Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
Пройшла обласна серпнева конференція
  • 27 серпня 2020
В облдержадміністрації відбулась серпнева конференція педагогічних працівників закладів освіти Запорізької області «Освіта майбутнього очима творчого педагога». У заході взяли участь заступник голови облдержадміністрації Віталій Тишечко, заступник голови облдержадміністрації Олександр Свистун, радниця голови облдержадміністрації Олена Теряєва, виконувач обов’язків директора Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Віктор Захарчук, голова Запорізької обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України Надія Гринь.
 
Під час  конференції кращі педагогічні працівники отримали нагороди.
 
-  Ми пережили важкий навчальний рік, коли COVID-19 вніс свої корективи у роботу навчальних закладів. Проте, ці виклики запорізькі педагоги здали на відмінно. Ви, як ніхто, знаєте, як швидко змінюється молодь, молоде покоління – взагалі генератор змін. Тому і педагоги мають змінюватися, змінюється навчальний процес, освітні програми, підхід до навчання. Через тиждень ми починаємо новий навчальний рік. Бажаю вам натхнення та впевненості, - звернувся до педагогів Віталій Тишечко.
 
Про особливості цьогорічного навчального року у своїй доповіді зупинився Олександр Свистун. Так, станом на 01.08.2020 в області охоплено дошкільною освітою 52161 вихованець у 540 закладах освіти. Охоплення дошкільною освітою дітей старшого дошкільного віку складає 98 %.  У середньому по області на 100 місцях виховується 104 дитини, існує черга з 253 дітей. З метою забезпечення місцями всіх дітей, які потребують здобуття дошкільної освіти, за І півріччя 2020 року в області створено 435 додаткових  місць. Також за програмою «Велике будівництво» до кінця року планується відкриття ще трьох дитячих садочків.
 
В області функціонує 33 опорні школи з 29 філіями, навчанням в яких охоплено 13063 учня. Прогнозується, що у 2020/2021 навчальному році в області функціонуватиме 534 заклади всіх видів і форм власності: 519 денних закладів комунальної форми власності, 4 – вечірні, 3 – заклади іншого підпорядкування та 8 приватних шкіл (з них заплановано відкрити 1 нову).
 
За оперативною інформацією станом на 01.08.2020, планується набрати до майбутніх перших класів 17819 учнів. Зараховано вже 16192 учня (91 % від запланованого). До 10 класів шкіл області вже зараховано 8767 учнів, що становить близько 95 % від прогнозованої кількості. 
 
Передбачається, що загальна кількість учнівського контингенту становитиме близько 174 тис. учнів.
 
Для 39 закладів загальної середньої освіти області передбачена у 2020 році закупівля обладнання для оснащення навчальних кабінетів і STEM-лабораторій,   для яких буде закуплено засоби навчання та обладнання.
 
Усього у системі освіти Запорізької області працює 70 закладів позашкільної освіти, в яких навчається 54 432 здобувача освіти. Освітній процес у закладах позашкільної освіти розпочинається з 15 вересня.
 
Основні тренди освіти майбутнього – це індивідуальне навчання учнів, кібербезпека, інтернет-освіта, перехід від STEM  до  STEAM, цифрова етика та конфіденційність, проєктне навчання тощо.
 
Надія Гринь зупинилась на питаннях особливостей роботи педпрацівників в умовах карантину, збільшення їх навантаження та об’ємів роботи і необхідності збільшення оплати цієї діяльності. Це значить, що доплати педпрацівникам слід не зменшувати, а навпаки збільшувати. Це стосується перш за все доплати за престижність учительської професії у максимальному розмірі (30%), щорічної грошової винагороди (ст.57 ЗУ «Про освіту»), особливо у м.Запоріжжі. Проблемним питанням є створення центрів професійного розвитку педпрацівників. Воно повинно вирішуватись не шляхом ліквідації, а шляхом реорганізації науково-методичних центрів (кабінетів). Гостро стоїть питання проходження медичних оглядів, які для працівників закладів освіти повинні бути безкоштовними. У зв’язку з підвищенням мінімальної заробітної плати залишається питання оплати праці вихователів закладів дошкільної освіти, позашкільних закладів, молодих спеціалістів, лаборантів ЗВО, які будуть її отримувати на рівні обслуговуючого персоналу.
 
Прес-служба
обласної організації
Профспілки
за матеріалами сайту
Запорізької ОДА