Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Президія ЦК Профспілки та робоча зустріч соціальних партнерів
Президія ЦК Профспілки та робоча зустріч соціальних партнерів
  • 25 жовтня 2019
Освіта має бути пріоритетом у державній політиці – такими словами Голова Профспілки Георгій Труханов розпочав роботу президії ЦК Профспілки, яка відбулася у Києві, 23 жовтня 2019 року.
 
На порядок денний було винесено ряд актуальних питань, серед них – видатки на освіту у державному бюджеті 2020, обсяги освітньої субвенції, законодавство у сфері освіти та зміни у ньому, збереження мережі шкіл, хід звітно-виборної кампанії у областях, формування іміджу Профспілки та ряд інших внутрішньоспілкових питань.
 
Насамперед Георгій Труханов, заступники Голови Профспілки – Сергій Романюк, Ольга Чабанюк, Володимир Цвих, Сергій Пугачов – поінформували про зустріч з соціальними партнерами.
 
22 жовтня 2019 року, у галузевому Міністерстві відбулася робоча зустріч соціальних партнерів – Профспілки працівників освіти і науки України,  Міністерства освіти і науки України, Комітету з питань освіти, науки та інновацій ВРУ – для обговорення гострих освітянських питань та пошуку ефективного шляхів їх вирішення.
 
Профспілкову сторону представляли Голова Профспілки працівників освіти і науки України Георгій Труханов, члени Бюро – заступники Голови Профспілки Сергій Романюк, Любов Гарбаренко, Володимир Цвих, Ольга Чабанюк та Сергій Пугачов. Від міністерства участь у роботі зустрічі взяли Ганна Новосад – Міністр освіти і науки України, заступники міністра Світлана Даниленко та Єгор Стадний, відповідальні фахівці апарату МОН. Профільний Парламентський комітет представляв Голова комітету Сергій Бабак.
 
Сторони обговорили ряд гострих та актуальних питань, зокрема, держбюджет 2020 та видатки на освіту, використання освітянської субвенції, удосконалення законодавства у галузі освіти, мережі шкіл, оплати праці освітян та інших питань соціально-економічного захисту. Також було піднято питання стипендій для студентства – академічних та соціальних.
 
Насамкінець соціальні партнери домовилися про подальші кроки та конструктивну співпрацю задля вирішення проблемних питань освітян та студентської молоді, захисту їх прав та гарантій.
 
Голови обласних організацій – Лідія Дулуб та Сергій Козорог поінформували про зустрічі міністра з освітянами у Харкові та Дніпрі.
 
Президія ЦК визначила тактику дій у поточній суспільно-політичній ситуації та організації спільних заходів щодо відстоювання належного фінансування освіти у головному кошторисі країни, питань оплати праці педагогічних та науково-педагогічних працівників, студентських стипендій та створення належних умов для праці та навчання.
 
Жваву дискусію викликали обговорення проектів законів «Про загальну середню освіту» та зміни до Бюджетного кодексу України.
 
Президія ЦК Профспілки обговорила питання недопущення звуження трудових та соціально-економічних прав педагогів шляхом збільшення тривалості робочого часу, висловилася проти ліквідації сільських шкіл, відміни надбавок та доплат, звільнення педагогів-пенсіонерів тощо. Було відзначено, що Профспілка уже напрацювала ряд пропозиції до означених законопроектів, які спрямовано у профільний парламентський комітет з вимогою врахувати їх при розгляді у Верховній Раді.
 
На завершення роботи президія прийняла відповідні постанови за усіма питаннями порядку денного.
 
 
За матеріалами сайту
ЦК Профспілки