Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
Робота та її оплата під час карантину
  • 16 березня 2020
У зв'язку епідеміологічною ситуацією, що нині склалася, Урядом, органами місцевого самоврядування, керівниками закладів освіти та органами освіти та місцевого самоврядування приймаються рішення про призупинення роботи відповідних закладів освіти, закриття їх на карантин та вимушені простої. Але через те, що заняття в закладах освіти не проводяться, за працівниками цих закладів має зберігатися заробітна плата.
 
Відповідно до п. 77 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.1993 р. № 102, у випадку, коли в окремі дні заняття не проводяться з незалежних від учителя причин, оплата його праці здійснюється з розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, за умови, що вчитель (викладач) виконує іншу організаційно-педагогічну роботу.
 
У випадку, якщо такої роботи немає, час простою оплачується в порядку і розмірах, визначених статтею 113 Кодексу законів про працю України. Згідно з цією статтею час простою не з вини працівника оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).
 
Водночас за пунктом 8.3.3 Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016-2020 роки сторони рекомендують керівникам установ та закладів освіти забезпечити оплату простою працівникам, включаючи непедагогічних, не з їх вини в розмірі середньої заробітної плати, але не менше тарифної ставки (посадового окладу).
 
Оплату праці вчителів, вихователів, включаючи вихователів груп продовженого дня, музичних керівників, викладачів, інших педагогічних працівників навчальних закладів у випадках, коли в окремі дні (місяці) заняття не проводяться з незалежних від них причин (епідемії, метеорологічні умови тощо), із розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, з дотриманням при цьому умов чинного законодавства.
 
Згідно з п.1.4 Галузевої угоди її положення діють безпосередньо та є обов'язковими для включення до колективних договорів.
 
Відповідно до статті 29 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» з метою запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19 та з урахуванням рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 10.03.2020 Кабінет Міністрів України постановою від 11.03.2020 № 211 установив з 12 березня до 3 квітня 2020 р. на усій території України карантин, заборонивши:
 
  • відвідування закладів освіти її здобувачами;
  • проведення всіх масових заходів, у яких бере участь понад 200 осіб, крім заходів, необхідних для забезпечення роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Спортивні заходи дозволяється проводити без участі глядачів (уболівальників).
 
Рекомендації керівникам департаментів (управлінь) освіти і науки обласних, Київської міської державних адміністрацій, керівникам закладів освіти всіх форм власності викладено у листах Міністерства освіти і науки №1/9-154 від 11 березня 2020 року та від 13.03.2020 № 1/9-161.
 
У листах, зокрема, вказується про необхідність розроблення заходів що забезпечення проведення навчальних занять за допомогою дистанційних технологій та щодо відпрацювання занять відповідно до навчальних планів після нормалізації епідемічної ситуації. Міністерство освіти і науки України також рекомендує розробити заходи щодо часткового переведення працівників на роботу в дистанційному режимі.
 
Президент України з метою протидії поширенню коронавірусу в Україні звернувся особисто до керівників підприємств щодо можливості дозволити працівникам працювати вдома - дистанційно. Особливо мова йде про тих працівників, у кого є діти й немає з ким їх залишити через карантин у школах та дитячих садках.
 
Рекомендації щодо організації роботи працівників дистанційно надано також Міністром охорони здоров’я України.
 
У зв’язку з оголошенням карантину Міністерство освіти і науки України рекомендує керівникам закладів освіти організувати роботу працівників закладів освіти дистанційно.
 
Статтею 179 Кодексу законів про працю України передбачена можливість працівникам (мама, батько, баба, дід чи інші родичі, які фактично доглядають за дитиною) працювати вдома - дистанційно.
 
На період карантину за педагогічними працівниками зберігається середня заробітна плата. Про це йдеться також у роз’ясненні МОН.
 
У зв’язку зі зверненнями педагогів, яких внаслідок запровадження карантину змушують брати неоплачувану відпустку, варто відзначити про незаконність таких рішень.
 
Відповідно до статті 113 Кодексу законів про працю України за час простою, коли виникла виробнича ситуація, небезпечна для життя чи здоров'я працівника або для людей, які його оточують, і навколишнього природного середовища не з його вини, за ним зберігається середній заробіток.
 
Педагоги можуть здійснювати дистанційне навчання шляхом викладання матеріалу під час скайп-конференцій, перевіряти домашні завдання через електронну пошту, надсилати тести для перевірки знань тощо.
 
Дистанційну роботу працівників необхідно запроваджувати наказом керівника закладу освіти.
 
За матеріалами
сайту ЦК Профспілки