Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
Акція протесту освітян під Верховною Радою
  • 3 грудня 2020
 
Сьогодні, 3 грудня 2020 року, Профспілка працівників освіти і науки України бере солідарну участь в акції протесту проти звуження трудових прав працівників галузі.
 
Профспілка працівників освіти і науки України висунула свої вимоги, що стосуються вирішення проблем у галузі освіти і науки, до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України.
 
Основною вимогою Профспілки працівників освіти і науки до влади є фінансове забезпечення освітньої галузі, зокрема, виконання норм Закону України «Про освіту» щодо забезпечення видатків на освіту в розмірі не менше ніж 7% ВВП.
 
Також Профспілка вимагає підвищити посадові оклади освітян із застосуванням коефіцієнта 1,5 (проект такого документу було погоджено з профспілкою раніше), а постанову Кабміну від 10 липня 2019 року № 822 відтермінували в реалізації ще на рік.
 
Також серед вимог є недопущення зменшення обсягів субвенції, схвалених в проекті Державного бюджету на 2021 рік в першому читанні, і забезпечення у 2021 році місцевих бюджетів освітньою субвенцією у повному розмірі.
 
Окрім того, Профспілка вимагає запровадити обов'язкове державне страхування освітян на випадок захворювання на COVID-19 та спрямувати кошти «ковідного» фонду на фінансування потреб закладів освіти, т.я. з 1 вересня на коронавірус захворіли 12 000 учнів та 24 500 працівників закладів освіти.
 
Учасники акції також висловити категоричний протест проти обмеження трудових прав працівників охорони здоров’я, соціальної сфери, авіабудування, металургії тощо.  
 
За матеріалами
сайту ЦК ППОНУ