Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
Час змін: успішність реформ залежить від кожного
  • 5 березня 2018

Тільки від нас залежить, як ми відповімо на сьогоднішні зміни і як використовуємо свій шанс, щоб змінити себе і своє становище у світі, що швидко змінюється. Тим більше сьогодні, коли не лише окремо взята галузь, але і вся країна, стоїть на порозі складного періоду. І, природно, в країні, яка багато десятиліть була сильна своєю системою освіти, роль педагога, вчителя, ніяк не може відсуватися на другий план. Ефективність освітньої сфери залежить не тільки від рішень, які спускають «зверху», але і від зацікавленості, активності кожного представника педагогічної спільноти. Звичайно, ці перетворення неможливі без участі галузевої Профспілки, чий авторитет і потенціал в даний час дуже високі. Роботу Профспілки працівників освіти дійсно не можна розглядати у відриві від зовнішніх умов. І, звичайно, треба відзначити минулий період, який приніс значні і принципові зміни в державну політику в галузі бюджетної сфери, в тому числі освіти. Прийнятий новий Закон «Про освіту», який змінив правове положення установ нашої галузі і принципи управління в відповідності з ринковими механізмами.

Введена нова система оплати праці, що стимулює зростання її якості й результативності. Створюються сучасні системи безперервної освіти, підготовки, підвищення кваліфікації і перепідготовки педагогічних кадрів. Ці зміни визначають основні напрями діяльності відділу освіти та районної організації Профспілки. Хочеться відзначити, що робота над новим Законом «Про освіту», в ході якої Центральний комітет Профспілки проводив оцінку численних редакцій законопроекту, стала для нас справжнім іспитом на професіоналізм, згуртованість, громадянську зрілість. Нам всім разом довелося брати участь у переговорах з Міністерством освіти України, Кабінетом Міністрів і Верховною Радою, у зборі підписів, в проведенні Всеукраїнських акцій протесту в столиці України та ін. В результаті був закріплений особливий соціально-правовий статус педагогічних працівників і студентів та збережені деякі їхні соціально значущі права і гарантії.

Робота і зараз продовжена. Іде розробка Закону про середню освіту. Активну участь у розробці нормативних правових актів, необхідних для реалізації закону, прийняло і наше студентство На сьогодні заробітна плата збільшилася в 2018 році, але в цілому лише на 20%.

Дуже багато проблем не вирішується з прийняттям Закону. В нашому районі не в повному обсязі виплачується надбавка за престижність педагогам. В деяких закладах чомусь її стали диференціювати. Але можна назвати важливим те, що у нас реалізуються деякі моменти по забезпеченню житлом працівників педагогічної галузі. Мають місце субсидії, пільги непрацюючим пенсіонерам в сільській місцевості на комунальні послуги.

Цього звичайно ж мало якщо говорити про подальше підвищення якості життя працівників освіти. Президія Василівської районної організації Профспілки поставила за ціль первинним організаціям звернути увагу на всіх членів Профспілки, які вже не працюють. Сьогодні їм особливо потрібна увага, допомога. Робота вже розпочата, виділяється матеріальна допомога на ліки, оплату опалення, придбання продуктів, проведення операцій. Але ж і просте добре слово на сьогодні не відмінено. Ми не тільки вітаємо ветеранів зі святами, ювілеями, але й просто відвідуємо, щоб поспілкуватися за чашкою чаю. Якість життя визначається пенсійним забезпеченням, медичним обслуговуванням, доступністю кредитів, а саме головне, можливістю на сучасному рівні підвищувати свій професіоналізм, умов для кар'єрного росту та особистої готовності постійно навчатися чомусь новому. Сподіваюсь, що ці питання стануть пріоритетними в діяльності наших первинних організацій, а їх успішне рішення підвищить мотивацію профспілкового членства і послужить зміцненню всієї Профспілки.

Сьогодні ми велику увагу приділяємо соціальному партнерству. І, за минулі роки нам вдалося сформувати багаторівневу систему. По-перше, це традиційні напрямки - укладення угод, колдоговорів, що діють в системі освіти на регіональному, обласному, районних рівнях та в первинних організаціях. По-друге - конструктивний діалог, взаємні консультації, співпраця з органами законодавчої і виконавчої влади, різними державними структурами та громадськими організаціями. Сьогодні в районі охоплення закладів освіти колективними договорами становить 100%. Соціальне партнерство - велика і важлива частина нашої роботи, його потенціал зростає рік від року. Сьогодні нарешті колективи закладів освіти стали поповнюватися молодими кадрами. Вже традиційно на сцені кожного року Василівський район приймає у свої педагогічні родини молодь.

Говорячи про мотивацію, треба повернутися до того, як змінився, виріс соціальний статус педагога. Відчувається вплив економічних чинників, про які ми вже говорили вище. Та все ж, залишаючи за ними першість, я не можу не зупинитися на проектах з підвищення привабливості вчительської професії, які наша організація реалізує кожного року: «Учителю, перед ім'ям твоїм», «Педагогічні династії», «Профспілка довжиною в життя», конкурс літопису «Історія школи: події і люди», «Літопис первинної профспілкової організації», фотоконкурси «Робота – наше життя».

Величезна праця по збору історичної та біографічної інформації принесла свої плоди, дозволивши розповісти широкому загалу про скромних, беззавітно відданих працівників освіти. Як добре, що сьогодні в наших закладах освіти третину колективів становлять працівники до 45років, проте це досягнення ще потрібно закріпити. Центральний комітет Профспілки спільно з Міністерством освіти і науки працюють над базовим стандартом соціальної підтримки молодих педагогів. Наше завдання сьогодні – створювати на місцях, в обласній організації Профспілки ради молодих педагогів. І основними завданнями рад повинна стати допомога молоді у підвищенні кваліфікації та компетентності. Необхідно сприяти зростанню її професіоналізму, узагальнювати та поширювати передовий педагогічний досвід, надавати методичну допомогу та активно залучати їх у роботу профспілкової організації. Окремо треба сказати про те, що сьогодні йде відродження традицій наставництва. Наприклад, все частіше в ролі наставників виступають наші ветерани - ті, хто знаходиться на заслуженому відпочинку і має достатньо часу і бажання поділитися накопиченим досвідом з молодим поколінням. Але ж у нас достатньо і досвідчених вчителів, які мають звання «Вчитель-методист», «Вихователь-методист», «Старший вчитель», тих, хто став переможцями щорічних конкурсів «Вчитель року». Вони молоді, розумні, креативні. Ось ми і вирішили пошукати тут нові шляхи. Разом з начальником відділу освіти готується засідання круглого столу по цій темі, але це лише початок великої та цікавої роботи.

Важливим напрямком у нашій роботі залишається питання охоплення профспілковим членством. На сьогодні відсоток охоплення становить 86%. При цьому залишається резерв – 14% тих, хто працює в галузі, але поки що не бачать необхідності вступу в наші ряди. Серед них є люди, які не роблять цього з принципових міркувань, є такі, яких відмовили і продовжують відмовляти керівники закладів. Адже з незахищеними справитись легко. Сьогодні 86%, це хороший показник, тим не менш є куди прагнути. Ефективність роботи всіх ланок Профспілки визначається , насамперед, довірою людей. Люди повинні зрозуміти, що тієї Профспілки яка ділить і завозить товари, більш нема. Профспілка не буде веселити, виступати в ролі клоуна на святах. Змінилася країна. Час змін прийшов і в Профспілку. Не чекайте, що Профспілка буде за вас щось робити. Вона і не повинна. А ось кожен член Профспілки має велике право вирішити будь-яку свою проблему, звернувшись до своєї Профспілки, і тоді разом знаходити шляхи її вирішення. Змінюються Закони. І не кожен сьогодні зможе самостійно (безкоштовно) звернутися до суду з будь-яких питань, навіть написати заяву, але на допомогу вам прийде ваша Профспілка. І позов написати і захист юриста в нашій Профспілці безкоштовний. Тож, колеги, зосередимося на цьому напрямку, а головне, продовжимо відстоювати соціально-трудові права та професійні прагнення працівників освіти, ділом доводячи свою відданість їх інтересам. Планів багато... Сподіваюсь, що, слідуючи добрим традиціям, наступне покоління профспілкових лідерів продовжить піклуватися про те, щоб у сучасному суспільстві педагог посів належне місце, гідне його знань і відданої праці.

З повагою
голова Василівської РО
Профспілки
О.Г. Бабаченко