Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Зустріч з головою комітету Верховної Ради України Л.М. Гриневич
Зустріч з головою комітету Верховної Ради України Л.М. Гриневич
  • 25 лютого 2015

25 лютого в будинку Запорізької облдержадміністрації відбулася зустріч представників галузі освіти і науки області з головою комітету з питань науки і освіти Верховної Ради України Лілією Михайлівною Гриневич.

Гриневич Лілія Михайлівна (13.05.1965) – народний депутат України від Народного фронту, голова комітету Верховної Ради України з питань освіти і науки.

Народилась у Львові. Має 2 вищі освіти: біологія – хімія, економіст. З питань реформування освіти стажувалась у Варшавському та Колумбійському університетах.

Працювала учителем, заступником директора, директором школи, начальником управління освіти, викладачем ВНЗ. Активно працювала над розробкою системи зовнішнього незалежного тестування школярів.

Відмінник освіти України.

На зустрічі були присутні народний депутат України, ректор Запорізького національного університету М.О. Фролов, керівники органів управління освітою, директори загальноосвітніх, позашкільних закладів освіти, завідуючі дошкільних навчальних закладів, голови обласної, районних, міських організацій галузевої Профспілки.

Темою для обговорення стали питання стану функціонування галузі на сучасному етапі та деякі положення законопроектів про освіту, про професійну освіту, перспективи розвитку галузі.

У своєму короткому вступному слові Гриневич Л.М. розповіла про деякі урядові ініціативи, світові тенденції в галузі освіти і науки, роботу свого профільного комітету.

Основну частину зустрічі було визначено як відповіді на питання, що цілком задовольнило присутніх і активізувало роботу учасників зібрання.

На питання Моненко Н.В., голови Бердянської МО Профспілки, голова комітету Верховної Ради відповіла, що на сьогоднішній день не передбачається підвищення пенсійного віку для жінок, але в недалекому майбутньому реальністю стануть контрактні відносини між роботодавцями і працівниками-пенсіонерами, а згодом – з усіма педагогічними працівниками.

Багато питань викликала державна субвенція, її розподіл, використання.

Гриневич Л.М. з цього приводу доповіла, що загальний обсяг субвенції на галузь становить 44 млрд. гривень. В ній вже закладено резервний фонд. Державна субвенція не покриє усіх витрат. Свою частину фінансів повинні вкласти і органи місцевої влади, а кошти на це вони повинні отримати за рахунок податків, які залишаються у місцевому бюджеті.

Особливо це стосується дошкільної, позашкільної освіти, харчування, підвозу учнів, програми “Шкільний автобус” та ін.

Директор Запорізького педколеджу О.М. Мельник, один з директорів сільських училищ розповіли про проблеми професійного навчання, законодавчих колізій у цьому питанні.

Л.М. Гриневич, відповідаючи на цей блок питань, сказала, що йде робота над законопроектом про професійну освіту, але він, за логікою, може бути прийнятий лише після законів про освіту. Пропонувала виступаючим подати свої пропозиції і бачення вирішення заданих питань до профільного комітету.

Численні питання стосувалися тендерних процедур, з чим народний депутат повністю погодилася і обіцяла наполегливо просувати розроблені її комітетом пропозиції щодо спрощення або навіть відміни такого обмежливого способу закупівель товарів, продовольства, послуг тощо.

Начальник Гуляйпільського РВО Бут Р.С. підняв питання оптимізації мережі навчальних закладів на що Л.М. Гриневич виразила позицію комітету: оптимізація повинна мати певні правила, межі, обґрунтування. Комітет за тимчасове призупинення роботи закладів освіти, але проти їх ліквідації.

Новообраний голова Михайлівської РОП С.В. Борисенко поцікавився позицією комітету щодо фіксації надбавок у розмірі 20 та 50 відсотків для педпрацівників і бібліотекарів на що Гриневич Л.М. відповіла, що комітет одностайно підтримує таку позицію і разом з ЦК галузевої Профспілки і надалі відстоюватиме її.

Начальниками відділів освіти Веселівського, Куйбишевського районів, м. Мелітополя надано ряд зауважень щодо нормативних та законодавчих колізій, які виникли в роботі відділів і закладів освіти у зв’язку зі зміною джерел фінансування і необізнаністю відповідальних осіб про механізми їх розподілу та законного використання. Однією з таких колізій є оподаткування заробітної плати працівників, які працюють на неповну ставку, податок на землю для закладів освіти.

Гринь Н.І. – голова обласної організації Профспілки у своєму виступі підняла питання державної субвенції, тривідсоткового скорочення працівників в бюджетній сфері, роботи санаторіїв-профілакторіїв ВНЗ.

Стосовно студентських профілакторіїв голова комітету Верховної Ради проінформувала про значну роботу комітету щодо з’ясування і вивчення цього питання, але, на жаль, констатувала, що перебування студентів у профілакторії не є страховим випадком і не може частково бути профінансованим Фондом соціального страхування, що ставить ці установи на рейки самовиживання, часткове або повне перепрофілювання.

Після зустрічі обласним комітетом Профспілки на адресу профільного комітету та його голови Гриневич Л.М. надіслано листи стосовно ситуації, що склалася на сьогоднішній день у галузі.

Зустріч пройшла зацікавлено, продуктивно. Обидва народні депутати зробили багато змістовних нотатків. Л.М. Гриневич закликала освітянський загал області активно співпрацювати з профільним комітетом, у тому числі і через інтернет – ресурси.

Адреса комітету: 01008, Київ, вул. Садова-3-а, E-mail: [email protected], Факс: 044-255-33-04.

Прес-служба
обласної організації
Профспілки