Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
26 квітня – День чорнобильської трагедії
  • 27 квітня 2020
8 грудня 2016 року Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй ухвалила резолюцію, якою проголосила 26 квітня Міжнародним днем пам'яті про чорнобильську катастрофу.
 
Чорнобильська атомна електростанція, 26 квітня 1986 року, – планове виключення реактора, що тривало 20 секунд, здавалося звичайною перевіркою електрообладнання. Проте через декілька секунд в результаті різкого стрибка напруги стався хімічний вибух, в результаті якого в атмосферу викинуто близько 520 небезпечних радіонуклідів.
 
Внаслідок вибуху виникла пожежа, яку гасили до 5 години ранку. Проте всередині четвертого блоку пожежу вдалося ліквідувати лише 10 травня, коли більша частина графіту згоріла.
 
Радіоактивна хмара, яка утворилася після вибуху, накрила не лише території сучасної України, Білорусі та Росії, але й багатьох європейських країн.
 
За офіційними повідомленнями, відразу після катастрофи загинула 31 людина, а 600 000 ліквідаторів, які брали участь у гасінні пожеж і розчищенні, отримали високі дози радіації.
 
Від самого початку Москва та керівництво УРСР приховували факт аварії. Лише 28 квітня з’явилося перше офіційне повідомлення.
 
У перші дні після аварії евакуювали населення 10-кілометрової зони, надалі зону евакуації розширили до 30 км.
 
Майже 404 000 людей були переселені, проте мільйони як і раніше живуть в умовах, коли залишкова дія, що зберігається, створює цілу низку небезпечних наслідків. 15 грудня 2000 року діяльність ЧАЄС як виробника електроенергії було припинена.
 
Загалом в Україні радіоактивно забрудненими стали 2293 населених пункти, в яких на той час мешкало понад 2,6 млн осіб. У результаті цієї катастрофи з сільськогосподарського користування було виведено понад 5 млн га земель.
 
У ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС брали участь понад 526 тисяч осіб. За різними оцінками, від 50 до 100 тисяч з них загинули.
 
Повністю дезактивувати Чорнобильську зону після катастрофи 1986 року неможливо – внаслідок аварії випав елемент плутоній-239, період напіврозпаду якого становить 24 110 років. Крім цього, продукт напіврозпаду плутонію – америцій-241 – сам проходить період напіврозпаду 432 роки.
 
У 2004 році було проведено тендер на проектування і спорудження нового «саркофагу» – Нового безпечного конфайнмента. Його будівництво розпочалось у 2012 році. 29 листопада 2016 року на об'єкт «Укриття» було насунуто Арку Нового безпечного конфайнмента. За задумом проектувальників, нова споруда зможе вирішити проблему, як мінімум, на 100 років, хоча ліквідувати станцію планують у 2065 році.
 
Чорнобильська трагедія стала символом мужності ліквідаторів, і пам'ятати про їхній подвиг є обов'язком українців.
 
Пам'ятаємо і дякуємо …
За матеріалами сайту
ЦК Профспілки