Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
Серпневі освітянські конференції і колегії
  • 29 серпня 2018

Наприкінці серпня традиційно пройшли освітянські колегії і конференції. Цьогоріч повсюди вони були присвячені початку реформи системи освіти «Нова українська школа».

21 серпня у Києві відбулася Всеукраїнська серпнева конференція «Нова українська школа - старт реформи, участь громад».

У роботі масштабного освітнього форуму взяли участь Президент України Петро Порошенко, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко, віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко, міністр освіти та науки Лілія Гриневич, голова представництва ЄС в Україна Хюг Мінгареллі, голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг. На конференцію з усіх куточків країни приїхали освітяни, науковці, представники галузевої профспілки, управлінь освіти на місцях, голови ОТГ, ЗМІ.

Президент наголосив «Нам з вами потрібна освіта, з якою ми увійдемо на рівних до європейського освітнього простору. Чому на рівних і чому до європейського? Тому, що останні чотири роки яскраво продемонстрували - у нас немає абсолютно іншої альтернативи ніж рух до Європейського Союзу. Це є тверда політична воля української влади. Це є тверда політична воля українського народу і української нації. І без ваших зусиль, дорогі освітяни, цей рух буде значно уповільнений».

Президент зауважив, що освіта має стати таким пріоритетом і в політиці місцевих органів влади, місцевого самоврядування, як це зараз є пріоритетом в роботі Уряду.

«Виходячи з абсолютної важливості освіти для нашої держави, я, як Президент, вважаю абсолютно неприпустимим зволікання з реалізацією поставлених завдань. Дуже важливо, щоб і обласні адміністрації, і обласні ради, і об’єднанні громади, і виконкоми якнайшвидше вирішували питання матеріально-технічного забезпечення, насамперед Нової української школи. Це гордість бути долученим до цього амбітного проекту», - зазначив Президент.

«Не треба собі виплачувати премії. Спрямуйте ці гроші на освіту. І нові школи, і дитячі садки, нові меблі, нові комп’ютери, нові технології навчання, врешті решт дадуть вам можливість побачити нових учнів», - зазначив Петро Порошенко.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман звернув особливу увагу на питання оплати праці освітян. «Престиж освітянської праці - безумовний пріоритет. Саме тому, як тільки будемо мати можливості фінансового характеру, будемо інвестувати їх в освіту. Будемо підтримувати Нову українську школу», - відзначив Глава Уряду.

«Ми будемо стимулювати будівництво дитячих садочків, аби зняти питання черги. Будемо підтримувати будівництво шкіл, - сказав Володимир Гройсман. - Так само опрацьовуємо зміни в системі профтехосвіти, а це і модернізація програм навчання, і зарплата».

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич у своїй презентації звернула увагу на те, що у вересні 2018 року по всій країні діти підуть в перший клас Нової української школи. Старту реформи передувала масштабна підготовка, направлена на 3 основні зміни: створення нового освітнього середовища, нового змісту освіти та перепідготовка вчителів. Упродовж лютого-червня 2018 року понад 22 тисячі вчителів, які братимуть перший клас, пройшли підвищення кваліфікації. Також міністр повідомила, що до Верховної Ради України цьогоріч планується внесення законів «Про повну загальну середню освіту» та «Про професійну освіту» і закликала усю освітянську громаду змінювати освіту разом!

Під час конференції також відбулася низка різнопланових дискусій та панелей: про старт Нової української школи, розвиток інклюзивної освіти, підвищення кваліфікації вчителів початкової школи, пілотування другого класу НУШ, прозорі фінанси в школах тощо.

Протягом усього дня у межах заходу працювали різні виставки, майстер-класи, презентації, фото та інтерактивні зони.

За інформацією Міністерства освіти і науки України станом на 1 серпня поточного року кількість учнів у загальноосвітніх навчальних закладах склала 3,9 млн учнів.

До 1-х класів середніх навчальних закладів зараховано 448,6 тисяч дітей. Це на 5,6% більше, ніж рік тому. 68% першокласників - жителі міст, 32% - жителі сільської місцевості.

На початку серпня МОН затвердило професійний стандарт вчителя початкових класів, який став першим профстандартом в Україні, затвердженим на національному рівні.

23 серпня відбулась конференція в м.Запоріжжі, а 28 серпня обласна колегія. На них було підведено підсумки 2017-2018 н.р., поставлено завдання на новий 2018-2019 н.р.

Голова обласної організації, виступаючи на міській у м.Запоріжжі конференції та обласній колегії, зупинилась на таких важливих питаннях, як:

  • суттєве реформування системи освіти на основі нового Закону України “Про освіту”
  • роль педагога у формуванні нової української школи та належна оцінка його вкладу і праці
  • стан соціального діалогу на всіх рівнях на основі колективних договорів і угод як гарантія соціально-економічного та правового захисту
  • оздоровлення спілчан та їх дітей
  • несправедливе ставлення до оплати праці в закладах дошкільної освіти, визначення розміру щорічної винагороди, надбавки за престижність та інших

Розпочинається новий навчальний рік. Це рік початку реформування системи освіти-започаткування нової української школи.

Вітаємо всіх керівників, педагогів, працівників закладів дошкільної, середньої, позашкільної, вищої освіти з початком нового 2018-2019 н.р.! Зичимо Вам міцного здоров’я, нових творчих злетів і досягнень у розбудові української освіти!

Прес-служба
обласної організації
Профспілки