Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Пікет комітету Верховної Ради України щодо законопроекту про працю
Пікет комітету Верховної Ради України щодо законопроекту про працю
  • 6 лютого 2020
5 лютого 2020 року у Києві біля будівлі Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, що на вулиці Банковій, відбувся пікет проти антисоціального законопроекту «Про працю» та антипрофспілкового законопроекту, які розглядалися у Комітеті.
 
На мітингу виступили представники від всеукраїнських профспілок – освітяни, медики, залізничники, держслужбовці, будівельники – та інших громадських організацій, які приєдналися до протесту Федерації профспілок України.
 
У виступах наголошено, що у Парламенті зареєстровано низку законопроектів, які не відповідають Конституції України, міжнародним актам, та містять норми, що звужують права й гарантії працівників та діяльності профспілок, піддано критиці законопроекти № 2708 «Про працю» та № 2681 «Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань діяльності професійних спілок)».
 
Ці проекти законів були зареєстровані без публічного обговорення з громадськістю і профспілками, які сьогодні захищають і представляють права найманих працівників.
 
Останнім проектом (№ 2681) порушуються основні принципи діяльності профспілок – як інституцій громадянського суспільства – їх незалежність, самоврядність і невтручання держави в їх діяльність, що є загальновизнаними нормами національного та міжнародного законодавства, а також – беззаперечною умовою функціонування системи соціального партнерства.
 
Учасники акції закликали владу не порушувати Конституцію України, зупинити політику антисоціальних реформ та відкликати згадані законопроекти.
 
Насамкінець пікету було схвалено Резолюцію, в якій наголошується, що у разі ігнорування вимог учасників акцій, профспілки будуть застосовувати усі можливі засобі захисту прав профспілок – аж до страйку. 
 
За матеріалами
Сайту ЦК Профспілки