Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
Колективно-договірний процес у ЗСЗШІ “Орієнтир”
  • 14 березня 2019

Комунальний заклад «Запорізька спеціальна загальноосвітня школа-інтернат «Орієнтир» Запорізької обласної ради – це сучасний конкурентоспроможний навчально-виховний заклад, де формується ресурс особистісного розвитку дитини з особливими потребами. Основним завданням школи є реабілітація дітей з вадами зору, адаптація та інтеграція їх у суспільство. Школа-інтернат «Орієнтир» - заклад освіти для дітей з порушеннями зору, є єдиним спеціальним закладом освіти для дітей з такою нозологією в Запорізькій області.

Школа-інтернат розпочала свою роботу у 1966 році як спецшкола-інтернат №5 для слабозорих дітей. З 2010 це - Запорізька спеціальна загальноосвітня школа-інтернат «Орієнтир». Сьогодні в школі-інтернаті навчається 241 дитина. Серед учнів «Орієнтиру» 86 дітей-інвалідів. У закладі здобувають освіту діти різних соціальних категорій: із багатодітних родин, позбавлені батьківського піклування, діти-сироти, діти-інваліди, діти-переселенці із зони АТО.

До послуг вихованців та педагогів: 31 навчальний кабінет, кабінет перукарської справи, кабінет класичного масажу, 2 навчальні кабінети для незрячих учнів. Також у здійсненні освітньо-реабілітаційних послуг використовуються спортзал, бібліотека з читальним залом, 2 майстерні з трудового навчання, екоцентр, затишне фойє з м’якими диванами та телевізором, шкільний музей, спортивний майданчик, дитячий ігровий майданчик, паркова зона, їдальня (всі учні отримують безкоштовне п’ятиразове збалансоване харчування), спальні кімнати для хлопчиків та дівчат, окремі спальні кімнати для незрячих учнів.

Забезпечують навчально-виховний процес 128 працівників, із них - 4 медичних працівника, 45 - молодший обслуговуючий персонал, 79 педагогічних працівників (серед яких 47 спеціалістів вищої категорії, 24 старших вчителів та вихователів, 15 вчителів та вихователів-методистів).

Колективний договір між адміністрацією та профспілковим комітетом укладено на 2017-2021 роки з урахуванням положень Галузевої угоди на 2016-2020 рр. Він зареєстрований 6 лютого 2017 року (реєстраційний №19) Управлінням праці та соціального захисту населення Запорізької міської ради по Вознесенівському району без зауважень. Договір складається з 9 розділів, 153 статті та 12 додатків, які в повному обсязі регулюють трудові, соціально-економічні відносини в трудовому колективі цього освітнього закладу.

Процес укладання нових і аналізу виконання діючих колективних договорів є прерогативою загальних зборів трудового колективу школи. Ці питання щорічно розглядаються на зборах у січні. Спільною комісією представників адміністрації та профспілкового комітету в кінці кожного року проводиться аналіз стану виконання договору. За результатами цієї роботи та засідання комісії складається спільний акт.

Згідно Акту про виконання норм і положень колективного договору між адміністрацією і ПК ППО ЗСЗШІ «Орієнтир» на 2017-2021 рр. у 2018 році виконано повністю.

У березні 2017 року була проведена планова атестація робочих місць для працівників школи-інтернату.

Згідно ст. 57 Закону України “Про освіту” педагогічним працівникам школи-інтернату виплачується щорічна грошова винагорода за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків у розмірі 100% місячного посадового окладу з урахуванням Положення про її надання, яке є додатком до колективного договору. Грошова винагорода педагогічних працівників у 2018 році в середньому склала 5800 грн.

Педагогічним працівникам у повному обсязі виплачується щомісячна надбавка у розмірі до 20% посадового окладу за престижність педагогічної праці, а з 01.09.2018р - 30%, та 50% надбавка бібліотекарю. Також технічному персоналу виплачується доплата за шкідливі умови та інше від 10 до 12%.

Постійно і в необхідному обсязі усім працівникам виплачується індексація доходів.

До додаткових соціальних пільг для працівників закладу за колективним договором слід віднести і літнє оздоровлення працівників закладу за рахунок профспілкових коштів: у 2017 р. було оздоровлено 12 працівників (база відпочинку «Золоті піски» у смт Кирилівка), у 2018 р. - 22 працівника (14 путівок на б/в «Золоті піски», 6 - б/в «Парус» м. Бердянськ, пансіонат «Пролісок» м. Трускавець - 1, санаторій «Авангард» м. Немирів - 1.) Значну увагу профспілковий комітет приділяє роботі по оздоровленню дітей працівників. У 2017 році було надано 2 путівки у дитячий оздоровчий табір, 2 2018 р. - 3 путівки.

З фонду профспілкового комітету у 2017 р. отримали матеріальну допомогу 20 працівників (18 000 грн.), а у 2018 році - 24 працівника (33 000 грн.).

Всього на оздоровлення у 2018 році за профспілкові кошти було виділено 26890 грн. (у 2017 р. - 20400 грн.).

Додатковим мотиваційним фактором членства у Профспілці є відрахування роботодавцем згідно ст.44 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» та ст.250 КЗпП України коштів на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу. Ці кошти виплачуються у розмірі 0,3% річного фонду оплати праці. За рахунок цих коштів та профспілкових внесків до профкому з виплаченої заробітної плати у 2017 році відбулись поїздки вихідного дня для колективу у м. Бердянськ та екскурсії містами Одеса і Умань. У 2018 році - екскурсія на Буковину з відвідуванням міст Хотин, Кам’янець- Подільський та Чернівці.

Значна частина успіхів колективу школи-інтернату полягає в принципах демократизму управління та участі профспілкових представників у роботі колегіальних органів управління закладом з метою виконання своєї основної функції - захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів працівників:

  • Рада школи - 2 профспілкових представника;
  • Атестаційна комісія — 1 представник;
  • Комісія з питань контролю виконання положень колективного договору - 2 представника.

Значне психологічне та фізичне навантаження, висока відповідальність педагогічних працівників потребують відпочинку, організації їх дозвілля, вшанування ювілярів, відзначення ювілеїв, свят, проведення різних конкурсів, дієвої турботи про оздоровлення. Тому профком спільно з адміністрацією закладу систематично організовують туристичні походи на природу, цікаві екскурсії містами України, відзначення Дня працівників освіти, 8 Березня та новорічних свят. Завжди відзначаються ювілеї колег. Відвідування театральних прем’єр у -нашому місті вже стало доброю традицією колективу «Орієнтиру» (50% вартості квитка сплачується з фонду ПК).

Профспілковий комітет організовує допомогу та підтримку працівникам, що перебувають на лікуванні у стаціонарі. Їм надається матеріальна допомога з фонду ПК. Кожного року профком проводить аналіз захворюваності працівників, веде облік лікарняних листків з метою організації їх подальшого оздоровлення у санаторно-курортних закладах.

Не забувають в «Орієнтирі» і про педагогів, які зараз на заслуженому відпочинку. Вони завжди бажані гості в колективі. 

Адміністрація і профспілковий комітет закладу є системними, надійними соціальними партнерами, які на достойному, законодавчо обгрунтованому рівні організовують процес колективно-договірного регулювання трудових, соціально-економічних відносин у трудовому колективі, адміністративно-громадський контроль за станом дотримання взятих за колективним договором зобов’язань, що є запорукою високоефективної творчої діяльності педагогічного складу та працівників школи-інтернату, осмисленого та вмотивованого членства в освітянській Профспілці.

За результатами ефективної діяльності колективу по договірному регулюванню взаємовідносин заклад висунуто на обласний етап Всеукраїнського міжгалузевого конкурсу на кращий колективний договір за 2018 рік.


Прес-служба
Вознесенівської РО
Профспілки