Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
Хвиля акцій протесту
  • 2 грудня 2020
В останні роки влада України взяла жорсткий курс на запровадження неоліберальної політики, намагаючись максимально знизити соціальні норми та мінімізувати контроль за їх дотриманням, щоб залучити іноземних інвесторів. При цьому порушуються пакти ООН про права людини, Угода про асоціацію Україна – ЄС, глава 13 «Праця» Угоди про вільну торгівлю між Україною та Канадою. Скасовано понад 400 законів і нормативно-правових актів у сфері охорони праці, санітарних норм. Зростає заборгованість із заробітної плати, безробіття, відкладається підвищення мінімальної заробітної плати та пенсій до фактичного прожиткового мінімуму.
 
Вчора, 1 грудня, мітингом біля Верховної Ради та Офісу Президента України, а також маршем центральними вулицями столиці України підприємці розпочали акції протесту проти наступу влади на права та інтереси працюючої людини. 2 грудня під стіни парламенту вийдуть із вимогами профспілки.
 
Акція протесту SaveФОП, яка організована «Союзом захисту підприємців» продемонструвала владі рішучість представників малого та середнього бізнесу активно і ефективно відстоювати свої права та інтереси.
 
Вони вимагають забезпечити право на працю мікропідприємцям, шляхом зупинення впровадження тотальної фіскалізації та безглуздих карантинних обмежень для підприємців, в той час, коли великий бізнес не підпадає під такі обмеження. Негайно прийняти законопроекти №3993, та №№3853-1(2).
 
Треба завжди пам’ятати, що ФОП забезпечує роботою себе та дає роботу іншим. Гроші для поповнення бюджету знаходьте та повертайте з офшорів.
 
Учасники мітингу також пройшли маршем центральними вулицями Києва (Грушевського, Європейська площа, майдан Незалежності, Хрещатик, Басейна), провели мітинг біля Офісу Президента і закінчити маршрут біля Верховної Ради України.  Боротьба триває.
 
1 грудня відбулося пікетування апеляційного суду м.Києва з приводу розгляду справи рейдерського захоплення майна Федерації профспілок України, в тому числі Дитячо-юнацьких спортивних шкіл. В даних закладах на сьогодні мають можливість безкоштовно навчатися, тренуватися, вести здоровий активний спосіб життя понад 1500 юних спортсменів. На підтримку акції протесту вийшли представники Київської міськпрофради, тренери ДЮСШ, діти з батьками та небайдужі громадяни міста.
 
Кабінет Міністрів України пропонує в проекті державного бюджету на 2021 рік до другого читання збільшити на 2 млрд грн видатки на Офіс генерального прокурора та зменшити на 4 млрд грн видатки на Міністерство освіти і науки порівняно з попередньою редакцією.
 
Зокрема, в проекті держбюджету на 2021 рік до другого читання Кабмін пропонує збільшити видатки на Офіс генерального прокурора порівняно з проектом бюджету до першого читання на 2,034 млрд грн. Також пропонується збільшити видатки: на апарат Міністерства внутрішніх справ - на 797,4 млн грн, на Держспоживслужбу - на 538,1 млн грн, на Міністерство закордонних справ - на 498,2 млн грн, на Міністерство охорони здоров'я - на 3,946 млрд грн, на Міністерство енергетики на 350 млн грн, на Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів - на 491,1 млн грн, на Міністерство інфраструктури – на 2,405 млн грн, на Міністерство молоді та спорту - на 427,3 млн грн, на Міністерство культури та інформаційної політики - на 1,146 млрд грн і на Державне космічне агентство - на 549,5 млн грн.
 
Водночас уряд пропонує скоротити на 130 млн грн видатки на Державне управління справами, на 1,129 млрд грн - на державні капітальні витрати на розробку та реалізацію інвестиційних проектів, на 4,097 млрд грн - на Міністерство освіти і науки, на 8,5 млрд - на Пенсійний фонд і на 4,86 млрд - на Державний фонд регіонального розвитку.
 
Як повідомлялося, до другого читання дефіцит у проекті держбюджету на 2021 рік було знижено з 6% до 5,5% ВВП — на 24 млрд грн, до 246,35 млрд грн. У початковому проекті доходи держбюджету були визначені на рівні 1,071 трлн грн, видатки — 1,331 трлн грн. Нова редакція законопроекту передбачає 1,092 трлн грн доходів і 1,328 трлн грн видатків.
 
Т.в.о. Міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет підтримує вимоги Профспілки працівників освіти і науки України до Парламенту та Уряду, що стосуються вирішення проблем у освітньої галузі.
 
«Ознайомився з вимогами Профспілки працівників освіти і науки України. Як освітянин повністю їх підтримую. Постійно виступаю за дотримання прав педагогів на гідну зарплату та соціальний захист. Розумію, що фінансування освітньої галузі має бути одним із пріоритетів. Економити на освіті не можна», – йдеться у Телеграм-каналі Сергія Шкарлета.
 
Прес-служба
обласної організації Профспілки
за матеріалами сайтів ФПУ та ЦК ППОНУ
Завантажити вимоги
PDF, 359.96 КБайт