Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
Всесвітній день дій за гідну працю 2020
  • 7 жовтня 2020
Всесвітній день дій за гідну працю – це день для мобілізації профспілок у всьому світі. Щороку у сотнях країн проходять заходи, у яких беруть участь мільйони людей.
 
Із 2008 року Міжнародна конфедерація профспілок організовує Всесвітній день дій за гідну працю – 7 жовтня. Це день коли всі профспілки в світі виступають на захист гідної праці. Основною темою Дня дій за гідну працю 2020 є «Новий соціальний договір для відновлення і стійкості», і поряд з цим профспілки та усі організації, які відзначають цей день, мобілізуються відповідно до своїх власних тем і вимог.
 
Гідна праця має бути в центрі уваги політики та дій влади, щоб відновити економічне зростання і створити нову глобальну економіку, в якій на першому плані – люди і створення робочих місць як основний засіб для виходу з кризи, особливо у час пандемії.
 
Понад 850 тисяч смертей від пандемії COVID-19, понад 25 мільйонів людей інфіковані.
 
Втрачено 400 мільйонів робочих місць. Втрачені кошти на існування для сотень мільйонів людей в неформальній економіці.
 
Світ зіштовхнувся з масовою депресією в той час, коли у значній кількості країн соціальний договір був порушений, в результаті чого працівники втратили мінімальний рівень прав, соціального захисту, гідної праці. При цьому занадто багато урядів або нічого не робили, або прямо обмежували трудові права, права працівників на заробітну плату і умови праці. Тому, новий соціальний договір потрібний для забезпечення відновлення світової економіки та підвищення стійкості для вирішення проблем пандемії, зміни клімату та нерівності.
 
Цього року 7 жовтня відзначається 13-й Всесвітній день дій за гідну працюМільйони людей взяли участь в заходах із 2008 року, і цьогоріч знову цей день стане днем мобілізації профспілок усього світу.
 
Наслідки пандемії для здоров'я, зайнятості, доходів і гендерної рівності тим більше є катастрофічними, оскільки світ уже надламаний, а глибоко помилкова модель глобалізації призвела до укоріненої нерівності і незахищеності для працівників.
 
Новий соціальний контракт грає центральну роль у формуванні шляху до позбавлення від наслідків COVID-19, а також до побудови економіки загального процвітання і стабільності.
 
У цьому році в багатьох країнах фізична присутність людей на заходах буде неможливою через ризик поширення вірусу. Однак з початку пандемії профспілки в усьому світі досягли нових висот у використанні технологій для віртуальних заходів і швидкого зв'язку. Це і стане ключовим елементом Всесвітнього дня гідної праці 2020 року. 
 
У рамках відзначення Всесвітнього дня дій за гідну працю 6 жовтня Федерація профспілок України за сприяння Фонду ім. Фрідріха Еберта провела круглий стіл на тему: «Гіг-економіка та права працівників».
 
У заході взяли участь представники профспілок, соціальних партнерів, центральних органів виконавчої влади, громадських організацій, науковці, працівники платформ.
 
Під час панельних дискусій були обговорені питання впливу діджиталізації праці на економіку країни, нормативно-правового забезпечення неформальної зайнятості, місця та ролі профспілок в еру цифровізації.
 
Заступник міністра освіти і науки України Ігор Гарбарук зазначив, що освіта – це основа сталого розвитку України та звернув увагу учасників на необхідність реформування системи освіти в Україні таким чином, щоб навички, отримані у навчальному закладі, співпадали з потребами роботодавців, а державне замовлення відповідало реальній ситуації на ринку праці.
 
Під час виступів представників профспілок Голова ФПУ Григорій Осовий,  заступник Голови ФПУ Олександр Шубін, заступник Голови Профспілки металургів і гірників України Богдан Оверковський наголошувалось на тому, що профспілки бачать перехід працівників у сіру зону: люди надають особисті послуги або самостійно створюють продукт, який так само самостійно просувають на ринку.
 
Тому автоматизація просякає все наше життя і ми маємо виробляти нові підходи до того, як працівники, які одноосібно знаходяться на ринку, можуть захищати себе і свої права – це питання номер один для профспілок. Разом з тим, було привернуто увагу на необхідність формування та законодавчого визначення ознак трудових відносин та запровадження механізму презумпції наявності трудових відносин.
 
За результатами круглого столу учасниками сформований перелік рекомендацій по врегулюванню проблемних питань законодавства у сфері зайнятості та праці, а також розширення сервісного компоненту профспілок та підвищення їх політично-соціального впливу.
 
1 жовтня у столичному Будинку профспілок  підписано Угоду між Федерацією профспілок України та Державною службою України з питань праці. Її головна мета - спільними зусиллями  забезпечити конституційні права громадян на належні, безпечні та здорові умови праці. Угода також має забезпечити дотримання роботодавцями  прав і гарантій застрахованих осіб, постраждалих на виробництві. В урочистій обстановці Угоду підписали Голова ФПУ Григорій Осовий і Тимчасово виконуючий обов’язки Голови Держпраці  Віталій Сажієнко.
 
За матеріалами сайтів
ЦК ППОНУ та ФПУ