Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
Запоріжжю – 250!
  • 12 жовтня 2020
 
Запоріжжя в цьому році відзначає свій ювілей – місту виповнюється 250 років. Цю цифру історики рахують від серпня 1770 року – початку будівництва Олександрівської фортеці.
 
В 1905 році була видана монографія Якова Новицького про виникнення Олександрівська у зв’язку зі створенням Дніпровської лінії фортець і Олександрівської фортеці. Це основна монографія з історії міста. З того часу кардинально нових фактів про виникнення міста науці не відомо.
 
Запоріжжя -  це унікальне місто з багатовіковою історією. Історичний, культурний та індустріальний центр країни. Батьківщина козацької вольниці, аристократичного Олександрівська та споруд часів бронзи. Первозданна природа і сакральні святилища Хортиці сплелися в унікальному поєднанні з європейськими промисловими гігантами та розмаїттям архітектури XVIII-XIX століття. Панорами, що захоплюють дух. Факти, які впливають на хід історії країни.
 
З нагоди такої значимої дати Національний банк України ввів у обіг пам’ятну 5 гривневу монету «Славетне місто Запоріжжя».
 
 
Прес-служба
обласної організації
Профспілки