Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Центр розвитку дитини “Надія”: профспілковий автопортрет
Центр розвитку дитини “Надія”: профспілковий автопортрет
  • 11 березня 2015

Ось вже 50 років у місті Запоріжжі працює невеличка, але дуже активна та дружна профспілкова команда — первинна профспілкова організація дошкільного навчального закладу (центру розвитку дитини) «Надія» Запорізької міської ради. Нещодавно в житті колективу сталася приємна подія — роботу організації відзначили першим місцем в огляді-конкурсі на кращу первинну профспілкову організацію серед навчальних закладів Шевченківського району м. Запоріжжя. За підсумками такого ж обласного конкурсу, присвяченого до 75-річчя заснування Запорізької обласної організації Профспілки наша ППО посіла ІІI місце.

То ж є привід розповісти про нашу роботу.

ППО ДНЗ (ЦРД) «Надія» м. Запоріжжя здійснює свою діяльність згідно з Положенням про неї, Статутом галузевої Профспілки, Законом України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», постанов вищих профспілкових органів.

У центрі «Надія» працює 53 працівника, кожен з яких є членом Профспілки. Метою нашого профспілкового комітету є піклування про людину, про кожного працівника, незалежно від стажу, віку, посади. Ми намагаємося допомогти у вирішенні як професійних, так і соціальних питань, надаємо підтримку молодим спеціалістам, ветеранам праці.

Члени нашої первинки вірять у те, що саме Профспілка має повноваження для ефективного захисту педагога в сьогоденних економічних умовах, що тільки єдність навколо Профспілки може вирішити нагальні проблеми і поліпшити умови праці та життя педагогів.

Вже 12 років профспілкову організацію очолює творча і відповідальна людина — Світлана Колєснікова, керівник гуртка. Профспілкова команда має власні прості, але дієві принципи роботи. Це — своєрідна життєва мудрість, вироблена роками діяльності:
  • вміти слухати, розділяти різні погляди та думки;
  • не давати обіцянок, якщо немає гарантії їх виконання;
  • стримувати свої емоції, керуючись відчуттям самоконтролю;
  • ніколи не залишати без уваги жодного прохання про допомогу.

Трудовою конституцією будь-якого колективу є колективний договір. Цей документ укладений між профспілковою організацією та адміністрацією закладу на чолі з директором Кіченко Іриною Володимирівною терміном на 2 роки.

Колективним договором регулюються виробничі, трудові, соціально-економічні відносини і узгоджуються інтереси членів колективу та адміністрації.

Укладанню колективного договору передують колективні переговори, які розпочинаються сторонами за три місяці до закінчення терміну дії попереднього договору. Цьому підготовчому процесу приділяється особлива увага: забезпечується збирання і вивчення пропозицій працівників, аналіз результатів атестації робочих місць, захворюваності, розробляються найбільш актуальні заходи щодо поліпшення безпеки та умов праці. Профспілковий комітет контролює виконання основних положень договору. Звіти про виконання проводяться щорічно, оформляються відповідними протоколами.

Приємно, що обидві сторони соціального діалогу дотримуються принципів рівноправності сторін, взаємної відповідальності, конструктивності. Адміністрація закладу в більшості випадків підтримує добрі починання та задуми профспілкового комітету.

Згідно колективного договору профспілкова організація бере участь у розв’язанні всіх проблем, які виникають у процесі роботи дошкільного закладу. Голова профкому входить до складу тарифікаційної комісії, де погоджує педагогічне навантаження. В організації розробляються та погоджуються з профкомом розклад та графіки роботи працівників. Профспілка здійснює контроль за правильністю встановлених посадових окладів, тарифікаційних ставок, своєчасним внесенням змін до тарифікації працівників. Відповідно до колективного договору проводиться доплата у розмірі 50 % посадового окладу відсутнього працівника за виконання його обов’язків, здійснюється сторожам за роботу у нічний час доплата у розмірі 40 %, 12 % кухарям за роботу біля гарячої плити, машиністу з прання білизни.

В полі зору профспілкового комітету постійно знаходиться питання підвищення кваліфікації педагогічних працівників.

Спільно з адміністрацією профспілковий комітет направляє до територіального відділу освіти подання на нагородження педагогічних працівників за результатами атестації.

Згідно положень колдоговору профспілковий комітет активно співпрацює з адміністрацією дошкільного закладу щодо інших важливих питань, як то:
  • розробка правил внутрішнього трудового розпорядку;
  • участь у роботі атестаційної комісії;
  • перевірка готовності дошкільного навчального закладу до нового навчального року та осінньо-зимового періоду.

З метою постійного інформування членів Профспілки в нашому закладі призначено відповідального за інформаційну роботу, оновлено профспілковий куточок, де подаються матеріали з досвіду роботи профспілкового комітету, розміщуються звіти про діяльність комісій ПК, висвітлюються питання охорони праці, виконання умов колективного договору, розміщується також інформація, яка висвітлюється на сторінках газети «Профспілковий вісник» чи надходить електронною поштою. Інформація від вищих органів Профспілки своєчасно доводиться до відома колективу. Для цього активно використовується сайт обласної організації Профспілки. Допомагає роботі профспілкової організації і добре налагоджена координація та співпраця з радою районної організації Профспілки, яку очолює Куниця Наталія Іванівна.

Одним із важливих напрямків роботи профспілкової організації є питання охорони праці. Відповідну комісію ПК очолює Черняєва Світлана Вікторівна — вихователь. Під її керівництвом комісія здійснює контроль за виконанням вимог законодавства щодо охорони праці в установі.

У колективі центру «Надія» створена атмосфера доброзичливості, взаємодопомоги і взаємоповаги. Особливо це відчувається у святкові дні, коли збирається весь колектив, коли звучать щирі слова привітань, сміх, пісні. Вже стали традиційними Дні здоров’я для співробітників та їх сімей, спортивні змагання, відпочинок на природі. Піднесено-святково відбуваються привітання колег із днем народження, весіллям, народженням дітей.

Забезпечити цікаве та веселе дозвілля членів Профспілки — завдання комісії з культурно-масової роботи на чолі з Онісечко Ларисою Василівною.

Увага до членів Профспілки у відповідальні моменти життя є найкращою мотивацією на її користь.

У день професійного свята, на святкування Нового року, у День 8 березня ми запрошуємо працівників-пенсіонерів, вітаємо піснями їхньої молодості, проводимо різні змагання, конкурси. А на славне свято Перемоги звучать слова привітань працівникам-ветеранам. Вручаються пам’ятні подарунки.

Також у нашому колективі є традиція – привітання ювілярів. У цей день працівники готують святкову програму: пісні, вірші, танці. Такі свята – найзворушливіші хвилини нашого дошкільного життя.

ППО ЦРД «Надія» домагається створення таких умов праці, за яких кожен працівник міг би працювати і розвиватися як особистість, знаючи, що його права і свободи будуть непорушними.

Розвиток ринкових відносин, деструктивні процеси в економіці відчутно вплинули на систему освіти, на рівень оплати праці і, як наслідок, зробили проблемною віру людей у здатність профспілок захистити їхні права та соціальні гарантії. Сьогодні самим профспілкам треба боротися за виживання, за збільшення чисельності своїх рядів. Ми віримо, що наша профспілкова організація буде укріплювати єдність у своїх рядах, буде боротися за соціальну справедливість та краще завтра.

За профспілками майбутнє. Ми розуміємо, що профспілки – не для задоволення споживчих потреб своїх членів, вони – для захисту прав та інтересів спілчан.

Добро! У кожної людини це поняття символізує щось своє. Для нас добро - це підтримка та милосердя, тільки гарні вчинки, це безперечно те що інші називають просто Вчинками. Необхідно зрозуміти, що добро робити ніколи не пізно і для гарних вчинків завжди є місце у нашому хоч і маленькому але мальовничому житті.

В сім’ї живеться добре лиш тоді
Коли в ній здатні радість розділити.
Не кинути, підтримати в біді,
І можуть відстояти, захистити.
В сім’ї, що зветься ЦРД «Надія»
Багато ноші на плечах профспілки.
Не виміряти їх зусилля й дії,
І працю їх, бо де знайти ті мірки.

Голова ППО ЦРД «Надія»
Світлана Колєснікова,
м. Запоріжжя