Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • У Києві у режимі відео-конференції відбулась Рада ФПУ
У Києві у режимі відео-конференції відбулась Рада ФПУ
  • 6 листопада 2020
 
20201105 112003 
Важливі питання щодо захисту прав працівників усіх галузей економіки та бюджетної сфери, зокрема в умовах карантинних обмежень, введених Урядом через пандемією СОVID-19, обговорено сьогодні на засіданні Ради Федерації профспілок України.
 
Члени Ради ФПУ брали участь у засіданні в  онлайн-режимі в студіях, які були організовані як у Києві, так в усіх обласних центрах України. Деякі з них підключились до відео-конференції в індивідуальному порядку. У роботі Ради взяв участь та виступив заступник Міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Віталій Немилостивий.
 
У доповіді про соціально-економічний стан у вітчизняній економіці та захист прав працівників заступник Голови ФПУ Олександр Шубін зазначив, що надзвичайно тривожним проявом погіршення соціально-економічної ситуації в Україні у період карантину є суттєве зростання бідності населення, що спричинене:
 
- падінням ВВП (у II кварталі п.р. на 11,4%);
 
- скороченням промислового виробництва (за 8 місяців п.р. на 7,4%);
 
- зниженням рівня зайнятості населення до 50,3% та підвищенням рівня безробіття до 9,2%;
 
- зменшенням утричі кількості вакансій, зареєстрованих у Державному центрі зайнятості, та зменшенням на понад 800 тис. чисельності застрахованих осіб;
 
- падінням середньої заробітної плати (у квітні ц.р. - на 8,9%) та уповільненням її зростання в подальшому;
 
- зростанням заборгованості з виплати заробітної плати.
 
Профспілки констатують, що протягом останніх десятиліть відбувалась деіндустріалізація України, занепад її промисловості та інфраструктури, перетворення економічної структури країни від індустріальної до аграрної.
 
Сьогоднішня криза у світовій економіці вимагає оперативних заходів з підтримки внутрішнього виробництва. Тому Європейська конфедерація профспілок (ЄКП) у своїй позиції щодо нової промислової стратегії для Європи закликала до формування засад нового соціального та стійкого порядку денного промислової політики, спрямованого на зміцнення зайнятості та інклюзивного управління, посилення його соціального виміру.
 
Промислова стратегія має бути переглянута і в Україні з метою вирішення нових викликів, спричинених спалахом пандемії коронавірусу, а також необхідністю значних інвестицій та вжиття заходів із справедливого оподаткування.
 
Рада ФПУ ухвалила Постанову, якою, зокрема, вирішено  звернутися від імені Ради ФПУ до Президента України щодо необхідності розроблення та прийняття нової стратегії розвитку промисловості, враховуючи принципи та засади, визначені ЄКП щодо нової промислової стратегії для Європи.
 
Закликати Парламент України, Раду національної безпеки і оборони України, Кабінет Міністрів України до вжиття невідкладних заходів, спрямованих на:
 
- вирішення проблеми заборгованості з виплати заробітної плати та недопущення її виникнення в подальшому;
 
- збереження зайнятості населення та створення умов для підвищення її рівня;
 
- дотримання та збереження соціальних гарантій в трудових колективах і для населення України в період пандемії, а також посилення заходів безпеки для працівників.
 
На засіданні також були розглянуті питання та прийняті рішення про зміни до Регламенту Ради ФПУ та Статуту ФПУ, про підготовку до проведення VIII З’їзду ФПУ і фінансове забезпечення статутної діяльності ФПУ у 2021 році.
 
Зміни до Стратегії управління профспілковим майном презентував заступник Голови ФПУ Володимир Саєнко.
 
За матеріалами сайту 
ФПУ