Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Перша міжнародна реакція на рішення комітету ВР з питань соцполітики щодо законопроекту №2681
Перша міжнародна реакція на рішення комітету ВР з питань соцполітики щодо законопроекту №2681
  • 1 червня 2020
В статті, від 29 травня, на нашому сайті, розміщена інформація про винесення на розгляд Верховною Радою законопроекту №2681, який є антиконституційним, антисоціальним, порушує підписані і ратифіковані Україною Конвенції МОП, акти ООН та ЄС. Цей антипрофспілковий законопроект загрожує профспілковому руху України. Його ініціаторами є Третьякова Г.М. – народний депутат України від партії «Слуга народу», голова комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та 41 народний депутат України.
 
29 травня на сайті Глобального союзу IndustriALL і його української членської організації з’явилась перша міжнародна реакція на рішення комітету ВР від 27.05.2020.
 
Цей законопроект суперечить Конституції України, основним конвенціям МОП, включаючи Конвенцію №87 про свободу об'єднання та захисту права на організацію і Конвенцію №98 про право на організацію та ведення колективних переговорів, а також Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.
 
Положення законопроекту в нинішньому вигляді серйозно підірвуть свободу об'єднання, оскільки законопроект допускає існування максимум двох профспілок на підприємстві, підвищує мінімальну необхідну кількість членів профспілки до десяти, що позбавить працівників малого бізнесу права на створення або вступ до профспілки; передбачає створення зовнішніх «контролюючих комісій» у всіх профспілках з невизначеними повноваженнями щодо профспілок; виключає з колективних переговорів профспілки, до складу яких входить «управлінський» персонал, при цьому визначення терміна «управлінський» не дано і може широко тлумачитися як відмова від переговорів з профспілками, членами яких є, наприклад, працівники, які виконують наглядові роботи, але не несуть відповідальності за управлінські рішення. Антипрофспілковий законопроект скасовує зобов'язання роботодавця надавати профспілкам інформацію про колективні переговори протягом одного тижня після запиту профспілки; підриває тристоронні зобов'язання по соціальному діалогу і допускає примусову передачу державі всієї профспілкової власності, яка перебувала у володінні профспілок протягом майже 30 років після здобуття Україною незалежності.
 
У своєму листі Президенту України Володимиру Зеленському генеральний секретар Глобального союзу IndustriALL, який представляє понад 50 млн працівників гірничої, енергетичної та виробничої галузей країн світу, Вальтер Санчес сказав: "Ми хотіли б нагадати вам, що в розпал кризи, викликаного пандемією Covid-19, демократія, демократичні правила і демократичне управління є ключем до подолання поточних проблем. Профспілки є ключовими гравцями в створенні і розвитку демократичної інфраструктури у вашій країні, як і в усьому світі. Я закликаю вас створити необхідну сприятливе середовище для того, щоб профспілки працювали належним чином, а не ставити перед ними бар'єри. Наш глобальний союз очікує, що ви поставите права і очікування людей вище ділових і економічних інтересів ".
 
IndustriALL закликав Президента України невідкладно відмовитися від цього законопроекту і діяти в повній відповідності з міжнародними конвенціями, які були ратифіковані Україною та Угодою про асоціацію між Україною та ЄС.
 
IndustriALL також направив листа до парламенту України із закликом відмовитися від розгляду законопроекту.
 
Законопроект №2681 був вперше представлений в парламенті 27 грудня 2019 року разом з антитрудовим законопроектом про працю №2708 (автор Т.Милованов). Після численних акцій протетсту, Всеукраїнських профспілкових зборів, де Г.М.Третьяковій була виказана недовіра і зібрано багато підписів за ії відставку з посади голови комітету Верховної Ради, візиту місії глобальних профспілок в Київ і відставки уряду, обіцянок уряду, міністрів, комітету ВР з соціальної політики представникам глобальних профспілок, абсолютно нічого не було зроблено, деструктивну соціальну політику продовжено як це і показали останні події.
 
Прес-служба
обласної організації
Профспілки