Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
Сила колективу – в єдності!
  • 26 грудня 2014

З 4 жовтня 2013 р. було призначено виконуючою обов’язки директора комунального закладу Вільнянська спеціальна загальноосвітня школа – інтернат Вербову Інну Вікторівну. З 26 грудня 2013 р. її було призначено директором цього закладу. З січня по червень 2014 року з закладу звільнилося 32 особи, а по жовтень 2014 р. – 50 осіб. Після звільнення більшість з них скаржились в різні інстанції про те, що на них чинився тиск директора, залякування, погрози і звинувачення. Звинувачували директора і в фінансових махінаціях та нецільовому використанні бюджетних коштів.

Слід зауважити, що на місця звільнених кваліфікованих працівників приймалися переважно особи, які є близькими родичами і знайомими директора.

На захист своїх прав колектив направив листи – звернення, скарги в Запорізьку обласну раду, державну адміністрацію, департамент освіти і науки, Президенту України. До обкому Профспілки надійшло шість скарг – від колективу дві, кухарів, техперсоналу, головного бухгалтера.

Згідно наказу департаменту освіти і науки України від 03.10.14 р. №0611 8 жовтня працювала комісія в даному закладі. Разом з комісією працювала і голова обкому Профспілки Н.І. Гринь. Комісією були виявлені багаточисленні факти порушення чинного законодавства. Крім того Вербова І.В. порушуючи ст. 97 КЗОТ, в односторонньому порядку приймала рішення з питань оплати праці, що погіршують умови встановлені законодавством. Питання преміювання, звільнення працівників, тарифікація не погоджувалися з профспілкою. Йшов прямий тиск на голову профкому, втручання в роботу виборних органів Профспілки. З січня по жовтень 2014 р. не проводилось індексації грошових доходів населення і як наслідок працівники не доотримали заробітну плату.

До голови профкому Криворученко Г.В. продовжували надходити заяви про неправомірні дії директора та вимоги про прийняття рішення на засіданні виборного органу про розірвання контракту з Вербовою І.В. Тож на засіданні профкому первинної організації 20.11.14 р. було прийнято рішення: вимагати від Запорізької обласної ради розірвання контракту з директором КЗ “Вільнянська спеціальна загальноосвітня школа - інтернат” Вербової І.В. згідно ст. 45 КЗОП.

Дане питання розглядалося на засіданні комісії Запорізької обласної ради і було винесено на розгляд 39 сесії обласної ради, яка відбулася 25.12.14 р. Колектив мітингував перед початком сесії біля облради. Деякі депутати намагалися не виносити це питання на розгляд, але все рівно це питання було поставлено в порядку денному сесії. На сесії було надано слово голові обкому Профспілки Н.І. Гринь, яка виступила в захист працівників і дітей закладу і наполягла теж, щоб депутати прийняли правильне рішення. За першим голосуванням рішення було не прийнято (44 – за, потрібно 50 голосів). Тоді до залу ввійшли всі члени колективу, які пікетували облраду. З трибуни виступила вчитель початкових класів Папка Світлана Іванівна. Колектив вимагав – негайно розірвати контракт з Вербовою І.В. Вони запевнили депутатів, що не підуть з цієї зали, поки не вирішиться питання на користь колективу. Депутати вимушені були голосувати по – совісті і тому правда перемогла. В 53 голоси рішення було прийнято. З радісними сльозами на очах працівники закладу поверталися додому.

Профспілка ще раз доказала справедливість лозунгу: “Коли ми єдині – ми непереможні”!

Інформаційна комісія
обкому Профспілки