Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Підсумки роботи місії глобальних профспілок в Україні
Підсумки роботи місії глобальних профспілок в Україні
  • 27 лютого 2020
27 лютого 2020 року в Києві на запрошення ФПУ перебувала місія глобальних профспілок.
 
За 3 дні, під час перебування місії, ФПУ було організовано ряд заходів:
 
- 25 лютого
 
  • Міжнародна акція Глобальний день дій “Руки геть від українських профспілок”;
  • Профспілковий флеш-моб “Україна – це Європа!” біля представництва Євросоюзу в Україні, в якому взяла участь місія глобальних профспілок;
  • Зустріч з керівництвом Федерації роботодавців України;
  • Зустріч з головою комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики Галиною Третьяковою.
  •  
- 26 лютого
 
  • Зустріч з головою представництва ЄС в Україні Матті Маасікасом;
  • Пікетування Кабінету Міністрів України під гаслом “За справедливу трудову реформу”;
  • Зустріч з уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Людмилою Денисовою;
  • Зустріч з національним координатором Міжнародної організації праці Сергієм Савчуком;
  • Зустріч з Міністром розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофієм Миловановим.
 
Також члени місії зустрілися з керівниками ФПУ, галузевих та вільних профспілок України.
 
27 лютого об 11:00 в інформаційній агенції «Укрінформ» відбулася прес-конференція : "Які висновки зроблено місією глобальних профспілок в Україні".
 
ЇЇ учасниками стали: Григорій Осовий — голова Спільного представницького органу об’єднань профспілок, Голова ФПУ; Лука Вісентіні — генеральний секретар ЄКП та ПЄРР, глава місії; Ліна Карр — конфедеративний секретар ЄКП; Оуен Тюдор - заступник генерального секретаря МКП; Михайло Волинець - голова КВПУ; представники членських організацій ФПУ, національних репрезентативних профцентрів.
 
Склад членів місії: Антон ЛЄППІК – виконавчий секретар ПЄРР, Ян Віллем ГУДРІААН – Генеральний секретар Європейської федерації профспілок громадського обслуговування, Джозеф СТРЕДУЛА – голова Чесько-Моравської конфедерації профспілок, Богумил ЧАП – заступник міжнародного секретаря Чесько-Моравської конфедерації профспілок, Тадеуш МАДЖРОВИЧ – заступник голови Національної комісії НСЗЗ «Солідарність», Роберт ШЕВЧИК – старший консультант міжнародного департаменту НСЗЗ «Солідарність», Вероніка КОЛЛАРОВА – Об’єднання профспілок Австрії, Роберт ВАЛАСІНСКІ – Об’єднання профспілок Австрії, Мирослав ХАЙНОШ – міжнародний секретар Конфедерації профспілок Словаччини.
 
Представники Місії глобальних профспілок, підбиваючи підсумки візиту до України, наголосили, що мета візиту до України – це прояв солідарності з профспілками України щодо захисту трудових прав та гарантій українських працівників. Зокрема, щодо необхідності змін у законопроєкті №2708, яким пропонується запровадити нове трудове законодавство. І найперше, що вони очікують від реформування цього трудового законодавства, – це публічності і залучення усіх сторін соціального діалогу.
 
Генеральний секретар Європейської конфедерації профспілок Лука Вісентіні спілкуючись із журналістами зауважив, що очевидно, існує проблема довіри між профспілками і урядом. «І я відчуваю, що наша Місія спромоглася допомогти подолати цю проблему довіри. Ми маємо надію, що заяви і обіцянки, які нам дали представники української влади, стануть публічними».
 
Також обговорювалося питання соціального діалогу при ухваленні важливих законопроєктів. Члени місії зауважили, що законопроєкт, яким пропонується ухвалити новий Трудовий кодекс, розроблявся без належної участі усіх соціальних партнерів та залучення їх до розробки цих законопроектів. І це є неприйнятним.
 
Представники місії зауважили, що зарплати в Україні є найнижчими у Європі, і наразі недостатньо декларувати кримінальну відповідальність за невиплату зарплат, треба зробити так, аби держава брала на себе відповідальність за виплату зарплат.
 
За словами Вісентіні, члени місії мали робочі зустрічі з міністром розвитку економіки Тимофієм Миловановим, міністром соціальної політики Юлією Соколовською, головами парламентських комітетів з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, з питань європейської інтеграції. Також відбулися зустрічі в офісі уповноваженої Верховної Ради з прав людини, в представництвах Європейського Союзу та Міжнародної організації праці в Україні.
 
Члени місії також повідомили, деякі їхні зустрічі пройшли у досить напруженій обстановці. Але сторона влади все ж визнала необхідність врахування зауважень до реформи трудового законодавства, яку планують здійснити в Україні.
 
Прес-служба
обласної організації
Профспілки