Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
Хвиля протесту проти законопроекту 2681 наростає
  • 4 червня 2020
Голова СПО об'єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий на своїй сторінці у Фейсбук прокоментував рішення  Комітету з питань соціальної політики ВРУ, який 27 травня 2020 року більшістю голосів, зокрема, народних депутатів від фракції «Слуга народу» рекомендував Парламенту прийняти законопроекту№ 2681 (про профспілки), у першому читанні. 
 
На переконання профспілкового лідера, зазначений законопроект розроблявся нардепами кулуарно, утаємничено від профспілок, а пропозиціі комітетських, вважай, громадських слухань щодо створення робочої групи для доопрацювання законопроекту 2681 до його внесення на сесійне засідання повністю проігноровано.
 
Голова Комітету пані Галина Третьякова і ще декілька членів комітету - однопартійців вирішили що саме вони мають вирішувати долю 6 мільйонів членів профспілок та вказувати як їм жити.

НЕ ВИЙДЕ ! УКРАЇНСЬКІ ПРОФСПІЛКИ І МІЖНАРОДНІ ОРГАНІЗАЦІІ ПОВСТАНУТЬ ПРОТИ СВАВІЛЛЯ!
 
Генеральний секретар Міжнародної конфедерації профспілок (МКП), що представляє 200 мільйонів працівників зі 163 країн та територій та має 332 членські організації, Шаран Барроу закликала Президента України В.Зеленського та керівників української влади припинити будь-яке подальше обговорення законопроекту № 2681 та інших проектів трудових законів, розроблених з порушенням міжнародних трудових норм та звернутися за технічною консультацією і допомогою до Міжнародої організації праці (МОП) для аналізу законопроекту № 2681, в той же час роблячи конкретні кроки для проведення змістовних консультацій з представницькими профспілками.
 
Будь-яке подальше просування проекту закону № 2681 без повного і змістовного залучення профспілок, а також його невідповідність міжнародним трудовим нормам та Конституції України, підірве репутацію України як надійного міжнародного та торгового партнера, - наголошується у листі.
 
На сайті Верховної Ради України 28.05.2020 оприлюднено висновок Головного науково-експертного управління Верховної Ради (ГНЕУ) щодо законопроєкту 2681.
 
Фахівці управління зокрема вважають за доцільне після розгляду законопроєкту 2681 у першому читанні повернути його на доопрацювання. Головне науково-експертне управління Верховної Ради у висновку вказало, що
"... при розгляді поданого законопроекту доцільно взяти до уваги, що профспілки за своєю природою є найбільшими представницькими інституціями громадянського суспільства, головною функцією яких є захист прав та інтересів найманих працівників. Згідно з чинним законодавством держава визнає профспілки повноважними представниками працівників і захисниками їх трудових, соціально-економічних прав та інтересів, співпрацює з профспілками в їх дотриманні і належної реалізації, а також сприяє їм у встановленні ділових партнерських взаємовідносин з роботодавцями та їх об'єднаннями (ст. 13 Закону).
 
Проте у законопроекті, одночасно з осучасненням відповідного законодавства, пропонується обмеження деяких прав і гарантій діяльності профспілок, чим порушується державна гарантія на реалізацію трудових прав громадян, а також принципи незалежності, самоврядності, невтручання держави в діяльність профспілок, які є загальновизнаними нормами міжнародного і національного законодавства та умовами функціонування системи соціального партнерства.
 
Крім цього, у разі прийняття проекту у запропонованому вигляді виникає ризик порушення зобов’язань України за міжнародними договорами, ратифікованими нашою державою, зокрема, Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами (далі – Угода про асоціацію), а також деяких основоположних конвенцій Міжнародної організації праці (далі – МОП)".
 
За матеріалами сайту 
ФПУ