Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • 25 лютого пройшов Глобальний день дій «Руки геть від українських профспілок»
25 лютого пройшов Глобальний день дій «Руки геть від українських профспілок»
  • 26 лютого 2020
У рамках Місії Європейської конфедерації профспілок та Міжнародної конфедерації профспілок із солідарної підтримки українських робітників 25 лютого відбулась зустріч місії із керівниками Федерації роботодавців України.
 
Лука Вісентіні зазначив: «Ми приїхали із кінцевою метою оголосити про необхідність відкликати законопроект про працю та розробити нове законодавство із залученням соціальних партнерів. У цьому ми сподіваємося на вашу підтримку. У стратегічному горизонті розвитку подій позбавлення працівників й профспілок прав не дає роботодавцям жодних переваг, тому що це не сприяє розвитку ринку праці та підвищить конфліктогенність сфери праці».
 
Під час зустрічі розглядалися питання: щодо порушень прав людини у законопроекті про працю, обговорено пункти про профспілки та соціальний діалог; виплату податків; причини й наслідки трудової міграції; можливості гнучкого робочого графіку працівників та причини низьких зарплат в Україні.
 
Дмитро Олійник, голова Ради Федерації роботодавців України підкреслив, що роботодавці не виступали співавторами законопроектів про працю, про права профспілок та про соціальний діалог, а лише мали діалог щодо проекту трудового кодексу.
 
Як підсумок зустрічі, голова Федерації профспілок Україні Григорій Осовий висловив переконання, що "програми розвитку й бачення майбутнього країни в політичному аспекті в Федерації роботодавців та Федерації профспілок України є спільними, це вектори євроінтеграції і безумовно успіх країни, успіх кожного громадянина".
 
25 лютого, у рамках проведення Глобального дня дій "Руки геть від українських профспілок!", що відбувся по країнах Європи, у Києві біля Представництва Європейського союзу в Україні відбувся флеш-моб під гаслом: «Україна - це Европа!».
 
У акції взяли участь профактивісти столиці, які представляють організації ФПУ, всеукраїнські профспілки та профоб’єднання. До українських братів приєднались члени міжнародної Місії Європейських профспілок, яка перебуває з візитом в Україні.
 
У рамках проведення світової акції Європейський директор Європейського комітету профспілок освіти Сьюзан Флокен висловлює солідарність з профспілками в Україні, які знаходяться під тиском від руйнівних пропозицій уряду щодо реформи трудового законодавства.
 
«Люди праці в Україні зіштовхнулися з кризою. Уряд України намагається проштовхнути низку агресивних реформ щодо трудового законодавства країни. Ці реформи можуть змусити багатьох людей погоджуватися на нестабільну роботу та підривають права працівників. Вони впроваджувалися без жодних консультацій з профспілками.
 
Країни Європи стикаються з нестачею вчителів, і такі атаки на їхні умови праці лише ускладнюють можливість гарантувати рівний доступ до якісної освіти для всіх.
 
Європейський комітет профспілок освіти висловлює підтримку та солідарність усім, хто бореться та протистоїть цим атакам в Україні. Особливо ми вболіваємо за вчителів та інших представників освіти, що входять до двох наших членських організацій: Профспілки працівників освіти та науки України та Вільної профспілки освіти та науки України. Колеги всієї Європи підтримують вас сьогодні та кожного дня.
 
Дійсно, Угода про асоціацію між ЄС та Україною зобов’язує Україну розширити потенціал соціальних партнерів та сприяти соціальному діалогу. Повага до загальних цінностей повинна бути в основі відносин ЄС з Україною».
 
США, Італія, Австрія, Швеція, Бельгія, Білорусія, грузія, Сербія, Албанія, Молдова, Малайзія, Ліван, Туніс, Кенія, Танзанія, Гана - це далеко не повний перелік країн, які 25 лютого підтримали боротьбу українських профспілок проти антисоціальних законопроектів.
 
Профспілковий рух не має кордонів! Це ще раз підкреслює потужна профспілкова підтримка по всьому світу.
 
Глобальні профспілки, Інтернаціонал освіти та інші галузеві організації, Міжнародна конфедерація профспілок (ITUC), Європейська конфедерація профспілок (ETUC) спільно засудили зусилля та дії українського уряду, що підривають права працівників. Вони закликали уряд відкликати текст закону та підтримати мобілізацію українських профспілок.
 
Девід Едвардс, генеральний секретар Інтернаціоналу освіти, наголосив: «Ми підтримуємо українські профспілки. Запропоновані зміни є атакою на права та захист працівників і неприпустимі. Вони підривають демократію та управління. Вони також порушують зобов'язання, які Україна взяла на себе в Угоді про асоціацію з Європейським Союзом та Угоді про вільну торгівлю між Україною та Канадою».
 
Прес-служба
обласної організації
Профспілки
за матеріалами
сайтів ФПУ та ЦК Профспілки