні органи ФПУ;
  • у кожній області України буде створено групу профспілкових ресурсних осіб у рамках ФПУ, яка проводитиме заходи, навчання, надаватиме консультативну допомогу;
  • залучення до сфери діяльності профспілок нових працівників, що збільшить профспілкове членство;
  • підготовка резерву профспілкових діячів;
  • підвищення ефективності роботи Інституту профспілкового розвитку, який забезпечить розробку стратегічних змін у профспілковому русі та в суспільстві.

Черняєва Марія
член ПК ППО ЗНУ,
учасник проекту