Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
20 червня підписано ХІ Територіальну угоду
  • 21 червня 2017

20 червня обласна влада, роботодавці та профспілки підписали ХІ Територіальну угоду на 2017-2020 роки.

Така практика в Запорізькій області напрацьована з 1996 року. Головним завданням цього документу визначено забезпечення стабілізації реального сектору економіки, який є основою підвищення рівня життя населення. Розв’язання проблем у соціально-економічній сфері можливе тільки шляхом узгоджених дій, тому важливо розвивати соціальний діалог на всіх рівнях.

Щорічно обласною радою профспілок проводиться обласний конкурс на кращий колективний договір. Адже саме колективні договори є основним інструментом досягнення соціальної стабільності та попередження конфліктів на підприємствах. За даними моніторингу, що здійснюється міськими та районними управліннями соціального захисту населення, за станом на 01.06.2017 (з урахуванням підприємств з кількістю працюючих менше 10 осіб, які не звітують органам державної статистики з цього питання) в області укладено та діє 6 405 колективних договорів. З початку 2017 року вперше уклали та зареєстрували колективні договори 1036 підприємств, установ та організацій. У всіх закладах та установах освіти, де є організація освітянської Профспілки, колективні договори укладено 100%.

В 2016 році переможцями обласного міжгалузевого конкурсу стали: ПАТ «Запорізький металургійний комбінат «Запоріжсталь», комунальне господарство «Запоріжзеленгосп», ТОВ «Умвельт-Запоріжжя», комунальний навчальний заклад «Запорізька спеціальна загальноосвітня школа-інтернат № 1», управління поліції охорони в Запорізькій області, Товариство з додатковою відповідальністю «Агронива» Гуляйпільського району, Запорізька обласна універсальна наукова бібліотека.

Переможців обласного конкурсу на кращий колективний договір за 2016 рік нагороджували голова облдержадміністрації Костянтин Бриль, голова обласної ради Григорій Самардак, голова Запорізької обласної ради профспілок Віктор Сластьон та голова Запорізької обласної федерації роботодавців Олександр Головко.

Нагороду за кращий колективний договір в номінації закладів бюджетної сфери отримали директор школи-інтернату №1 Любов Ярова – депутат обласної ради та заступник голови ППО.

Учасники високо оцінили дієвість минулої угоди. Більшість із зазначених в ній зобов’язань сторонами виконані. Економічна ситуація залишається складною, тож і надалі значну увагу належить приділяти таким невирішеним питанням, як виплата заборгованості із заробітної плати, в тому числі, на державних підприємствах.

Після підписання Угоди сторони також ухвалили план спільних заходів обласної тристоронньої соціально-економічної ради на ІІ півріччя 2017 року.

Прес-служба
обласної організації
Профспілки