Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Педагогічна династія Зеленівської ЗОШ Приморського району
Педагогічна династія Зеленівської ЗОШ Приморського району
  • 20 березня 2015

Педагогічні династії і сім'ї – наша гордість. Вони роблять величезний внесок до справи освіти і виховання школярів – майбутніх громадян України. Моя розповідь про одну з таких династій учителів, яка проживає в селі Зеленівка Приморського району Запорізької області. Ця династія педагогів має глибоке коріння, а в наш час її продовжує директор Зеленівської ЗОШ Гончар Наталія Василівна, вчитель-новатор.

Пориньмо у минуле…

Педагогічна сім'я Гончар – Христових – Кара – Дужуржі – Герченова почала свою педагогічну історію в 1921 році ХХ століття і має педагогічний стаж більше 346 років.

Педагогічний стаж династії
Гончар – Христових – Кара – Дужуржі – Герченова

Представники династії Спеціальність, посада Стаж
Герченова (Дужуржі) Марія Василівна учитель російської мови та літератури Зеленівської школи 32 роки
Дужуржі Григорій Васильович учитель російської мови та літератури, директор Зеленівської школи 22 роки
Дужуржі Лідія Володимирівна учитель української мови та літератури Зеленівської школи 28 років
Кара Іон Іванович учитель початкових класів Зеленівської школи 37 років
Христов Василь Трифонович учитель російської мови та літератури Зеленівської школи 45 років
Кара (Христова) Ніла Іонівна учитель математики Зеленівської ЗОШ І–ІІІ ступенів 44 роки
Кара Анатолій Іонович учитель фізкультури Зеленівської ЗОШ І–ІІІ ступенів 44 роки
Кара Валентина Семенівна учитель математики Зеленівської ЗОШ І–ІІІ ступенів 44 роки
Гончар (Христова) Наталія Василівна учитель фізики, інформатики, директор Зеленівської ЗОШ І–ІІІ ступенів 33 роки
Кара (Ташева) Оксана Анатоліївна учитель математики, фізики Новоолексіївської ЗОШ 17 років

Упродовж 22 років Гончар Наталія Василівна керує Зеленівською ЗОШ І-ІІІ ступенів. Народилася 01 листопада 1959 року у селі Зеленівка, закінчила фізико – математичний факультет Запорізького педагогічного інституту у 1981 році. У Зеленівській ЗОШ працює з 1981 року учителем фізики та інформатики. З 1984 до 1989 – педагог – організатор школи, з 1989 до 1992 – заступник директора з НВР, а з 1992 року по сьогоднішній день – директор Зеленівської ЗОШ І-ІІІ ступенів природничо-математичного напряму.

Гончар Наталія Василівна – учитель вищої категорії, «старший учитель», нагороджена нагрудним знаком «Відмінник освіти», Грамотами Міністерства освіти, обласного управління освіти, у 2010 році нагороджена щорічною обласною педагогічною премією глави облдержадміністрації. Наталія Василівна приймала участь у Х Всеукраїнському конкурсі «Вчитель-новатор» та стала переможцем конкурсу, увійшла у десятку найкращих учителів – новаторів України.

А починалося все з того, що маленька Наталка не мріяла, як усі діти, гратися з іграшками, а бачила себе тільки в ролі вчителя, бо перед її очима були приклади дідуся, матусі, батька, які віддавали всі свої сили школі.

У нашій Зеленівській школі працювали і бабуся, і дідусь, і мама, і тато, і дядя, і тьотя Наталії Василівни, стаж династії нараховує більш ніж 346 років.

З 1955 року працювала в школі вчителем математики мама Гончар Н.В. – Христова Ніла Іонівна (17.11.1936 року народження), нагороджена знаком «Відмінник народної освіти», дипломом Запорізької обласної педагогічної виставки за успіхи, досягнуті в створенні і пропаганді передового досвіду, грамотами Міністерства освіти, обласного управління, районного відділу освіти, ювілейною медаллю «За доблесну працю», медаллю «Ветеран праці». Ніла Іонівна виховала не одне покоління учнів, любов до математики і свої знання передала багатьом випускникам школи, які і сьогодні її не забувають. Шість учителів Зеленівської ЗОШ – це її випускники.

Досвідчений, висококваліфікований педагог - такою знають в селі і районі Христову Нілу Іонівну.

А скільки сил віддав Зеленівській школі батько Гончар Н.В. – Христов Василь Трифонович (08 жовтня 1922 року народження), ветеран педагогічної праці, учасник ВВВ, учитель російської мови та літератури. Починав учителювати Василь Трифонович у Мануйлівській семирічній школі, де відпрацював 13 років. У 1955 році був переведений у Зеленівську СШ. Стаж роботи у нашій школі 32 роки. Учитель прищеплював в учнів любов до літератури, мистецтва, музики і живопису. Нагороджений грамотою Міністерства народної освіти УРСР, медаллю «Ветеран праці», ювілейними медалями. Для декількох поколінь зеленівців Христов В.Т. – взірець інтелігентності.

А з кого ж почалася династія педагогів Зеленівської ЗОШ?

Повернемося у 20 – ті роки ХХ століття, саме тоді в Зеленівській школі працювала і продовжує працювати династія педагогів.

Кара Іон Іванович – дідусь Гончар Наталії Василівни, батько Кара (Христової) Ніли Іонівни – (1913-1972) після закінчення Преславського педтехнікуму в 1935 році був призначений учителем початкових класів в Зеленівську семирічну школу і все життя пропрацював у нашій школі.

Герченова (Дужуржі) Марія Василівна (рідна тьотя Ніли Іонівни) (1902-1993) вчитель російської мови і літератури. Закінчила Одеський педінститут. Почала працювати в Зеленівській церковно – приходській школі у 1921 році, стаж – 32 роки.

Дужуржі Григорій Васильович (рідний дядя Ніли Іонівни) (1915-1972) – вчитель російської мови і літератури, працював учителем з 1935 року, був директором Зеленівської школи з 1943 року по 1950 рік. Під його керівництвом в 1944-1945 роках була відновлена частина будівлі школи, спалена німцями.

Дружина Григорія Васильовича Дужуржі – Лідія Володимирівна Дужуржі – з 1946 року працювала вчителем української мови і літератури Зеленівської школи.

Кара Анатолій Іонович (01 січня 1945 року народження) – дядя Гончар Наталії Василівни, рідний брат Христової Ніли Іонівни – працював в Зеленівській ЗОШ з 1967 року учителем фізкультури та ДПЮ, мав звання «старший учитель».

Кара Валентина Семенівна - дружина Кара А.І. – розпочала свою педагогічну діяльність учителем математики з 1968 року, а з 1973 року працювала учителем математики Зеленівської ЗОШ І-ІІІ ст., учитель вищої категорії, «старший учитель». У 2010 році брала участь у заочному обласному конкурсі учителів математики, де посіла ІІІ місце у двох номінаціях як «Кращий математик» та «Кращий учитель математики».

Дочка Кара Анатолія Іоновича – Кара (Ташева) Оксана Анатоліївна – закінчила фізико-математичний факультет Запорізького державного університету за спеціальністю учитель математики і фізики, працює вчителем математики, фізики Новоолексіївської ЗОШ, учитель І категорії. Починала свою педагогічну діяльність з 1997 року у Зеленівській ЗОШ І-ІІІ ступенів.

Заступник директора з НВР
Зеленівської ЗОШ І-ІІІ ст.,
учениця педагогічної династії,
Іотова Наталія Петрівна