Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Реакція міжнародних профспілкових організацій на події в Білорусі
Реакція міжнародних профспілкових організацій на події в Білорусі
  • 18 серпня 2020
Міжнародна конфедерація профспілок (МКП), Європейська конфедерація профспілок (ЄКП) і Пан’європейська регіональна рада (ПЄРР) з увагою і великою стурбованістю стежать за поточною ситуацією в Білорусі після недавніх президентських виборів. 
 
Міжнародні організації виступили із заявами, в яких засуджують жорстокі напади міліції та спеціальних сил на демонстрантів, що протестують проти спірних результатів президентських виборів, які відбулися в неділю 9 серпня 2020 року в Республіці Білорусь, та закликають владу країни поважати справжній голос своїх громадян.
 
Вони вимагають негайного звільнення профспілкових активістів, затриманих за участь в мирних акціях протесту проти сфальсифікованих виборів; початку діалогу з опозицією, щоб розпочати новий виборчий процес під наглядом виборчої комісії, якій би довіряли всі сторони, включаючи міжнародних спостерігачів; забезпечення оперативного відновлення підключення до Інтернету, розблокування доріг і можливості безперешкодного виконання журналістами роботи з інформування населення про ситуацію в країні і за її межами.
 
Європейський профспілковий рух спільно закликає Європейський Союз терміново скликати саміт ЄС для оцінки дій влади Білорусі і перегляду відносин ЄС з Білоруссю. Це повинно включати повторне введення пропорційних санкцій за фальсифікацію виборів і застосування насильства, а також перегляд співробітництва з країною, в тому числі в рамках Східного партнерства. Також необхідно оперативно зайнятися посиленням підтримки білоруського громадянського суспільства, в тому числі незалежних профспілок, і припинити надавати фінансову підтримку ЄС уряду і контрольованим державою проектам, в тому числі через багатосторонні банки розвитку.
 
Генеральний секретар МКП Шаран Барроу заявила:
 
«Білоруська влада повинна забезпечити дотримання основних прав людини на свободу асоціації, свободу слова, свободу мирних зібрань та свободу ЗМІ. Вони повинні почути голос людей і поважати їхній вибір, а не застосовувати у відповідь насильство та репресії.
 
Затримані мають бути звільнені, і ми вимагаємо проведення перевиборів, з незалежною виборчою комісією та з участю міжнародних спостерігачів. В іншому випадку ми будемо закликати Європейський Союз та міжнародну спільноту відновити санкції проти режиму, які були скасовані в пориві оманливого оптимізму».
 
З аналогічною заявою виступили Глобальна профспілка IndustriALL і Європейська профспілка industriAll, закликавши уряд Білорусі негайно припинити насильство, переслідування і арешти і звільнити всіх ув'язнених лідерів профспілок, активістів та представників громадянського суспільства.
 
Білорусь вже багато років знаходиться в 5-ій групі Глобального індексу прав МКП як країна, в якій «відсутні гарантії прав». Строкові трудові договори є формою примусової праці та перетворюють працівників на кріпаків. Провести законний страйк фактично неможливо, а щодо несанкціонованих страйків законодавство дуже суворе.
 
Профспілка працівників освіти і науки України підтримує вимоги міжнародної профспілкової спільноти та виступає за безумовне припинення насильства, гарантування прав та свобод усіх працівників, в тому числі права на свободу мирних зібрань та свободу слова, захист за цих обставин прав усіх вчителів та студентів.
 
За матеріалами сайту 
ЦК Профспілки