Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Всеукраїнську акцію профспілок 14.11.2017. відтерміновано
Всеукраїнську акцію профспілок 14.11.2017. відтерміновано
  • 15 листопада 2017
Президією ФПУ 5 жовтня 2017 року прийнято постанову № П-10-3 «Про солідарний спротив профспілок наступу на права людини праці в умовах реформ». На президії вирішено було провести Всеукраїнську акцію профспілок при прийнятті Держбюджету-2018 та Трудового кодексу 14 листопада у Києві з одночасним проведенням акцій у регіонах.

Однак, враховуючи, що зустріч керівників всеукраїнських профспілок і територіальних профоб’єднань з Прем’єр-міністром України 7 листопада 2017 року засвідчила готовність Уряду вирішувати у співпраці з профспілками порушені ними питання, досягнуто домовленостей про надання протокольних доручень Прем’єр-міністра членам Уряду та керівникам обласних державних адміністрацій. Також у зв’язку із загостренням суспільно-політичної ситуації в м. Києві, блокуванням місця проведення профспілкової акції перед Верховною Радою України політичними силами, що виникло вже після проведення засідання Президії ФПУ, Президія Федерації профспілок України прийняла рішення відтермінувати проведення Всеукраїнської акції профспілок.

Дату проведення акції залишено відкритою. До уваги будуть взяті результати виконання протокольних доручень Прем’єр-міністра України за підсумками зустрічі з керівниками всеукраїнських профспілок та профоб’єднань.

Актуальні та гострі питання розвитку України, ефективного захисту законних прав та інтересів працюючої людини 7 листопада обговорили учасники зустрічі Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з представниками найбільш впливових профоб’єднань держави.

Діалог соціальних партнерів відкрили виступи Глави Уряду Володимира Гройсмана та Голови СПО об'єднань профспілок, Голови Федерації профспілок України Григорія Осового.

Володимир Гройсман у своєму виступі зазначив, що відродження промисловості України та розвиток економіки визначені ключовим пріоритетом роботи Уряду і головним орієнтиром діалогу та співробітництва Кабінету міністрів з основними профспілковими об’єднаннями держави.

«Нам вдалося побудувати діалог, у якому ми знаходимо рішення, - підкреслив він. - Перед нами стоять безпрецедентні виклики, але нам вдалося стабілізувати ситуацію в економіці, впровадити низку системних рішень в оплаті праці, в пенсійній системі. Ми виходимо на новий бюджетній рік, будемо впроваджувати реформи в освіті та охороні здоров’я. Наголошую на тому, що для мене головний пріоритет – розвиток економіки. І те, що буде продукувати економіка, ми маємо розумно інвестувати в якість життя громадян. Ми маємо знаходити баланс між потребами та можливостями, які є в державі».

Глава Уряду підкреслив, що закладені Урядом на 2018 рік показники зростання відносно невеликі, але за умов впровадження реформ – в тому числі реформ в освіті та охороні здоров'я, вони можуть бути збільшені.

Одним з інструментів досягнення мети, впевнений Володимир Гройсман, є конструктивний і багатосторонній діалог - на рівні міністерств, відомств, органів місцевої влади та профспілкових об’єднань. Профспілки мають відігравати роль свого роду «тиску» в питаннях модернізації галузей промисловості, покращання умов праці, збільшення можливостей держави - в частині забезпечення власними ресурсами, створення стартапів та індустріальних парків, в питаннях розумного «лобізму» національного виробника, передусім із значною доданою вартістю, а також у вирішенні соціальних питань – в тому числі, питань тарифоутворення на місцях.

«Ми згодні, що зростання, яке ми закладаємо на рівні 3% - це недостатньо. Але навіть ці 3% - це на 400 млрд грн більше виробленої продукції і понад 170 млрд грн зростання фонду заробітної плати, - сказав Володимир Гройсман. – І ми маємо можливості ці показники збільшити вдвічі».

В цьому контексті Прем’єр-міністр закликав профспілкових лідерів сконцентруватися і представити своє бачення промислового розвитку України, передусім видобувних галузей, на 2018 рік в максимально короткі терміни – в період між першим та другим читанням проекту Держбюджету. «За десятиріччя ми можемо досягти успіху і бути однією з найбільш розвинених економік світу. 5-7% (зростання ВВП щороку) можуть бути реальністю нашого зростання».

Григорій Осовий у своєму виступі акцентував на тому, що ця робоча зустріч з профспілками є свідченням сталого соціального діалогу, який доповнює щоденну кропітку роботу з узгодження проектів урядових рішень, щотижневу роботу в урядових комітетах і на засіданнях Кабінету Міністрів України.

«Динаміка такої роботи об’єктивно обумовлена масштабом реформ в Україні, потребою взаємоузгодження дій соціальних партнерів, оперативного реагування на виклики в економіці, у сфері трудових відносин, оплати праці та суспільно-політичному житті, - наголосив профспілковий лідер. - Тому на цій зустрічі ми хочемо поінформувати Уряд, що найбільше турбує наших спілчан, обмінятися думками як вирішувати проблемні питання у соціально-трудовій сфері та як посилити дієвість соціального діалогу і відповідальність державних органів та посадових осіб за прийняті рішення, аби уникнути масштабних трудових конфліктів. Спільною дорожньою картою для нас є Генеральна угода, яка завершує свою дію у поточному році, і ми на порозі перемовин з укладення Угоди на новий термін».

Григорій Осовий підкреслив, що питання для обговорення на зустрічі №1 – це питання сфери реальної економіки та розвитку виробництва. Від імені профспілкової сторони він запропонував обговорити насамперед ситуацію в реальному секторі економіки з акцентом на розвиток промислового виробництва за рахунок якого формується ВВП і забезпечується праця значної частини зайнятого населення.

Голова ФПУ зазначив, що економічне зростання у 2-3% є недостатнім для сталого розвитку і підвищення добробуту людей. Як зазначають провідні економісти, потрібен приріст не менше 5%, але для цього необхідно здійснити структурну перебудову економіки, провести модернізацію виробництва, створити високопродуктивні робочі місця та матеріально заохотити людей працювати в Україні.

Особливу увагу Голова ФПУ приділив питанням проведення реформ. Він порівняв те, як відбувався процес впровадження пенсійної та медичної реформи. Пенсійна реформа, незважаючи на її складнощі, завдяки активній інформаційно-роз’яснювальній роботі, зустрічах Міністра соцполітики з профспілками і депутатським корпусом відбувається без суспільного протистояння. Інша реформа – медична, яка стосується кожного громадянина. Закритість Міністерства охорони здоров’я, небажання співпрацювати з професійними організаціями спонукали до колективного трудового спору і згодом до всеукраїнської акції протесту працівників охорони здоров’я, протистояння в парламенті та суспільстві.

Торкнувшись питання Держбюджету на 2018 рік, цін і тарифів, Григорій Осовий зазначив: «Будемо відверті, конструктивного діалогу щодо проекту Держбюджету не відбулося, розгляд у Національній тристоронній соціально-економічній раді, як це передбачено її регламентом, теж провалено. Профспілкові пропозиції, які вносились на різних етапах бюджетування, здебільшого не враховано, хоча є відповідні зобов’язання Уряду за Генугодою. Це забезпечення повноцінного фінансування галузей, що фінансуються з Держбюджету та встановлення мінімальної зарплати на рівні не нижчому фактичного прожиткового мінімуму (4023 грн., а не 3723 грн.)».

Голова ФПУ також наголосив, що профспілки мають принципову та незмінну позицію з питання цін та тарифів: вони мають бути справедливими та відповідати реальній платоспроможності населення.

Від Уряду виступили: Перший прем’єр-міністр України Степан Кубів, міністр соціальної політики України Андрій Рева; від профспілкової сторони – голова Профспілки авіабудівників Ярема Жугаєвич, голова Федерації профспілок Луганської області Валерій Черниш, голова Об’єднання всеукраїнських автономних профспілок Анатолій Широков, заступник голови Профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості Олександр Рябко, голова Всеукраїнської незалежної профспілки працівників транспорту Віктор Гербеда, голова Профспілки працівників вугільної промисловості Віктор Турманов, голова Профспілки працівників освіти і науки Георгій Труханов, голова Профспілки працівників лісового господарства Степан Кривов’язний, голова Профспілки працівників охорони здоров’я Вікторія Коваль та інші.

Під час зустрічі та підсумовуючи обговорення, Прем’єр-міністр України дав низку відповідних доручень керівникам міністерств та відомств щодо вирішення порушених профспілками проблем.

У зустрічі взяли участь заступник Голови ФПУ Володимир Саєнко, представник ФПУ у Верховної Раді України Сергій Каплін, президент УСПП Анатолій Кінах, голова Об’єднання всеукраїнських профспілок і об’єднань «Єдність» Анатолій Онищук, голова Конфедераціії вільних профспілок Михайло Волинець.

9 листопада в малій залі Будинку профспілок відбулось засідання Запорізької обласної ради профспілок, де найбільша за представництвом Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України. За підтримки обласної організації Профспілки трудящих металургійної та гірничодобувної промисловості вимагала обов’язкового проведення акції протесту 14.11.2017р. в м. Києві. Після гарячих дебатів більшістю голосів рада прийняла рішення про підтримку проведення акції 14 листопада. Цього ж дня Президія ФПУ все-таки вирішила відтермінувати акцію.

Тепер справа за виконанням взятих зобов’язань.

Прес-служба
обласної організації
Профспілки