Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Вчительська династія сім’ї Журавель з Токмацького району
Вчительська династія сім’ї Журавель з Токмацького району
  • 18 березня 2015

На кожному етапі свого життя людина постійно постає перед вибором.

Часто – густо він буває дуже важким. Та лише двічі ми постаємо перед вибором, який визначає наше майбутнє: коли обираємо свою половинку й визначаємось з професією. І якщо перші етапи становлення професіонала та подружнього життя проходять вдало, то не слід вважати, що вже все позаду і обрана стежина правильна – попереду на кожного підстерігає криза середнього віку. І саме тоді, залишивши позаду половину свого життя, ретельно обмірковуєш: а чи місце, яке ти займаєш, дійсно твоє? А чи є твоїм доповненням людина, яка протягом довгих років знаходилась поряд? Болісно помилитись і в першому, і в другому випадку. Люди, які переходять цей рубіж, залишаються вірними один одному й обраній професії. Мало того, дехто передає свою вірність, свою любов до покликання в спадок нащадкам.

Доказом цього є сімейні вчительські династії нашого району.

Однією з таких династій є династія вчителів Кіровської ЗОШ І-ІІІ ступенів Токмацького району. ЇЇ основоположником, засновником і «патріархом» є Журавель Ніна Михайлівна. Перші паростки вона заклала закінчивши Запорізький державний педагогічний інститут за спеціальністю «дошкільний викладач педагогіки та психології». 17 років Ніна Михайлівна виховувала малят в Кіровському садочку «Калинонька» і виходило в неї це дійсно гарно. Адже недарма Ніні Михайлівні було присвоєно звання «Відмінник народної освіти». Але людині, що прагне до досконалості завжди всього мало – з 1987 року Ніна Михайлівна працює вчителем початкових класів Кіровської

ЗОШ І-ІІІ ступенів, паралельно здобуваючи другу вищу освіту в Бердянському педагогічному інституті. А тут уже підійшов час власним дітям визначатися з професією. Натхнення, наполегливість, старанність та успіхи мами справили на них таке враження, що і донька, і син обрали професію вчителя. І вже понад 16 років по дорозі до школи Ніну Михайлівну супроводжує син – Роман Вікторович, учитель фізкультури та початкових класів. Поряд з ними – невістка, Надія Федорівна, також учитель початкових класів. Надія Федорівна, наслідуючи приклад власної мами (учителя з двома вищими освітами) та мами-свекрухи теж має дві вищі педагогічні освіти.

І Надія Федорівна, і Ніна Михайлівна, певний час працювали заступником директора Кіровської ЗОШ та обидві повернулись до безпосереднього спілкування з дітьми, зробивши вибір на користь простого вчителя.

І Надія Федорівна, і Ніна Михайлівна мають вищу кваліфікаційну категорію, їм присвоєно звання «Старший учитель». Роман Вікторович має І кваліфікаційну категорію, кандидат у майстри спорту з важкої атлетики. Донька ж Ніни Михайлівни вже пророщує власну династію – у Яснівській ЗОШ І-ІІІ ступенів Мелітопольського району поряд з Маргаритою Вікторівною вчителюють донька, син та невістка.

Найцікавіше те, що стоячи перед обличчям вибору професії, жоден з членів цієї величезної вчительської династії не бачив себе в ролі педагога.

Хтось мріяв стати адвокатом, хтось – бібліотекарем, лікарем, слідчим, журналістом, стюардесою, бачили себе археологами. Виходить цей один з найважливіших життєвих виборів був зроблений неправильно? Зовсім ні! Тільки маючи за плечима немало років педагогічного стажу, вони зрозуміли, що вчитель – це покликання, яке поєднує в собі безліч професій. Тож мрія кожного з династії Журавлів щодо майбутньої професії здійснилась. Бо хіба вчитель не повинен заходити в клас з незмінною усмішкою і врівноваженістю стюардеси? Хіба вчитель не повинен вміти надати першу медичну і моральну допомогу? А як часто вчителеві доводиться виступати в ролі адвоката між учнями, батьками та адміністрацією! А як віртуозно вчитель повинен вести розслідування зниклих щоденників та появи несподіваних оцінок у класних журналах, а як треба вміти відповідати на найв’їдливіші запитання і самому ставити їх!

А дістатися потаємної глибини дитячої душі, не пошкодивши її, може лише найдосвідченіший археолог.

Тож нехай розростаються вчительські династії, доводячи унікальність професії «УЧИТЕЛЬ».

Прес-служба
Токмацької РО
Профспілки