Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
Династія Шишлових із Запорізького району
  • 11 лютого 2015

Я – учитель! Доля це моя!
Це моє покликання і щастя!
В ґрунт посіяли мале зерня,
І плекали, відганяючи нещастя.
Я – учитель! І щоранку знов
Зустрічаю очі я дитячі…
За цю радість, і за цю любов
Долі я своїй безмежно вдячна.

Учитель – професія серйозна, але разом з тим і творча. Робота вчителя не закінчується дзвоником з уроку. Те, що отримують учні у спілкуванні з ним, стає частиною їхньої особистості.

Я вдячна своїм батькам за те, що вони прищепили мені любов до педагогічної праці, любов до дітей. Саме вони порадили мені обрати цю професію, яку я ввібрала з материнським молоком. Я пишаюся тим, що стала наступною ланкою у династії Шишлових і змогла своїм дітям передати любов до цієї важкої, але такої прекрасної професії.

Започаткувала династію молоденька вчителька із Мелітополя Шишлова Зінаїда Іванівна, яка закінчила Мелітопольський державний педагогічний інститут за спеціальністю «Математика» і приїхала працювати за направленням до Долинської школи Запорізького району Запорізької області. Пізніше вона стала завучем цієї ж школи. На жаль, не довго тривало життя цієї чудової молодої жінки, яка в 1975 році трагічно загинула. Вдячні учні і зараз згадують її суворі настанови і ніжну любов. За своє короткотривале життя вона передала красу свої професії своїм племіннику Шишлову Миколі Васильовичу та сину Шишлову Сергію Геогрійовичу.

У 1964 році закінчує школу і вступає до Верхньохортицького педагогічного училища Шишлов Микола Васильович і навчається за спеціальністю «Трудове навчання». Закінчує його у 1968 і повертається до свого рідного села Долинського працювати вчителем трудового навчання і креслення.

У 1969 році одружується. Його дружина, Шишлова Валентина Олексіївна, вихователь дитячого садка.

Микола Васильович закінчує у 1982 році Запорізький державний педагогічний інститут за спеціальністю «Фізичне виховання». Спеціаліст вищої категорії. Нагороджений Почесними грамотами, «Відмінник освіти України», «Ветеран праці». Суворий, вимогливий, цілеспрямований, мудрий і водночас такий ніжний і чуйний. Він залишив глибокий слід у душах своїх учнів. Шишлов Микола Васильович зараз на заслуженому відпочинку, але дуже активний, обирався головою ППО. 45 років поспіль депутат Долинської сільської ради. За порадою, за добрим словом до нього і зараз йдуть односельці.

Шишлова Валентина Олексіївна почала свою трудову діяльність вихователем дитячого садка села Долинського у 1970 році. У 1984 році вона закінчує Запорізький державний педагогічний інститут за спеціальністю «Російська мова і література». Спеціаліст І категорії. Валентина Олексіївна пройшла всі сходинки навчання загальної середньої освіти: вихователь, вчитель початкових класів, вчитель української мови і літератури. Вимоглива, принципова, наполеглива, ніжна, ласкава… Її уроки (життєві та навчальні) запам’яталися багатьом поколінням. Нагороджена Почесними грамотами, «Ветеран праці», обиралася головою ППО.

Шишлов Сергій Георгійович після закінчення Запорізького педагогічного училища та служби в Збройних Силах приходить працювати спочатку до Малокатеринівської школи, а згодом і до Наталівської вчителем трудового навчання та креслення. Закінчує Мелітопольський державний інститут за спеціальністю «Біологія». Спеціаліст І категорії.

Кузнецова (Шишлова) Інна Миколаївна – донька подружжя Миколи Васильовича та Валентини Олексіївни, закінчила Запорізьке педагогічне училище №1 у 1988 році і пішла працювати вчителем початкових класів до Мар’ївської школи (1988 – 1990), до СШ № 88 м. Дніпропетровська (1990-1992) і згодом повертається до Долинської школи. У 1994 році закінчила Запорізький державний університет за спеціальністю «Українська мова і література». Інна Миколаївна пройшла всі сходинки педагогічної майстерності: педагог-організатор, вчитель початкових класів, вчитель української мови і літератури, заступник директора з НВР. Спеціаліст вищої категорії, старший вчитель. Нагороджена Почесними грамотами, була обрана головою ППО в 1995 – 2014 р.р.

Шишлов Ігор Миколайович, син педагогічного подружжя, закінчив Запорізький державний університет у 2002 році і прийшов працювати до Долинської школи вчителем фізичної культури і трудового навчання. Переходить працювати викладачем Запорізького правобережного професійного ліцею. З 2010 по 2011 рік працює директором Долинської школи. Спеціаліст І категорії.

Шишлова Тетяна Юріївна (дружина) закінчила Запорізьке педагогічне училище за спеціальністю «Дошкільне виховання», але прийшла працювати до Долинської школи у 1996 році бібліотекарем. Навчається у Запорізькому державному університеті за спеціальністю «Біологія», закінчує його і працює вчителем біології. Спеціаліст І категорії. Нагороджена Почесними грамотами.

Кузнецов Роман Ігорович закінчує у 2014 році Запорізький класичний приватний університет за спеціальністю «Фізичне виховання» і прийшов працювати педагогом-організатором і вчителем фізичної культури Долинської школи.

Кузнецова Аліна Ігорівна зараз навчається у Запорізькому педагогічному коледжі за спеціальністю «Початкова освіта» на ІІ курсі. Має направлення на навчання. Отримує стипендію імені В. Сухомлинського.

Життя всієї родини і педагогічної династії Шишлових – Кузнецових тісно переплетено з Долинською школою Запорізького району. Серце династії віддано дітям.