Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Кам’янська спеціальна ЗОШ-інтернат: з досвіду колективно-договірного регулювання
Кам’янська спеціальна ЗОШ-інтернат: з досвіду колективно-договірного регулювання
  • 9 лютого 2018

Комунальний заклад «Кам’янська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат» Запорізької обласної ради – це сучасний конкурентноспроможний навчально-виховний заклад, де формується ресурс особистісного розвитку дитини з особливими потребами. Основним завданням школи є реабілітація дітей з вадами психофізичного розвитку, адаптація та інтеграція їх у суспільство.

Заклад знаходиться у с. Кам’янське Василівського району.

Школа-інтернат розпочала свою роботу у 1975 році. Сьогодні в школі навчається 250 дітей з особливими освітніми потребами (з вадами слуху, із затримкою психічного розвитку, з комбінованими дефектами та розладами аутистичного спектру), із них 130 дітей-інвалідів. У закладі здобувають освіту діти різних соціальних категорій: із багатодітних родин, позбавлені батьківського піклування, діти-сироти, діти-інваліди, діти-переселенці із зони АТО.

До послуг вихованців та педагогів 23 навчальні кабінети, комп’ютерний клас, кабінет історії, кабінет біології з інтерактивною SMART-дошкою, з яких 8 оснащені мультимедійними проекторами, ноутбуками, з виходом до мережі інтернет; сучасна бібліотека та читальний зал, 2 майстерні з трудового навчання; малий та великий спортивні зали; футбольне поле; затишна їдальня; медичний пункт та ізолятор з чергуванням медичних працівників, кабінет лікувальної фізкультури та масажний кабінет.

Забезпечують навчально-виховний процес 80 педагогічних працівників, із них: 18 сурдопедагогів, 3 логопеди, 21 вчитель вищої категорії, 10 вчителів-методистів, 12 старших вчителів і вихователів.

У 2009 році на XII Міжнародній виставці навчальних закладів «Сучасна освіта України» школа отримала звання «Лідер сучасної освіти». Як результат роботи педагогічного колективу – це пройдена в листопаді 2014 року державна атестація з відзнакою.

Можливо, всіх сьогоднішніх досягнень, що зараз має школа-інтернат, і не було б, якби не чітке, злагоджене, компетентне керування закладом Панченко Галиною Володимирівною, що на посаді директора протягом 13 років. Вона має високий рівень комунікабельності, користується повагою вчителів, учнів та батьків, бо в цій творчій особистості поєдналось все: велика ерудиція, невичерпна цілеспрямована енергія, душевна теплота й доброзичливість. А головне, вона - турботливий наставник, який справедливо вважає, що для справжнього педагога учень завжди є Людиною з великої літери. На плечах цієї жінки і тримається складна «машина» школи-інтернату. І робота всіх «гвинтиків та коліщаток» завжди під контролем, а за роки керування налагоджена до автоматизму.

Щоранку працівники поспішають звідусіль до величної будови школи. Очі у них сяють: адміністрація школи готова вирішувати чергові завдання з поліпшення умов навчання та праці, вчителі та вихователі повні нових творчих ідей, кухарі ще на світанку почали трудитися, щоб всіх нагодувати смачними стравами, а техперсонал кожного дня піклується про те, щоб нам було затишно та приємно працювати, навчатись і відпочивати тут, щоб всі, а особливо діти, почували себе, як вдома.

Півстоліття стіни школи-інтернату зберігають тепло сердець учнів та педагогів, тисячі радісних дитячих посмішок, щирих слів вдячності за ті незабутні роки, прожиті тут, сотні перших і останніх дзвоників. Школа - це не тільки стіни. Це – дух, пам’ять, традиції, наступність поколінь. Це педагоги: і ті, хто щодня переступають поріг, сіючи зерна доброго, розумного, вічного і ті, кого вже немає сьогодні, але завжди живуть вони у пам’яті учнів, колег, і вчителі – ветерани, для яких найвища нагорода в житті – успіхи колишніх вихованців, їхні щирі слова подяки на традиційному вечорі зустрічі шкільних друзів, де впізнають вони один одного, незважаючи на сивину, за блиском завжди молодих очей.

В закладі працюють 156 працівників. Всі вони члени дружньої первинної профспілкової організації. Головою ППО є Абрамович Ганна Валентинівна. Первинку інтернату вона очолює 6 років. Це молодий, енергійний, небайдужий профспілковий лідер.

Профспілкова організація працює за принципами соціального партнерства з адміністрацією. Головним підтвердженням цього є укладений колективний договір на 2017-2019 роки між адміністрацією та профспілковим комітетом, який схвалено на зборах трудового колективу школи і зареєстровано в управлінні праці і соціального захисту населення Василівської районної ради. Його укладено з урахуванням положень Галузевої угоди на 2016-2020 роки. Представники первинки брали активну участь в його розробці. Договір складається з 9 розділів, 219 статей та 14 додатків, які в повному обсязі регулюють трудові, соціально-економічні відносини в трудовому колективі цього освітнього закладу.

Цим договором на засадах соціального партнерства регламентуються питання загальних положень, виробничих та трудових відносин, забезпечення зайнятості, оплати праці, організації відпусток, оздоровлення, охорони праці, соціально-трудових пільг, компенсацій, гарантій діяльності профспілкової організації, контролю за виконанням колективного договору.

Згідно Акту про виконання норм і положень колективного договору між адміністрацією і ПК ППО Кам’янської школи-інтеранту на 2017-2019 роки у 2017 році розділи виконані повністю.

В березні 2017 року була проведена позачергова атестація робочих місць для працівників школи-інтернату.

Заробітна плата є уніфікованою і регламентується Єдиною тарифною сіткою (ЄТС). Переважна більшість працівників школи-інтернату виконують роботу більше однієї ставки, мають педагогічні звання і завдяки цьому та різним видам доплат і надбавок, доплати до мінімальної заробітної плати (3200,00 грн для техпрацівників) розмір середньомісячної зарплати штатних працівників становив у 2016 році – 5481,40 грн, у 2017 році – 8535,90 грн. У 100% працівників школи-інтернату заробітна плата перевищує величину прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Заробітна плата за період відпустки виплачується вчасно, в повному обсязі. В цей же час виплачується матеріальна допомога педагогічним та медичним працівникам на оздоровлення у розмірі місячного посадового окладу.

Технічним працівникам виплачується допомога на вирішення соціально побутових проблем, при наявності фонду економії.

Згідно ст. 57 Закону України «Про освіту» педагогічним працівникам школи-інтернату виплачується щорічна грошова винагорода за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків в розмірі 100% місячного посадового окладу з урахуванням Положення про її надання, яке є додатком до колективного договору. Грошова винагорода педагогічних працівників у 2017 році у середньому склала 4485 грн.

Педагогічним працівникам у повному обсязі виплачується щомісячна надбавка у розмірі 20% посадового окладу за престижність педагогічної праці та 50% надбавка бібліотекарям і бухгалтерам.

Кожного року профком проводить аналіз захворюваності працівників, веде облік лікарняних листків. Значну увагу профспілковий комітет приділяє роботі по оздоровленню дітей, працівників та їх сімей.

До додаткових соціальних пільг для працівників слід внести і літнє оздоровлення працівників закладу за рахунок профспілкових коштів. В 2016 році було оздоровлено 32 чоловік – 23 % колективу. В 2017 році було оздоровлено 56 чоловік – 37 % колективу.

В 2017 році працівникам закладу було надано путівки до бази відпочинку «Таврида» м. Бердянськ, «Елада», «Золоті піски» смт. Кирилівка, санаторію «Лазурний» м. Бердянськ, пансіонату «Пролісок» м. Трускавець, ДОТ «Салют».

Всього на оздоровлення за профспілкові кошти було виділено 33807,00 гривень.

Додатковим мотиваційним фактором членства в Профспілці є відрахування роботодавцем згідно ст. 44 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» та ст. 250 КЗпП України коштів на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу.» Ці кошти виплачуються у розмірі 0,3% річного фонду оплати праці.

Значне місце в колективному договорі і в діяльності закладу посідають питання охорони праці та безпеки життєдіяльності учасників навчально- виховного процесу. В 2017 році на ці заходи спрямовано кошти у розмірі 2 % фонду оплати праці.

Запорукою успіху любого закладу є високий творчий та професійний рівень працівників. Професійна підготовка та підвищення кваліфікації кадрів також оговорена колективним договором і підкріплена фінансовою складовою. В 2016 році підвищенням кваліфікації охоплено 19 працівників, в 2017 році – 25.

Значна частина успіхів колективу полягає в принципах демократизму управління та участі профспілкових працівників у роботі колегіальних органів управління школою-інтернатом з метою виконання своєї основної функції – захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів працівників.

За рішенням президії обласного комітету Профспілки Кам’янська школа-інтернат прийматиме участь в обласному міжгалузевому конкурсі на кращий колективний договір 2017 року.

Прес-служба
обласної організації
Профспілки