Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Пройшов перший етап Всеукраїнської акції протесту Профспілок
Пройшов перший етап Всеукраїнської акції протесту Профспілок
  • 10 жовтня 2018

На виконання постанов президії ради ФПУ від 20.09.2018 №П-16-4 “Про солідарні протестні дії ФПУ та її організацій у зв’язку з наступом на права людини праці”, бюро президії ЦК Профспілки працівників освіти і науки України від 19.09.2018 №Бр-316 “Про вимоги Профспілки працівників освіти і науки України”, президії Запорізької обласної ради Профспілок від 01.10.2018. №П-34-2 “Про участь у Всеукраїнській профспілковій акції протесту”, президії комітету Запорізької обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України від 05.10.2018 №П-34-1 “Про участь у заходах Всеукраїнської акції протесту Профспілок” 9 жовтня на площі біля будівлі Запорізької обласної державної адміністрації відбувся попереджувальний мітинг представників профспілок Запорізької області до Всесвітнього Дня дій за гідну працю.

В протестній акції приймали участь представники обласних організацій галузевих профспілок - освіти і науки, металургійної промисловості, ЖКГ, медицини, АПК, авіабудівників, інших. Обласна організація Профспілки працівників освіти і науки була представлена членами Профспілки Василівської, Вільнянської, Запорізької, Оріхівської районних організацій, ППО працівників ЗНТУ, ЗНУ, ЗДІА, педагогічного, електротехнічного коледжів, студентів ЗНТУ та районних організацій галузевої Профспілки м.Запоріжжя.

В акції протесту прийняли участь біля 2000 учасників.

Від обласної організації Профспілки за дорученням президії обласного комітету на мітингу виступила голова первинної профспілкової організації ЗНВК №63 Шевченківського району м.Запоріжжя Л.В. Цурікова.

Вона сказала: “Сьогодні ми, представники Профспілки працівників освіти і науки України, від імені 45 тисяч працівників галузі області і 30 тисяч з них педагогічних та науково-педагогічних працівників звертаємося до Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів України і виражаємо свій протест щодо низького рівня життя, заробітних плат, непомірно високих тарифів і цін, зневажливого ставлення до людини праці”.

У виступі було зазначено, що Постановою Кабінету міністрів України №22 від 11 січня 2018 року передбачалось підвищення заробітної плати працівникам дошкільних і позашкільних установ, які фінансуються з місцевих бюджетів, на 10 відсотків. Але по області і в м. Запоріжжі цього не відбулося. Запорізька міська рада, міські і районні ради в області, селищні ради об’єднаних територіальних громад навіть не розглядали це питання. А 7 тисяч працівників дошкільних навчальних закладів і більше тисячі працівників позашкільних закладів отримують заробітну плату на рівні мінімальної. Це ганьба для місцевої влади. Ми вимагаємо негайного вирішення цього питання від Запорізької обласної, міської рад та місцевих рад області. Вже декілька років не підвищується заробітна плати працівників вищих навчальних закладів. Вона не відповідає навіть законодавчо встановленим нормам. Це ганьба для держави. Недостатнім є і рівень стипендіального забезпечення студентів. Все це є вагомими причинами освітньої і трудової міграції. Пенсії тих, хто будував цю державу, жебрацькі. Зато депутати, високопосадовці, судді дбайливо подбали про свій добробут.

На завершення свого виступу Цурікова Л.В. констатувала: “Ми, працівники освіти і науки, студентська молодь підтримуємо вимоги Федерації профспілок України, Профспілки працівників освіти і науки України і вимагаємо від Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів України їх виконання. Права не отримують, їх виборюють! В єдності наша сила!”

На мітингу також виступили голова Запорізької облпрофради Сластьон В.М., представники обласних організацій профспілок авіабудівників, металургійної промисловості, охорони здоров’я.

У всіх виступах прозвучали вимоги: гідну зарплату, повагу до людини праці, контроль за цінами і тарифами, припинення державного рейдерства майна профспілок.

Усіма учасниками мітингу було підтримано резолюцію, яка 10 жовтня передана голові Запорізької ОДА Брилю К.І. як представнику Президента України в області.

9 жовтня в багатьох обласних центрах України відбулися подібні попереджувальні акції, що стало першим етапом Всеукраїнської акції протесту.

Почався осінній наступ профспілок проти бідності та свавілля влади і роботодавців.

В цей день в колективах закладів, установ освіти пройшли тематичні профспілкові збори, наради, інформацію про протестні акції і вимоги розміщено в профспілкових куточках.

17 жовтня профспілки області прийматимуть участь у Всеукраїнській акції протесту в м.Києві. Свою делегацію готує і обласна організація Профспілки працівників освіти і науки.

Прес-центр
обласної організації
Профспілки