Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
Перезавантаження соціального діалогу
  • 20 лютого 2020
19 лютого 2020 року у Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів відбулися слухання на тему – «Сучасний стан українських профспілок. Потреба у перезавантаженні соціально/публічного діалогу».
 
Участь у заході взяли керівники та фахівці від Федерації профспілок України, всеукраїнських профспілок, первинок.
 
Під час слухань відбулася досить непроста дискусія. Учасники слухань говорили про проблеми, які наболіли – про відсутність дієвого соціального діалогу з владою, про спроби втручання у діяльність профспілок з боку державних органів, про внесені законопроекти, які порушують Конституцію України, міжнародне законодавство, Конвенції МОП тощо.
 
У підсумку роботи Комітетом було озвучено інформацію щодо створення робочої групи з доопрацювання законопроєкту № 2681. Тож наразі робота триває.
 
19 лютого на засіданні Уряду розглядалось питання про надання освітньої субвенції з Державного бюджету до місцевих бюджетів.
 
Проєктом урядової постанови пропонується поступове скорочення (починаючи з 1 вересня 2020 року до 2022 року) обсягів фінансування закладів освіти, як субвенції з Державного бюджету, зокрема, передбачається скоротити фінансування шкіл, де навчається менша кількість учнів, ніж це визначено постановою.
 
Професійна спілка освітян висловила категоричне заперечення проти такої норми, аргументуючи це тим, що це призведе до ліквідації понад 1300 малокомплектних навчальних закладів, що стане причиною скорочення понад 20 000 вчителів, а також матиме інші негативні наслідки для батьків і учнів, а саме - необхідність пошуку інших шкіл.
 
Про це на засіданні Уряду зазначив Голова ФПУ, голова СПО об’єднань профспілок Григорій Осовий.
 
На підтвердження своїх аргументів, Голова ФПУ передав міністру освіти і науки України відповідні листи, в яких були наведені надані Профспілкою освіти і науки України заперечення, які стосувалися умов надання освітньої субвенції, а також недосконалості формули її розподілу між місцевими бюджетами.
 
Профспілка акцентувала на тому, що саме така недосконалість призводить до того, що на кінець кожного року на місцях не використовуються гроші освітньої субвенції у розмірі від 4 до 5 мільярдів гривень. Це є підтвердженням того, що існуючий механізм має бути змінений і Профспілка освітян надала конкретні пропозиції із цього приводу.
 
Позицію Голови ФПУ підтримала Міністр освіти і науки України Ганна Новосад. Вона запропонувала вилучити з проєкту постанови КМУ пункту, який стосується поступового призупинення фінансування закладів загальної та середньої освіти за рахунок освітньої субвенції.
 
У відповідь на це Прем’єр-Міністр України Олексій Гончарук дав доручення доопрацювати зазначений проєкт постанови в одноденний термін.
 
За матеріалами
сайтів ЦК Профспілки
та ФПУ