Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
Педагогічна династія Самойлових з Дніпрорудного
  • 21 березня 2018

Дніпрорудне… Маленька цяточка на карті мальовничого запорізького краю. Осередком освіти і культури тут є КЗ «ДСШ І-ІІІ ступенів «Талант». Саме тут започаткувала свій розвиток педагогічна династія сім’ї Самойлових.

Ірина Андріївна Самойлова (Якимець), 1960 р.н., народилася в селі Новоказанкувате Чернігівського району Запорізької області. В 1975 році вступила до Запорізького педагогічного училища, де отримала спеціальність «Вчитель початкових класів». Після його закінчення влаштувалася на роботу в Запорізьку школу №84. У 1980 році вступила до Дніпропетровського університету і в 1983 році закінчила його по спеціальності «Філолог, викладач української мови та літератури». У місті Запоріжжя зустріла свою долю. Переїхала до міста Токмак, де працювала вчителем і народила свою першу донечку. У 1986 році із міста Токмак у Дніпрорудне приїхала молода, гарна, світлокоса жінка із сірими очима. Ірину Андріївну Самойлову, так звали нову вчительку, швидко полюбили діти та колеги. З 1986 року по 1994 рік вона працювала у Дніпрорудненській середній школі №1. У 1987 році народила другу доньку.

У школі «Талант» Ірина Андріївна працювала з 1994 по 2013 рік. Свою педагогічну працю Ірина Андріївна розпочала у 1980 році. За 33 роки педагогічної діяльності на посадах вчителя української мови та літератури, початкових класів, заступника директора з навчально-виховної роботи Ірина Андріівна здобула звання вчитель-методист, спеціаліст вищої категорії, переможець обласного етапу конкурсу «Вчитель року», лауреат Всеукраїнського конкурсу «Вчитель року». За сумлінну багаторічну працю нагороджена численними грамотами районного та обласного рівнів, почесною грамотою Міністерства освіти і науки України, медаллю «Відмінник освіти України». В даний час перебуває на заслуженому відпочинку.

Свою любов до дітей, педагогічну майстерність передала дочці Тетяні, яка після закінчення школи «Талант» та навчаючись на третьому курсі Мелітопольського Державного педагогічного університету, у 2000 році, розпочала свою педагогічну діяльність у стінах рідної школи на посаді вчителя англійської мови. Уже 17 років поспіль Тарасова Тетяна Павлівна (Самойлова) працює над підвищенням фахового рівня, ініціативна, прагне до пошуку нових методик викладання, нових відкриттів і знахідок, інтерактивних форм роботи, використання комп’ютерних технологій на уроках.

У цій педагогічній сім’ї виросла і донечка Ольга, яка змалечку гралася «у школу» і мріяла стати вчителем, як мама і сестра. Тому ні в кого не виникло подиву, коли дівчинка теж обрала вчительську долю. Після закінчення у 2008 році Запорізького національного університету вже в ролі вчителя повернулася до рідної школи. Зараз Омеляненко Ольга Павлівна (Самойлова) працює у КЗ «ДСШ І-ІІІ ступенів «Талант» на посаді вчителя української мови та літератури.

Голова ППО
Ірина Чумаченко