Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Профспілка за справедливий формульний розподіл освітньої субвенції
Профспілка за справедливий формульний розподіл освітньої субвенції
  • 18 лютого 2020
Профспілка працівників освіти і науки України спрямувала листи до Міністерства освіти і науки України, Кабінету Міністрів України, СПО об’єднань профспілок щодо  проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до формули розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами».
 
Профспілка зазначає, що передбачені у формулі розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами, затвердженій постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 р. № 1088, як і в проекті змін, показники не враховують фактичної потреби видатків на оплату праці педагогічних працівників закладів загальної середньої професійно-технічної і фахової передвищої освіти, які забезпечують здобуття учнями та студентами загальної середньої освіти, що підтверджується недостатністю видатків одним місцевим бюджетам та їх надлишками іншим.
 
Профспілка відзначає, що через несправедливий формульний розподіл освітньої субвенції, який не ґрунтується на нормах законодавства та здійснюється на суб’єктивних показниках, які не мають юридичного підґрунтя та відсутності офіційних статистичних даних, не забезпечується визначення обсягів фактичної потреби фонду оплати праці педагогічних працівників, для здійснення оплати їхньої праці відповідно до вимог нормативно-правових актів та державних стандартів і призводить до порушення трудових прав педагогів.
 
За переконанням Профспілки, показники формули мають забезпечити максимальне наближення обсягів освітньої субвенції до фактичної потреби закладів загальної середньої освіти у видатках на оплату праці педагогічних працівників.
 
Профспілка працівників освіти і науки України вважає, що немає необхідності в його терміновому прийнятті на початку фінансового року, оскільки Державним бюджетом на 2020 рік обсяги освітньої субвенції місцевим бюджетам вже затверджено та доведено. За новою формулою може розподілятися освітня субвенція щонайменше в наступному 2021 році.
 
Прес-служба
ЦК Профспілки
Завантажити документ
PDF, 215.20 КБайт